Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις και αναδρομικά από το νέο έτος – Αναλυτικά παραδείγματα

Αυξήσεις έως και 25% και αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου 2019 θα καταβληθούν από το νέο έτος σε περισσότερους από 450.000 συνταξιούχους που παίρνουν επικουρικές συντάξεις.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», θα είναι οι συνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ που είχαν και τις μεγαλύτερες περικοπές από τον νόμο Κατρούγκαλου, καθώς και οι τραπεζοϋπάλληλοι.

Συγκεκριμένα, την ημερομηνία που θα ψηφιστεί το νέο ασφαλιστικό (εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο του 2020), θα γίνει από τον ΕΤΕΑΕΠ η τρέχουσα καταβολή των νέων αυξανόμενων επικουρικών και θα ακολουθήσει και η αναδρομική καταβολή (από 4/10/2019), χωρίς να απαιτείται η προσφυγή σε δικηγόρους και αγωγής.

Ποιους αφορά και πώς θα πάρουν τα χρήματα

Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση – κλόγω του ορίου των 1.300ευρώ ως αθροίσματος κύριας και επικουρικής. Οι αυξήσεις «μετράνε» από 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά, όταν δηλαδή ημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ. Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», η λύση που επιλέγεται, μετά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου οδηγεί σε μεσοσταθμική αύξηση ύψους 52,5 ευρώ τον μήνα για 465.112 συνταξιούχους. Επίσης:

Η καταβολή της αύξησης – και των αναδρομικών – θα είναι αυτόματη και χωρίς αιτήσεις.

Δικαιούνται χρήματα και οι κληρονόμοι.

Το κόστος της συμμόρφωσης στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης θα καλυφθεί από την περιουσία του ΕΤΕΑΕΠ.

Σύμφωνα μάλιστα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, σημαντικότερες αυξήσεις θα δουν όσοι είχαν το μεγαλύτερο «ψαλίδι» το καλοκαίρι του 2016. Πρόκειται δηλαδή για 251.728 συνταξιούχους που έχασαν από την επικουρική τους έως και 200 ευρώ.

Παραδείγματα:

Συνταξιούχος με πρώην επικουρική σύνταξη 490 ευρώ και νυν 255 ευρώ αναμένεται να λάβει 76,5 ευρώ αύξηση ανά μήνα και 918 ευρώ ανά έτος.
Συνταξιούχος ΤΕΑΥΕΚ (εμποροϋπάλληλος) έπαιρνε επικουρική προ επανυπολογισμού 450 ευρώ και μετά 234 ευρώ. Αναμένεται να πάρει νέα επικουρική 304,2 ευρώ (αύξηση 70,2 ευρώ) και συνολική αύξηση στη σύνταξή του 490 ευρώ τον χρόνο.
Συνταξιούχος ΙΚΑ έπαιρνε επικουρική προ επανυπολογισμού 275 ευρώ και μετά 136 ευρώ. Αναμένεται να πάρει νέα επικουρική 177 ευρώ και συνολική αύξηση 490 ευρώ το χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *