Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Χαρδαλιάς για συγκεντρώσεις σε πλατείες: «Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις πολιτικές ή ιδεολογικές»

Κατα την διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας σχετικά με την πορεία του ιού στη χώρα μας, τον λόγο πήρε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.


Ο κ. Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται σε πλατείες της χώρας.


Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις συγκεντρώσεις και στους πολίτες εκείνους που, όπως είπε, θέλουν να δώσουν πολιτική χροιά στην κίνησή τους. Οι εικόνες αυτές είναι προ εποχής κορονοϊού, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, λέγοντας πως «ο κορονοϊός ούτε πολιτικές ούτε ιδεολογικές διακρίσεις κάνει».

«Κολλάει με τον ίδιο τρόπο δεξιούς, κεντρώους, αριστερούς», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε πως καθένας μπορεί να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του, αλλά δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του διπλανού του.


Τι ισχύει από αύριο για την επαναλειτουργία των καταστημάτων

«Αύριο κάνουμε ένα ακόμα βήμα, περνάμε στο δεύτερο στάδιο άρσης των μέτρων, με την επανεκκίνηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων και την επιστροφή των μαθητών της Γ Λυκείου στις σχολικές αίθουσες», ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Επισήμανε πως η επιτυχία του νέου αυτού σταδίου και κάθε νέου σταδίου άρσης των μέτρων εξαρτάται από τη συνεπή τήρηση των κανόνων και των οδηγιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε αναλυτικά τις δραστηριότητες που επανεκκινούν αύριο, Δευτέρα, και τους κανόνες λειτουργίας τους.

Ενημέρωσε πως από αύριο επανέρχονται στην εργασία του 155.962 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,5% των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεων τους. Επίσης, είπε πως επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις, δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία ανεστάλη.

Ανακοίνωσε επίσης πως επιτρέπεται από αύριο η μετακίνηση προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών των ιδιοκτητών και εργαζομένων μόνο σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους από αύριο.


Κανένας θάνατος στην Ελλάδα τις τελευταίες 24 ώρες - 6 νέα κρούσματα

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα την Κυριακή (10/05) είναι 6 ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 2.716. Από αυτά, 603 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.364 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας το τελευταίο 24ωρο δεν είχαμε κανέναν καταγεγραμμένο θάνατο. Ως εκ τούτου, ο συνολικός αριθμός των θανόντων παραμένει 151. Οι 40 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, 30 είναι διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Παράλληλα, 87 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σημειώνεται ότι η σημερινή ενημέρωση των ιατρικών συντακτών δεν έγινε από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρη Τσιόδρα αλλά από τον λοιμωξιολόγο και Διευθυντή Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχο Δημήτρη Χατζηγεωργίου.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγεωργίου οι κοινωνίες πλην ελαχίστων εφάρμοσαν μέτρα και γι' αυτό η επιδημία έχει αρχίσει να εμφανίζει μια κάμψη.
Οδηγίες σε μαθητές και γονείς

Εν όψει της επανέναρξης από τη Δευτέρα (11/05) των σχολικών μονάδων, αρχής γενομένης από τη Γ Λυκείου, ο κ. Χατζηγεωργίου έδωσε οδηγίες στους μαθητές αλλά και τους γονείς. Τόνισε ότι τα παιδιά, χρειάζονται πληροφορίες για τον ιό ώστε να μειωθούν οι φόβοι και το άγχος τους. Εξήγησε πως το ποσοστό θνητότητας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι κοντά στο μηδέν, ενώ είναι και μικρό το ποσοστό παιδιών ανάμεσα στα κρούσματα.

Ουσιαστικά επανέλαβε τις συστάσεις για τη διατήρηση της υγιεινής ώστε να μην μετεξελιχθούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε χώρους διασποράς του ιού.

Συγκεκριμένα τόνισε:
Δεν πρέπει οι γονείς να πιστεύουν σε μύθους που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ή σε άλλα μέσα
Οι γονείς να εκπαιδεύσουν σωστά τα παιδιά στους κανόνες υγιεινής
Υγιεινή των χεριών, ιδιαίτερη έμφαση στον συχνό πλύσιμο και με τον σωστό τρόπο
Δημιουργήστε ευκαιρίες για παιχνίδι και χαλάρωση, ειδικά πριν το παιδί σας πάει για ύπνο
Παιδιά και νέοι μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε (γονείς, δασκάλους, καθηγητές).

Παράλληλα παρότρυνε τη μαθητική κοινότητα να μην κοροϊδεύει τα άλλα παιδιά που μπορεί να φορούν μάσκα, ενώ υπογράμμισε πως όποιος φοβάται ή έχει άτομο υψηλού κινδύνου στο σπίτι του μπορεί να απαλλαγεί από τα μαθήματα.






απο το Newsbomb.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *