Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Μέχρι πότε το «έτσι θέλω, έτσι κάνω» των δημάρχων;


Μόλις ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου δημάρχου και ήδη υπάρχει πλήρης απογοήτευση για την άσκηση των καθηκόντων του. Παρότι εκλέχθηκε με υποσχέσεις και διακηρύξεις για αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι προκάτοχοί του στον Δήμο και παρότι έτυχε της σύμπραξης της δημοτικής παράταξης «ΑΛΜΩΠΙΑ ΨΗΛΑ» του κ. Νίκου Παρούτογλου, αυτός φροντίζει κάθε μέρα να διαψεύδει τις προσδοκίες των δημοτών και να πολιτεύεται με τον πλέον παλαιοκομματικό και αντιδημοκρατικό τρόπο. Το χειρότερο από όλα όμως είναι ότι δεν φροντίζει τις υποθέσεις του Δήμου σχετικά με τις ατασθαλίες κάποιων προκατόχων του που προκάλεσαν τεράστια οικονομική ζημία στον Δήμο. Η προφανής αδιαφορία του και η αδράνειά του έχει άρωμα συγκάλυψης. Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας, τόσο εγώ όσο και η δημοτική παράταξη «ΑΛΜΩΠΙΑ ΨΗΛΑ», τόσο προφορικά όσο και με συνεχείς έγγραφες αιτήσεις μας, τον ενημερώσαμε για τις σημαντικές παρανομίες του παρελθόντος και του ζητήσαμε να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες για την διεκπεραίωσή τους και την ανόρθωση της ζημίας. Για να γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα. Ο κ. Δήμαρχος μέχρι σήμερα αδρανεί και αδιαφορεί. Γιατί άραγε; Ενδεικτικά αναφέρω τις σημαντικότερες υποθέσεις.

1)Ο δήμος Αλμωπίας κατέθεσε στις 7-7-2017 και 30-10-2018 αιτήσεις προς την τριμελή ελεγκτική επιτροπή του άρθρου 232 του Νόμου 3852/2010, προκειμένου να καταλογισθούν σε βάρος των πρώην δημάρχων του Δήμου Εξαπλατάνου, τα ποσά των ζημιών που αυτοί προκάλεσαν με τις αμέτρητες προφορικές αναθέσεις έργων και προμηθειών και με τις εικονικές αναθέσεις χαλικοστρώσεων αγροτικών δρόμων και ασφαλτοστρώσεων.

Από την κατάθεση των αιτήσεων μέχρι και σήμερα, όχι μόνο δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη, αλλά ο σημερινός Δήμαρχος απαξιεί και να μας ενημερώσει, αν και του κατέθεσα σχετική αίτηση ήδη από τις 28-11-2019.

2)Την ίδια ημέρα (28-11-2019) κατέθεσα προς τον κ. Δήμαρχο και δεύτερη αίτηση, με την οποία του ζητούσα να με ενημερώσει εάν ο Δήμος Αλμωπίας έχει καταθέσει αίτηση προς την τριμελή ελεγκτική επιτροπή του άρθρου 232 του Νόμου 3852/2010, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία καταλογισμού σε βάρος του πρώην δημάρχου Εξαπλατάνου Σταύρου Τουφεγγόπουλου, των ποσών που αυτός κατέβαλλε στον ανάδοχο του έργου «ενδοδημοτική οδοποιία Εξαπλατάνου» (σχεδόν 150.000,00 ευρώ), το οποίο ουδέποτε εκτελέσθηκε, όπως έκρινε και ο Αρειος Πάγος με την υπ’ αριθ. 1800/2018 αμετάκλητη απόφασή του, την οποία του προσκόμισα. Και πάλι ο κ. Δήμαρχος απαξίωσε να μου απαντήσει. Και δεν έφτανε μόνο αυτό. Ενώ τον Οκτώβριο του 2019 είχε αναθέσει την εκπροσώπηση του Δήμου στο ποινικό Εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης όπου εκδικαζόταν το ποινικό σκέλος της υπόθεσης με κατηγορούμενους όλους τους εμπλεκόμενους (Τον τότε δήμαρχο Σταύρο Τουφεγγόπουλο, υπαλλήλους της περιφέρειας, δημοτικούς συμβούλους) σε δικηγόρο που είναι γνώστης της υπόθεσης, εντελώς ξαφνικά, λίγες μέρες πριν την δίκη που τελικά έγινε στις 14,15 και 16 Σεπτεμβρίου 2010, με το «έτσι θέλω» και χωρίς καμμία δικαιολογία, αντικατέστησε τον ανωτέρω δικηγόρο με άλλη συνήγορο, η οποία, όπως ήταν φυσικό, δεν είχε γνώση, ούτε προλάβαινε να ενημερωθεί επαρκώς. Από την διεξαγωγή της δίκης προέκυψε ότι δεν είχε και την θέληση να καταδικασθούν οι κατηγορούμενοι. Γιατί κ. Δήμαρχε; Ποιόν εξυπηρετούσε αυτή η αιφνίδια και αδικαιολόγητη αντικατάσταση; Πάντως όχι τα συμφέροντα του Δήμου.

3)Στις 5/5/2020 και οι έξι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης «ΑΛΜΩΠΙΑ ΨΗΛΑ», με κοινή μας αίτηση, ζητήσαμε από τον κ. Δήμαρχο να αναθέσει σε δικηγόρο τις τρεις υποθέσεις των καταλογισμών σε βάρος των πρώην δημάρχων του δήμου Εξαπλατάνου. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει απάντηση. Γιατί κ. Δήμαρχε;, Μήπως τελικά δεν ενδιαφέρεσθε να επιστρέψουν τα κλεμμένα στο ταμείο του Δήμου;

4)Με αίτησή μου που κατέθεσα προς τον κ. Δήμαρχο στις 25/11/2019, του ζήτησα να εγγραφεί στον προϋπολογισμό του έτους 2020, το ποσό των 468.964,57 ευρώ, το οποίο είχε καταλογισθεί σε βάρος του πρώην δημάρχου Εξαπλατάνου Χρήστου Παλίκογλου, με βάση το υπ’ αριθ. 220/2011 πόρισμα ελέγχου των οικονομικών επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών. Επί της αίτησής μου δεν έλαβα καμμία απάντηση, ούτε βέβαια φρόντισε ο κ. Δήμαρχος για την εγγραφή του ποσού του καταλογισμού στον προϋπολογισμό. Βέβαια και οι προκάτοχοί του δεν είναι άμοιροι ευθυνών αφού στις 28-1-2015 ο τότε δήμαρχος κ. Μπίνος φρόντισε να διαγράψει το ανωτέρω ποσό από τον προϋπολογισμό, από την «πίσω πόρτα». Μάλιστα σε εκείνη την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο μεν σημερινός δήμαρχος και ο σημερινός πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της διαγραφής και εκ των υστέρων δήλωσαν ότι εξαπατήθηκαν. Το ίδιο δήλωσαν και οι τότε δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Πασόη, Νίκος Παρούτογλου και Αναστάσιος Θεοδωρίδης, οι οποίοι επίσης είχαν ψηφίσει υπέρ της διαγραφής. Οι δε δημοτικοί σύμβουλοι Πασόης, Σηφάκης, Ασβετόπουλος, Καλδερεμτζή, Χουρσόγλου, Αβραμίκας και Μπογδάνης, ενώ ήταν παρόντες στη συζήτηση των προηγούμενων θεμάτων, λίγο πριν την συζήτηση της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού και τροποποίησης του τεχνικού προγράμματος, στο οποίο περιλαμβάνονταν η διαγραφή του ποσού από τον προϋπολογισμό, αποχώρησαν από την συνεδρίαση!!! Κανονικό σκασιαρχείο!!! Όλοι σε αγαστή συνεργασία!!!

Βέβαια, στην επόμενη περίπτωση που υπήρξε θέμα διαγραφής του καταλογισμού σε βάρους του Τουφεγγόπουλου που αφορούσε τις εικονικές χαλικοστρώσεις, η δημοτική παράταξη του Πασόη, μεταξύ των οποίων και οι Νίκος Παρούτογλου και Αναστάσιος Θεοδωρίδης, ψήφισαν κατά της διαγραφής, ενώ ο σημερινός δήμαρχος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ψήφισαν λευκό.

Δυστυχώς κ. Δήμαρχε διαπιστώνω ότι σας διακρίνει σκόπιμη άγνοια σχετικά με αυτά τα κορυφαία ζητήματα που ταλανίζουν τον Δήμο μας εδώ και χρόνια. Τελικά τι σκοπεύετε να κάνετε; Θα φροντίσετε να γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα ή θα τα χαρίσετε;

5)Η παλαιοκομματική και ρουσφετολογική τακτική με την οποία πολιτεύεται ο κ. Δήμαρχος, αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στους εποχιακούς διορισμούς στην επιχείρηση των λουτρών (τα περίφημα δίμηνα), οι οποίοι δεν έχουν προηγούμενο. Αυτή την τακτική που ακολούθησαν οι προάτοχοί του, την είχε στηλιτεύσει ο κ. Δήμαρχος στο παρελθόν και μάλιστα για τον λόγο αυτό είχε ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξή του. Μόλις όμως εκλέχθηκε Δήμαρχος, με το «έτσι θέλω έτσι κάνω», κάνει τα ίδια και χειρότερα. Αραγε κ. Δήμαρχε θα προλάβετε κατά την διάρκεια της θητείας σας να ικανοποιήσετε όλα τα ρουσφέτια που τάξατε προεκλογικά;



Αγαπητοί συνδημότες,

Εδώ και δέκα τρία χρόνια δίνω, μαζί με 4-5 ακόμη συμπολίτες μας, έναν σκληρό και άνισο αγώνα, με στόχο την διασφάλιση της δημοτικής περιουσίας, την δικαιοσύνη και την διαφάνεια. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που συμμετείχα στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Με τιμήσατε με την ψήφο σας και εκλέχθηκα δημοτικός σύμβουλος. Από αυτή την θέση συνεχίζω τον ίδιο αγώνα. Χωρίς δεσμεύσεις και χωρίς συμβιβασμούς. Κόντρα στο σύστημα της διαφθοράς που κάθε εποχή έχει και διαφορετικούς υπηρέτες.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *