Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Οι Top 8 φανταστικές ταινίες στο πνεύμα των ημερών!

Τα Χριστούγεννα είναι η καλύτερη περίοδος για να δεις ταινίες. 
 
Εντάξει, όποτε θες βλέπεις ταινίες, αλλά τώρα υπάρχει περισσότερος χρόνος, ο καιρός σε κρατά στο σπίτι και η ατμόσφαιρα που δημιουργείται σε κάνει να αναζητήσεις την κατάλληλη ταινία. Επειδή θέλουμε να συμβαδίζουμε με το πνεύμα των ημερών, η 7η Τέχνη έχει πολλές επιλογές για τις γιορτινές μέρες που διανύουμε. Παρακάτω σας δίνουμε οκτώ φιλμ που θα ικανοποιήσουν το γούστο και ταιριάζουν απόλυτα με την εορταστική ατμόσφαιρα. Animation, επιστημονική φαντασία, κλασικές ιστορίες λίγο πειραγμένες, κωμωδίες, διαχρονικά αριστουργήματα. Κάθε ένσταση δεκτή. Καλή χρονιά να χετε.

“Brazil” (1985)

Το δυστοπικό Sci-Fi του Τέρι Γκίλιαμ ταιριάζει απόλυτα στο σήμερα. Η πειραγμένη πραγματικότητα στην οποία πρωταγωνιστεί πρώην γραφειοκράτης έλκει τον ενδιαφέρον και την περιέργεια μας. Ο ήρωας του αφήνει τη δουλειά του για να ακολουθήσει τη γυναίκα των ονείρων του. Η πορεία του θα τον οδηγήσει επικίνδυνα μονοπάτια. Τώρα τι σχέση έχει όλο αυτό με τα Χριστούγεννα; Ε, διαδραματίζεται εκείνη την περίοδο και ο Άι-Βασίλης αντικαθίσταται από ένοπλη αστυνομία!

“Τhe Snowman” (1982)

Η δημιουργία των Dianne Jackson, Jimmy T. Murakami είναι το απόλυτο χριστουγεννιάτικο φιλμ! Ταινία μόλις 30 λεπτών, χωρίς λόγια -εκτός από ένα τραγούδι-, με περίεργη εισαγωγή από τον Ντέιβιντ Μπόουι και τον βασιλιά καλικάντζαρο να φορά κασκόλ καλυμμένο από χιονάνθρωπους! Το χειροποίητο animation, η μουσική του, είναι ό,τι χρειάζεστε για να συγκινηθείτε. Γιατί αν δεν συγκινηθείτε τα Χριστούγεννα πότε θα το κάνετε;

“Ο Ψαλιδοχέρης” (1990)

Χριστουγεννιάτικη λίστα χωρίς τον Τιμ Μπάρτον δεν γίνεται! Ό,τι πιο κοντινό στο πνεύμα των εορτών. Η εν λόγω ταινία είναι κλασική στη φιλμογραφία του και βασίζεται σε ό,τι αντιπροσωπεύουν τα Χριστούγεννα: την πίστη στο θαύμα και την αγάπη, κι ας χάνεται η τελευταία. Ο πρωταγωνιστής, ο Έντουαρντ “Ο Ψαλιδοχέρης” ακόμη προκαλεί ρίγη συγκίνησης και πάντα θα θυμόμαστε τον Τζόνι Ντεπ γι' αυτή την ερμηνεία.

“Μόνος στο σπίτι” (1990)

Αδιανόητο να μην είναι αυτή η ταινία στην οκτάδα μας. Τη συνηθίσαμε, την αγαπήσαμε και δεν βαριόμαστε ποτέ να τη βλέπουμε. Θες για τον αξιαγάπητο Μακόλεϊ Κάλκιν, θες για το δίδυμο των ληστών Τζο Πέσι, Ντάνιελ Στερν, θες για τις ατελείωτες γκάφες και φάρσες, θες για τη συγκίνηση... Όλα αυτά μαζί με τη ειλικρινή συμπεριφορά του οκτάχρονου Κέβιν, που από φοβισμένο πιτσιρίκι γίνεται ο άντρας του σπιτιού. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Κρις Κολόμπους.

“Πάρτι φαντασμάτων” (1988)

Αν δεν θυμάσαι τον Μπιλ Μάρεϊ σ' αυτή την ταινία μάλλον κάτι λάθος έχεις κάνει. Ο μύθος του Εμπενίτζερ Σκρουτζ έρχεται πιο κοντά σε μας, σε πιο σύγχρονη εκδοχή και ο Μάρεϊ απογειώνει το φιλμ του Ρίτσαρντ Ντόνερ. Εκτός από την ερμηνεία του Μάρεϊ δεν μπορούμε να αφήσουμε εκτός αυτήν της Κάρολ Κέιν ως το φάντασμα των Χριστουγέννων. Πραγματικά απολαυστική.

“Μια υπέροχη ζωή” (1946)

Το παντοτινό δημιούργημα του Φρανκ Κάπρα δεν θα γεράσει ποτέ! Απαραίτητο για τα Χριστούγεννα όσο και το παραμύθι για τα μικρά παιδιά. Η ιστορία του Τζορτζ Μπέιλι -που προσπαθεί να κάνει το σωστό- είναι δύσκολη, σχεδόν άβολη για τον θεατή, όμως το τέλος σε αποζημιώνει. Και είναι ευτυχισμένο τέλος γιατί το κέρδισε ο ήρωας της ταινίας. Η ταινία κέρδισε ουκ ολίγα βραβεία και πλέον είναι κλασική.

“A Charlie Brown Christmas” (1965)

Πάλι animation και πάλι σούπερ επιλογή γι' αυτή την περίοδο. Η σκηνοθεσία φέρει την υπογραφεί του Μπιλ Μενέντεζ και μας μεταφέρει στη “ζωή” του Τσάρλι Μπράουν. Ο Τσάρλι Μπράουν για κάποιο λόγο δεν περνά καλά και δεν είναι σε χριστουγεννιάτικη διάθεση. Αποφασίζει να σκηνοθετήσει σχολικό, παραδοσιακό έργο. Δεν πάει όμως καλά. Στο τέλος όμως όλοι θα τον βοηθήσουν να στολίσει το μικρό, αλλά αληθινό, δέντρο του.

Φάννυ και Αλέξανδρος (1983)

Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στην τελευταία μεγάλη ταινία του. Αυτό θα αρκούσε. Όπως και ότι τα πάντα ξεκινούν την ημέρα των Χριστουγέννων. Παρ' όλα αυτά η ταινία αποτελεί σταθμό στην καριέρα του μεγάλου Σουηδού. Δράμα εποχής, ημιαυτοβιογραφικό, συμπυκνώνει όλα όσα είδαμε απ' αυτόν. Η υπαρξιακή αναζήτηση, η χαμένη αθωότητα, το αυστηρό οικογενειακό περιβάλλον που τον διαμόρφωσε, η καθαρότητα στο βλέμμα, στα χρώματα, στις εικόνες. Η ταινία βραβεύτηκε με τέσσερα Όσκαρ και φυσικά αξίζει να τη δείτε.
 
 
 
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Στεργιόπουλος / .gazzetta.gr/weekend-journal

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *