Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Άνθρωποι και Μπουλντόζες




To όνομά της ήταν Ρέιτσελ Κόρι. Tην θυμάστε; 23 χρονών, Αμερικανοεβραία, ειρηνική ακτιβίστρια υπέρ των Παλαιστινίων, σκοτώθηκε το 2003 στη λωρίδα της Γάζας ενώ προσπαθούσε να εμποδίσει μπουλντόζες του Ισραηλινού Στρατού (ΙDF) να κατεδαφίσουν σπίτι σε παλαιστινιακό χωριό.


Για την ακρίβεια, την σκότωσαν, την δολοφόνησαν, την ισοπέδωσαν, κι είπαν μετά ότι ήταν ατύχημα... Έκτοτε η ιστορία της έγινε θεατρικό έργο, τραγούδι, όνομα πλοίου που προσπάθησε να σπάσει το εμπάργκο στη Γάζα, σε άλλον έναν «Στόλο της Ελευθερίας» που δεν έφτασε ποτέ.

Το όνομά του ήταν Moχάμεντ Αλ Ναϊμ. Δεν θα τον θυμόμαστε. 27 ετών, Παλαιστίνιος, μέλος ένοπλης οργάνωσης, σκοτώθηκε 23 Φεβρουαρίου από ισραηλινά πυρά, προσπαθώντας σύμφωνα με τον ΙDF να τοποθετήσει αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό δίπλα στο Φράχτη που χωρίζει τη Γάζα από το Ισραήλ. Μέχρι εδώ άλλη μια μέρα «έντασης», από αυτές που δεν γεμίζουν πια ούτε μονόστηλα στο δυτικό Τύπο.

Αυτό που ακολούθησε όμως, και αποτυπώθηκε σε βίντεο, μοιάζει βγαλμένο από ταινία τρόμου. Οι δαγκάνες της μπουλντόζας αρπάζουν το άψυχο σώμα, το τινάζουν σαν άχυρο στον αέρα και το απομακρύνουν, όπως τα μπάζα. Λάφυρο πολέμου ή έγκλημα πολέμου αν θεωρήσουμε έγκλημα τη σύληση νεκρού. Πριν η ίδια μπουλντόζα επιτέθηκε στους φίλους του που πήγαν να συλλέξουν το κορμί του, ενώ τους πυροβολούσαν στα πόδια.

Ποιο είναι το όνομα του χειριστή του οχήματος που πάτησε το κουμπί για να φτυαρίσει τον νεκρό - που όποιος κι αν ήταν ζωντανός, πεθαμένος δεν απειλούσε πια κανέναν; Δε θα μάθουμε ποτέ. Ξέρουμε όμως το όνομα του συστήματος που τον γέννησε. Το όνομά του είναι ισραηλινός μιλιταρισμός. Το όνομά του είναι Απαρτχάιντ.







Πηγή: Efsyn.gr - Αφροδίτη Τζιαντζή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *