Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Βιβλιοπαρουσίαση του Γιώργου Μαυρίδη στο Πολιτιστικό Κέντρο Έδεσσας

«Και όμως …νικήσαμε» σε μια κατάμεστη αίθουσα, με πολύ συγκίνηση!


Η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Έδεσσας ήταν ασφυκτικά γεμάτη από νωρίς την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, το απόγευμα. Το βιβλίο του Γ.Μαυρίδη έρχεται να σταθεί αρωγός στα βάσανα και τη θλίψη του, καθώς αποτυπώνει με τον πιο ειλικρινή και λιτό τρόπο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των απλών Ελλήνων, το πνεύμα της Αντίστασης, όλων όσοι διαχρονικά εμπνεόμενοι από τα ιδανικά του Δημοκρατικού Πατριωτισμού, αντιστάθηκαν και αντιστέκονται στην ανηθικότητα του πεπρωμένου, παραμένοντας όρθιοι, παρ’ όλα αυτά..

Ο κ. Άκης Αναστασίου, φυσικός, αναφέρθηκε στο πιστεύω της οικογένειας Μαυρίδη ότι “η ζωή έχει νόημα μόνο σε συνθήκες δημοκρατίας και ελευθερίας”. Ο κ.Αναστασίου, βουρκώνοντας αρκετές φορές, σταματούσε το λόγο του, με το κοινό φανερά συγκινημένο να χειροκροτεί.

Ο κ.Δημήτρης Βάλτσης, δάσκαλος, αναφέρθηκε, στα σημεία εκείνα που περιγράφουν την ζωή του κ.Γ.Μαυρίδη στην Έδεσσα, στα μαθητικά του χρόνια στο 2ο Δημοτικό Σχολείο (δίπλα στο τζαμί) και στον αγώνα που έδωσε για την επιβίωση. Στο μεστό λόγο του κ.Βάλτση υπογραμμίστηκαν και πραγματολογικά στοιχεία της πόλης της Έδεσσας σε μια εποχή πολύ δύσκολη για όλη την Ελλάδα.

Αποσπάσματα από το βιβλίο, με ξεχωριστά εύγλωττο τρόπο, απέδωσε ο κ.Χριστόδουλος Φανιόπουλος, εκπαιδευτικός.

“Προσπάθησα να καταγράψω την ιστορία της οικογένειας μου, με όσο πιο αντικειμενικό τρόπο μπορούσα, αφού οι πληγές από τα γεγονότα είναι χαραγμένα βαθιά”, εξομολογήθηκε ο συγγραφέας Γιώργος Μαυρίδης. Ο ίδιος εξήγησε ότι στους λόγους συγγραφής του βιβλίου είναι ότι έχει πλαστογραφηθεί η οικογενειακή του ιστορία, οι συνθήκες εκτέλεσης του ήρωα πατέρα του, για να περιγραφούν οι διωγμοί, οι φυλακίσεις, τα βασανιστήρια της μητέρας του και για να διδαχθούν τα παιδιά και τα εγγόνια. Ο κ. Μαυρίδης σημείωσε τα λόγια του Τσέχου συγγραφέα Μίλαν Κούντερα: “Η πάλη των ανθρώπων εναντίον της εξουσίας είναι πάλη εναντίον της λήθης”.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, που βίωσε τη μέθεξη με την ιστορία της οικογένειας του κ.Μαυρίδη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πολλοί φίλοι του Συλλόγου, φίλοι του κ.Μαυρίδη (από την Καλλίπολη αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Σκύδρας), που υπομονετικά και όρθιοι παρακολούθησαν μέχρι το τέλος την εκδήλωση. Μεταξύ αυτών ο πρώην Δήμαρχος Σκύδρας κ.Γ.Χοϊδης αλλά και η νυν Δήμαρχος κ.Κ.Ιγνατιάδου

Στο τέλος της εκδήλωσης ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.

Το βιβλίο του Γιώργου Μαυρίδη με τίτλο «Και όμως …νικήσαμε» (εκδόσεις Στοχαστής) όχι μόνο αξίζει, αλλά και πρέπει να διαβαστεί ως άμεση πηγή και αυθεντική ιστορική μαρτυρία που δικαιωματικά αποτελεί μέρος της ιστορίας της πόλης της Έδεσσας αλλά και της πατρίδας μας.







0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *