Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Κοροναϊός: Αυτοί είναι οι 9 λόγοι για να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας

Ο Guardian επιχειρεί μια καθησυχαστική αποτύπωση της εξέλιξης της επιδημίας και της καταπολέμησης του ιού.

Η επιδημία του νέου κοροναϊού έχει προκαλέσει ένα εξαιρετικά σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα: σε μόλις μερικές εβδομάδες, έχει εξαπλωθεί από την Κίνα σε περισσότερες από 90 χώρες, μολύνοντας μέχρι σήμερα περισσότερους από 106.000 ανθρώπους και προκαλώντας περισσότερους από 3.500 θανάτους.

Καθημερινά, ενώ δεχόμαστε έναν καταιγισμό πληροφοριών από όλο τον κόσμο, ερχόμαστε αντιμέτωποι σε πραγματικό χρόνο με την εξάπλωση του Covid-19: ειδοποιήσεις ειδήσεων, έκτακτες ανακοινώσεις, τεράστιες επικεφαλίδες, υστερία στα social media – και έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν κάποια ουσιαστικά, καθησυχαστικά δεδομένα, γράφει ο Guardian.

Ναι, αυτός ο ιός αποτελεί προφανώς μια τεράστια πρόκληση: ιατρική, πολιτική και -σε μεγάλο βαθμό πλέον- κοινωνική και οικονομική. Αλλά αξίζει να θυμόμαστε ότι ο κόσμος δεν είχε ποτέ καλύτερα εργαλεία για την καταπολέμησή του και ότι εάν μολυνθούμε, είναι σχεδόν απίθανο να πεθάνουμε από αυτό.

O Guardian σε δημοσίευμά του, σταχυολογεί τους εννέα λόγους που θα πρέπει να θυμόμαστε και να μας καθησυχάζουν σε μια περίοδο που η επιδημία του κοροναϊού είναι σε έξαρση και στα ΜΜΕ ακούμε να διατυπώνονται απόψεις περί «κατασκευασμένου ιού», περί «ανοσίας» των πιστών που μετέχουν στη Θεία Κοινωνία ή – ακόμη χειρότερα- περί μαγικών «σκευασμάτων» που «είναι ιδανικά για την αντιμετώπιση των παθήσεων του αναπνευστικού» και διαφημίζονται από πρόεδρο κόμματος, τη στιγμή που επιστήμονες σε όλο τον κόσμο δουλεύουν πυρετωδώς για να βρεθεί το εμβόλιο και το φάρμακο για τον ιό.

Ο Δρ Ignacio López-Goñi, καθηγητής μικροβιολογίας και ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Ναβάρας στην Ισπανία, αναφέρει μερικά καθησυχαστικά στοιχεία που πρέπει να θυμόμαστε για τον νέο κοροναϊό:

1. Ξέρουμε τι είναι. Όπως έγραψε ο López-Goñi στο Conversation France, ο ιός που προκάλεσε περιπτώσεις βαριάς πνευμονίας στη Wuhan εντοπίστηκε εντός επτά ημερών από την επίσημη ανακοίνωση στις 31 Δεκεμβρίου και, τρεις ημέρες μετά, η ακολουθία γονιδίων ήταν διαθέσιμη. Ο HIV, αντίθετα, χρειάστηκε δύο χρόνια για να ταυτοποιηθεί μετά την πρώτη εμφάνισή του στα μέσα του 1981. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο ιός είναι φυσικός, ότι σχετίζεται με έναν ιό που βρίσκεται σε νυχτερίδες και ότι μπορεί να μεταλλαχθεί, αλλά δεν φαίνεται να το κάνει πολύ συχνά.

2. Μπορούμε κάνουμε εξετάσεις. Στις 13 Ιανουαρίου - τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευση της αλληλουχίας των γονιδίων - υπήρξε αξιόπιστη εξέταση που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο τμήμα ιολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charité του Βερολίνου με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων από το Ρότερνταμ, το Λονδίνο και το Χονγκ Κονγκ.

3. Γνωρίζουμε ότι μπορεί να περιοριστεί (αν και με σημαντικό κόστος). Τα δρακόντεια μέτρα, η καραντίνας και τα μέτρα περιορισμού στην Κίνα φαίνονται να λειτουργούν. Την Πέμπτη, 120 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στη Wuhan, το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και έξι εβδομάδες, και, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της επιδημίας, δεν υπήρχαν καθόλου κρούσματα στην υπόλοιπη επαρχία Hubei. Πολλές κινεζικές επαρχίες δεν είχαν νέα κρούσματα για ένα δεκαπενθήμερο και στις περισσότερες τα σχολεία άνοιξαν ξανά. Σε πολλές χώρες, οι ασθενείς εντοπίζονται σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, κάτι το οποίο κάνει ευκολότερο τον περιορισμό τους.

4. Το να κολλήσουμε δεν είναι τόσο απλό (αν είμαστε προσεκτικοί) και μπορούμε να εξοντώσουμε τον ιό αρκετά εύκολα (υπό την προϋπόθεση ότι προσπαθούμε). Το συχνό, προσεκτικό πλύσιμο των χεριών, όπως γνωρίζουμε ως τώρα, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσουμε τη μετάδοση του ιού, ενώ ένα διάλυμα αιθανόλης (οινόπνευμα), υπεροξειδίου του υδρογόνου (οξυχζενέ) ή χλωρίνης θα απολυμάνει τις επιφάνειες. Για να θεωρηθεί ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος μετάδοσης του κοροναϊού, πρέπει να ζείτε ή να έχετε άμεση φυσική επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί, να βήξει ή να φταρνιστεί κάποιος πάνω σας (ή να πάρετε ένα χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο ή πετσέτα) ή να έρθετε σε πρόσωπο με πρόσωπο επαφή, σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων για περισσότερο από 15 λεπτά. Δεν θα κολλήσετε αν απλά περάσετε δίπλα από κάποιον που έχει τον ιό.

5. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα είναι ήπια και οι νέοι βρίσκονται σε πολύ χαμηλό κίνδυνο. Σύμφωνα με μια μελέτη 45.000 επιβεβαιωμένων λοιμώξεων στην Κίνα, το 81% των περιπτώσεων προκάλεσε μια ασήμαντη ασθένεια, το 14% των ασθενών είχαν συμπτώματα που χαρακτηρίστηκαν ως «σοβαρά» και μόνο 5% θεωρήθηκαν «κρίσιμα», με περίπου τα μισά από αυτά είναι θανατηφόρα . Μόνο το 3% των περιπτώσεων αφορούν άτομα ηλικίας κάτω των 20 ετών, ενώ τα παιδιά φαίνεται να επηρεάζονται ελάχιστα από τον ιό και το ποσοστό θνησιμότητας για τα άτομα κάτω των 40 ετών είναι περίπου 0,2%. Το ποσοστό αυξάνεται στα άτομα άνω των 65 ετών, φθάνοντας σχεδόν το 15% στην ηλικία των άνω των 80 ετών, ειδικά εκείνων με προϋπάρχουσες καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις. Ο υπολογισμός των ποσοστών θνησιμότητας κατά τη διάρκεια μίας συνεχιζόμενης επιδημίας είναι δύσκολος γιατί δεν είναι σαφές πόσες από τις ήπιες ή ασυμπτωματικές περιπτώσεις έχουν εξεταστεί και επιβεβαιωθεί, αλλά η καλύτερη εκτίμηση που έχουμε για τον κοροναϊό μέχρι στιγμής είναι 1,4% - κάπου μεταξύ της Ισπανικής γρίπης του 1918 και της γρίπης των χοίρων το 2009.

6. Οι άνθρωποι αναρρώνουν από αυτό. Το Κέντρο Συστημάτων Επιστήμης και Μηχανικής (CSSE) στο Johns Hopkins University δημιούργησε χάρτη που ανανεώνει τα στοιχεία για τα κρούσματα του με βάση πληροφορίες που αποδεσμεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι αρμόδιοι φορείς. Η live καταγραφή των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο και η εξέλιξη που είχε η υγεία των ασθενών, δείχνει ότι χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναρρώνουν από τον κοροναϊό κάθε μέρα.

7. Εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα έχουν ήδη γραφτεί γι 'αυτό. Πληκτρολογήστε Covid-19 ή Sars-19 στην μηχανή αναζήτησης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ιατρικής PubMed της Ιαπωνίας και θα βρείτε, μόλις πέντε εβδομάδες μετά την εμφάνιση του ιού, 539 αναφορές σε έγγραφα σχετικά με εμβόλια, θεραπείες, επιδημιολογία , διάγνωση και κλινική πρακτική. Αυτός είναι ένας εκθετικά ταχύτερος ρυθμός δημοσίευσης απ 'ό, τι συνέβη κατά την επιδημία Sars, σημειώνει ο López-Goñi - και τα άρθρα των περισσότερων δημοσιεύσεων σχετικά με το κοροναϊό είναι προσβάσιμα από όλους.

8. Υπάρχουν πρωτότυπα εμβολίων. Εμπορικά φαρμακευτικά και βιοτεχνολογικά εργαστήρια όπως τα Moderna, Innovio, Sanofi και Novavax, καθώς και ακαδημαϊκές ομάδες όπως το Πανεπιστήμιο Queensland στην Αυστραλία - πολλοί από τους οποίους ήδη εργάζονταν σε εμβόλια για παρόμοιους ιογενείς ιούς - αναπτύσσουν προληπτικά πρωτότυπα εμβολίων, μερικά από τα οποία σύντομα θα είναι έτοιμα για δοκιμή σε ανθρώπους (αν και η αποτελεσματικότητά τους και η ασφάλειά τους φυσικά θα χρειαστούν χρόνο για να επιβεβαιωθούν).

9. Δεκάδες θεραπείες έχουν ήδη δοκιμαστεί. Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, διεξήχθησαν περισσότερες από 80 κλινικές δοκιμές για αντιιικές θεραπείες, σύμφωνα με το περιοδικό Nature και οι περισσότερες έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στη θεραπεία άλλων ασθενειών. Τα φάρμακα όπως το remdesivir (Ebola, Sars), η χλωροκίνη (ελονοσία), το lopinavir και το ritonavir (HIV) και το baricitinib (ρευματοειδής πολυαρθρίτιδα) δοκιμάζονται όλα σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό.






απο το ethnos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *