Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Είμαι ρουφιάνος, σβήσε το τσιγάρο τώρα!

Το γεγονός ότι συζητάμε με αυτόν τον τρόπο για τον αντικαπνιστικό νόμο εν έτει 2019 είναι ενδεικτικό του πόσο προβληματική χώρα είμαστε. Γράφει ο Κώστας Κεφαλογιάννης.

Έχω διαβάσει ένα κάρο ανοησίες για το 1142. Άνθρωποι που εκτιμώ θεωρούν ρουφιανιά να πάρεις να καταγγείλεις κάποιον που καπνίζει σε κλειστό, δημόσιο χώρο. Άνθρωποι που δεν εκτιμώ το πάνε ακόμα πιο μακριά και μιλάνε για κουκούλες και άλλα γραφικά!

Μου έρχεται να βάλω τα κλάματα, σας το λέω ειλικρινά! Το γεγονός ότι εν έτει 2019, λίγο πριν μπει το 2020, συζητάμε στα σοβαρά αν είναι δικαίωμα του καπνιστή να φυσάει τον καρκίνο του στα μούτρα μου, μου φαίνεται απολύτως γελοίο και εξόχως εξοργιστικό ταυτόχρονα. Και μου φαίνεται επίσης ενδεικτικό της λειψής κοινωνικής συνείδησης που διαθέτουμε ως χώρα.

Είτε πρόκειται για την διαχρονική δήθεν αντισυστημικότητα την οποία πολλοί επιμένουν να ταυτίζουν με την παραβατικότητα, είτε πρόκειται για την παραδοσιακή , και καλά μαγκιόρικη νοοτροπία του «ότι γουστάρω κάνω και μην στραβοκοιτάς γιατί θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα», είτε οτιδήποτε άλλο, είναι έξω από κάθε λογική να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε στο απλούστερο πράγμα του κόσμου: ουδείς δικαιούται να βλάπτει την υγεία του άλλου! Και είναι έξω από κάθε λογική να προβάλλουμε πάνω σε κάτι τόσο απλό τα πολιτικά (και κατά κανόνα) τα προσωπικά μας απωθημένα. Δεν είναι αριστερός ή δεξιός ο αντικαπνιστικός νόμος. Είναι απλώς αυτονόητος.

Και όχι απλώς δεν είναι ρουφιάνος όποιος πάρει στην επίμαχη γραμμή να καταγγείλει τους παραβάτες. Είναι ενεργός πολίτης με καλά κοινωνικά αντανακλαστικά. Θα έλεγα ότι ειδικά στην Ελλάδα, με όσα όσα ακούγονται και γράφονται, με την γενικότερη αντίληψη περί «ρουφιανιάς» είναι και γενναίος!

Θεωρώ ότι σε διαφορετική συγκυρία, με άλλη κυβέρνηση δηλαδή, πολλοί από όσους σήμερα φωνάζουν, θα αντιδρούσαν διαφορετικά. Αλλά έχουμε μια δεξιά κυβέρνηση, η οποία μάλιστα ποντάρει πολλά -κυρίως επικοινωνιακά – στην καταστολή. Κι έτσι οι «Τσε Γκεβάρα» αυτού του τόπου βρήκαν την ευκαιρία να αρχίσουν τις μεγαλοστομίες περί «νέας χούντας». Βοηθούμενοι βεβαίως από την αυταρχική συμπεριφορά και τις εξωφρενικές παρόλες που εκστομίζουν διάφορα στελέχη της ΝΔ – με τελευταία τα απίστευτα «ξερονήσια» του ανεκδιήγητου Μπογδάνου – οι αντιφρονούντες ζουν την «Άνοιξη του Πληκτρολογίου». Το τι αντίσταση γίνεται στα social media τους τελευταίους μήνες, δεν περιγράφεται!

Αλλά δυστυχώς, η κυρίαρχη συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα, από τις εκλογές και μετά, θέτει κατά την γνώμη μου λάθος διακυβεύματα. Συζητάμε για παράδειγμα αν θέλουμε περισσότερη ή λιγότερη αστυνομία και δεν συζητάμε αν θέλουμε καλύτερη αστυνομία!

Το ίδιο και με τον αντικαπνιστικό: συζητάμε για την γραμμή καταγγελιών και δεν συζητάμε για την ουσία. Ίσως επειδή η ουσία είναι απλή και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Ο νόμος είναι σωστός. Έπρεπε να εφαρμόζεται εδώ και χρόνια.

Εφαρμόζεται άλλωστε σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο - και τον εφαρμόζουμε κι εμείς όταν ταξιδεύουμε. Γιατί όχι και στην χώρα μας; Δεν είμαστε επιούσιος λαός, ιδιαίτεροι, απείθαρχοι, ελεύθερες ψυχές και δεν ξέρω τι άλλο, όταν εν γνώσει μας και ηθελημένα προκαλούμε κακό στον άλλο. Είμαστε απλώς γαϊδούρια. Σταματήστε λοιπόν να δικαιολογείται αυτή τη γαϊδουριά με φαιδρά επιχειρήματα του στιλ: ναι, αλλά κι εσύ έχεις παρκάρει παράνομα πολλές φορές, να σε καταγγείλω; Το παράνομο παρκάρισμα δεν βλάπτει την υγεία του άλλου.

Αλλά μεταξύ μας, αυτό συμβαίνει έτσι κι αλλιώς. Υπάρχουν ολόκληρες ομάδες στο facebook που βγάζουν στα μανταλάκια τα αυτοκίνητα που σταθμεύουν σε ράμπες ΑμεΑ. Πολύ καλά κάνουν. Είναι άραγε ρουφιάνοι;

Ή μήπως είναι ακριβώς το είδος των πολιτών που χρειαζόμαστε;

Υ.Γ. Η ελληνική κοινωνία παραμένει δυστυχώς εθισμένη στην σιωπή και σε πολύ σοβαρότερα θέματα – από το μπούλινγκ, μέχρι την σεξουαλική κακοποίηση, οι άνθρωποι που ξέρουν, σπανίως μιλούν εγκαίρως.

Ο εκφοβισμός και ο στιγματισμός όσων θέλουν να μιλήσουν για το τσιγάρο , η συζήτηση περί ρουφιάνων, προφανώς δεν βοηθά για να σπάσει αυτό το απόστημα. Αντιθέτως κάνει πολύ μεγάλη ζημιά.



Κώστας Κεφαλογιάννης/ sdna.gr

1 comments:

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *