Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΛΛΑΣ: "Το σχέδιο νόμου της ΝΔ για ΔΕΗ - ΔΕΠΑ προκαλεί σημαντική ζημιά"

Η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε σ/ν για ΔΕΗ – ΔΕΠΑ την Παρασκευή τα μεσάνυχτα, και το έθεσε, δύο μέρες μετά, για συζήτηση στην Επιτροπή, ενώ διεξάγεται ταυτόχρονα η κορυφαία συζήτηση στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. 


Με τη μεθόδευση αυτή είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να κρύψει τη σημαντική ζημία που προκαλεί στο δημόσιο συμφέρον. Από τη μια καταργεί το ΑΣΕΠ, καταλύει τη συλλογική σύμβαση στη ΔΕΗ και καταδικάζει τους νέους επιστήμονες, του νέους εργαζόμενους σε ατομικές συμβάσεις χωρίς δικαιώματα και αμοιβές. Χρησιμοποιεί επιπλέον τη σύγκριση με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα για να πετύχει την υποβάθμιση των εργαζομένων, επειδή στην ουσία θέλει όλοι οι εργαζόμενοι να γίνουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να κρύψει το ξεπούλημα της ΔΕΠΑ και ειδικότερα των δικτύων φυσικού αερίου, το οποίο υπονομεύει σοβαρά τόσο το δημόσιο συμφέρον, όσο και το συμφέρον των καταναλωτών. Βρισκόμαστε μπροστά σε δήθεν μεταρρύθμιση της ΔΕΗ, με την ψευδεπίγραφη κατάργηση της μονιμότητας που η κυβέρνηση επικαλείται, για να αποκρύψει ότι δεν έχει πραγματικό σχέδιο για τη ΔΕΗ, παρά μόνο τη δημιουργία ενός διαδρόμου ρουσφετολογικών προσλήψεων.

Πρόκειται για μία ταχύτατη οπισθοχώρηση στο 2012 και στις πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών, χωρίς μάλιστα να μας υποχρεώνει κανείς. Η κυβέρνηση της ΝΔ ανατρέπει πλήρως τον σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων που εξασφάλιζε τη διαφάνεια και τον ανταγωνισμό, και έθετε ως προτεραιότητα τη διατήρηση πλειοψηφικού μεριδίου για το δημόσιο στα δίκτυα φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων στον τομέα της εμπορίας (ΔΕΠΑ Εμπορίας), με στόχο να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και ο καταναλωτής να έχει καλύτερες υπηρεσίες και τιμές. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να ξεπουλήσει ένα φυσικό μονοπώλιο σε ιδιώτες, καθότι δίνει προς πώληση το σύνολο του μεριδίου του δημοσίου (65%) στο δίκτυο φυσικού αερίου, προσφέροντας ένα σταθερό έσοδο σε ιδιώτη, χωρίς να χρειαστεί να κάνει επενδύσεις ούτε ένα ευρώ. Το ξεπούλημα αυτό παραβλέπει βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Συγκεκριμένα, Αυστρία, Κύπρος, Δανία, Ισπανία, Φινλανδία και Γαλλία κρατούν τον έλεγχο του δημοσίου στις μεγάλες υποδομές ενέργειας. Ενώ την ίδια στιγμή, χώρες όπως η Γερμανία προχωρούν σε εκατοντάδες επανακρατικοποιήσεις δημόσιων υποδομών αυτού του είδους. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι προφανώς υπήρξαν αρνητικά αποτελέσματα κατά την ιδιωτικοποίησή τους. Το ξεπούλημα των δικτύων δεν διασφαλίζει ότι οι ιδιώτες θα προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις ώστε το φυσικό αέριο να φτάσει όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια. Με τέτοιες επιλογές η Ελλάδα θα γίνει ξανά μια χώρα στην οποία εντείνονται οι ανισότητες, κοινωνικές και περιφερειακές. Οι συνταγές της κυβέρνησης ΝΔ είναι συνταγές κοινωνικής και οικονομικής χρεοκοπίας.

Η Ν.Δ καταργεί τη μονιμότητα στη ΔΕΗ. Η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποιεί μία ακόμη φορά κυνικά ψεύδη και φθηνό λαϊκισμό για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Τη δημιουργία εργαζόμενων δύο ταχυτήτων, ώστε να αυξηθούν τα κέρδη των ιδιωτών στους οποίους θα περιέλθουν τα φιλέτα της εταιρείας και τις προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μονιμότητα για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Η αλήθεια είναι ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ καλύπτονται από συμβάσεις αορίστου χρόνου ήδη από το 2012, και επιτρέπεται να απολυθούν με την καταβολή της προβλεπόμενης αποζημίωσης και με μόνο περιορισμό τις διατάξεις περί μαζικών απολύσεων. Η κυβέρνηση της ΝΔ το γνωρίζει αυτό αλλά με τη βοήθεια των φιλικών της μίντια χρησιμοποιεί fakenews για να προκαλέσει κοινωνικό αυτοματισμό. Να αποδεχτούν δηλαδή οι πολίτες την αντεργατική πολιτική της στη ΔΕΗ θεωρώντας τους εργαζομένους της «βολεμένους». 


Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ 
ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΛΛΑΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *