Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Βασίλειος Βασιλειάδης: Λειτουργία Α' Τοπικού Υποκαταστήματος Μισθωτών Πέλλας (Αριδαίας)

Τις τελευταίες ημέρες έχει προκύψει το θέμα της λειτουργίας του τ. ΙΚΑ Αριδαίας, στη μορφή που έχει σήμερα ως Α' Τοπικό Υποκατάστημα Μισθωτών Πέλλας του ΕΦΚΑ. Το Υποκατάστημα εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες ασφαλισμένους, εργοδότες και επαγγελματίες της Αλμωπίας. Η χρησιμότητά του είναι αναμφισβήτητη.

Με ερώτηση του στη Βουλή, ο Λάκης Βασιλειάδης ζητεί από τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων να δώσει σαφή απάντηση αναφορικά με τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Υποκαταστήματος στην Αριδαία. Την ίδια στιγμή μάλιστα που οι υπηρεσίες του τ. ΟΓΑ ορθώς αποκεντρώνονται και πλέον χιλιάδες πολιτών δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη για απονομές συντάξεων, αλλά εξυπηρετούνται στην Έδεσσα.

Στοιχειοθετεί τους λόγους για τους οποίους η αξία του είναι μεγάλη τόσο για τους ωφελούμενους όσο και για τον ίδιο τον φορέα. Τονίζει τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους είναι ένα δίκαιο αίτημα των κατοίκων. Προτείνει τη διόρθωση της αδικίας του ΦΕΚ Α’ 8/23-01-2019 με το οποίο η προηγούμενη διοίκηση του ΕΦΚΑ αποφάσισε να υποβαθμίσει το Υποκατάστημα σε αποκεντρωμένο τμήμα, και την καλυτέρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση

Θέμα: Λειτουργία Α' Τοπικού Υποκαταστήματος Μισθωτών Πέλλας (Αριδαίας)

Το Α' Τοπικό Υποκατάστημα Μισθωτών Πέλλας, με έδρα την Αριδαία, εξυπηρετεί σήμερα 30 τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Αλμωπίας, του μεγαλύτερου σε έκταση Δήμου της Πέλλας και με πληθυσμό άνω των 27.000 κατοίκων. Πρόκειται για παραμεθόριο Δήμο, ορεινό και δυσπρόσιτο, στον οποίο απασχολούνται πολλοί υλοτόμοι-δασεργάτες, εκδοροσφαγείς και αγρότες, καθώς και εργοδότες αλλοδαπών μετακλητών και εργατών γης. Οι απασχολούμενοι και εργοδότες του Δήμου έχουν σχεδόν καθημερινές, χειρόγραφες συναλλαγές οι οποίες απαιτούν τη φυσική παρουσία τους στο Υποκατάστημα. Ενδεικτικά, μόνον οι δασικοί συνεταιρισμοί οι οποίοι εξυπηρετούνται αριθμούν πάνω από 1500 μέλη.

Επίσης, στο Υποκατάστημα λειτουργεί Ταμειακή Υπηρεσία εξυπηρέτησης οφειλετών του Κ.Ε.Α.Ο., το Τμήμα Συντάξεων διαχειρίζεται πάνω από 2000 ενεργούς φακέλους συντάξεων και η γραμματεία των ΚΕΠΑ εξυπηρετεί συναλλασσόμενους με σοβαρά προβλήματα υγείας και ΑμεΑ, με δυσκολία μετακίνησης ακόμα και στα όρια του Δήμου. Την ίδια στιγμή, ο όγκος συγκέντρωσης και έκδοσης δικαιολογητικών, καθημερινής παροχής πληροφοριών προς τους ασφαλισμένους, εξυπηρέτησης εργοδοτών και λογιστών είναι πολύ μεγάλος.

Την ίδια στιγμή, οι ασφαλισμένοι του τ. ΟΓΑ θα πάψουν σταδιακά να εξυπηρετούνται από τους πρώην ανταποκριτές του τ. ΟΓΑ, με αποτέλεσμα να αναμένεται περαιτέρω αύξηση των συναλλαγών του Υποκαταστήματος. Η αποκέντρωση των υπηρεσιών του τ. ΟΓΑ και η μεταφορά αρμοδιοτήτων και της εξυπηρέτησης στα τοπικά υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ-Μισθωτών είναι προς της σωστή κατεύθυνση και απολαμβάνει ήδη τη θετική ανταπόκριση ασφαλισμένων και εργοδοτών.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ Α’ 8/23-01-2019 το Α' Τοπικό Υποκατάστημα Μισθωτών Πέλλας μετατρέπεται σε Αποκεντρωμένο Τμήμα Κοινωνικής Ασφάλισης Αριδαίας, απόφαση η οποία δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα, εν αναμονή του νέο οργανογράμματος του ΕΦΚΑ. Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε αδικαιολόγητη ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους του Δήμου Αλμωπίας, οι οποία θα κληθούν να μετακινούνται για κάποιες συναλλαγές τους πολλά χιλιόμετρα μέχρι την Έδεσσα.

Για τους παραπάνω λόγους, και με δεδομένες τις ειδικές ιδιαιτερότητες της Π.Ε. Πέλλας είναι σαφές ότι το Α' Τοπικό Υποκατάστημα Μισθωτών Πέλλας θα εξυπηρετεί πολύ καλύτερα τους ασφαλισμένους και τους εργοδότες του Δήμου εάν παραμένει στην Αριδαία και σε αυτή τη μορφή.

Συνεπώς,


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τι σχεδιασμός υπάρχει στο Υπουργείο, αναφορικά με το Οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ και τη μορφή του Υποκαταστήματος στην Αριδαία

2. Τι ενέργειες προτίθεται να πάρει το Υπουργείο και ο ΕΦΚΑ ώστε να διασφαλιστεί τουλάχιστον το σημερινό, αν όχι καλύτερο επίπεδο εξυπηρέτησης για τους ασφαλισμένους και εργοδότες των πρώην κύριων ταμείων.


Ο ερωτών Βουλευτής

Βασίλειος Βασιλειάδης

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *