Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Ερευνα: Χρόνια Νεφρική Νόσος - Υπουλη ασθένεια με 1,23 εκατ. θύματα τον χρόνο

Αυξάνονται συνεχώς οι ασθενείς και οι θάνατοι εξαιτίας της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΝ).


Η ΧΝΝ αποτελεί «έναν παγκόσμιο δολοφόνο σε κοινή θέα», σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι παρουσίασαν τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξή της διεθνώς.

ΧΝΝ, η 12η αιτία θανάτου στον κόσμο

Οι άνθρωποι που τελικά χρειάζονται αιμοκάθαρση (αιμοδιάλυση) έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 1990 μέχρι σήμερα, ενώ οι θάνατοι λόγω ΧΝΝ κάθε χρόνο εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 1,23 εκατομμύρια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τέο Βος, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», επισήμαναν ότι η ΧΝΝ είναι πια η 12η αιτία θανάτου στον κόσμο, από 17η που ήταν το 1990.
Νεφροπαθείς, υπέρταση, καρδιά

Δυστυχώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, παραμένουν μεγάλες οι ανισότητες στην πρόσβαση των νεφροπαθών σε μηχανήματα αιμοκάθαρσης. «Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα. Τα συστήματα υγείας πολλών χωρών αδυνατούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση για αιμοκάθαρση, Οι συνέπειες είναι κυριολεκτικά φονικές», τόνισε ο δρ. Βος.

Εκτός από την ανεπάρκεια των ίδιων των νεφρών, οι νεφροπαθείς κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιαγγειακές νόσους.

Περίπου 1,36 εκατομμύρια καρδιαγγειακοί θάνατοι ετησίως οφείλονται στη νεφρική δυσλειτουργία.
Τα ετήσια περιστατικά ΧΝΝ έφθασαν τα 700 εκατομμύρια και σχεδόν το ένα τρίτο αφορά μόνο δύο χώρες, την Κίνα (132 εκατ.) και την Ινδία (115 εκατ.).

Σε 79 από 195 χώρες που υπάρχουν στοιχεία, τα ετήσια περιστατικά ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, ενώ σε δέκα χώρες (μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ιαπωνία) υπερβαίνουν τα δέκα εκατομμύρια.

Η υπέρταση και ο διαβήτης είναι οι κυριότερες αιτίες της ΧΝΝ, ενώ ο ιός HIV και οι διάφορες τοξικές ουσίες και τα βαρέα μέταλλα, επίσης, αποτελούν παράγοντες κινδύνου.
 
 
 
 

Πηγή: iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *