Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Οι προτάσεις του Φ.Σ.Ε. «Μέγας Αλέξανδρος» για τα 200 χρόνια από το 1821


Ο ιστορικός Σύλλογος της πόλης της Έδεσσας ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Επιτροπής Εκδηλώσεων του Δήμου Έδεσσας για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 κατέθεσε στα 26 Φεβρουαρίου 2021 τις ακόλουθες προτάσεις:

Ανταποκρινόμενοι ως Δ.Σ. στην πρόκληση της επιτροπής έχουμε την τιμή να σας υποβάλλουμε τις παρακάτω προτάσεις


ΠΡΟΤΑΣΗ 1 :

2121 - ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Η ουσιαστική συμβολή της Έδεσσας ως πρωτεύουσας του Ν.Πέλλας αφορά την παγκόσμια οικουμενική προσωπικότητα του Μ.Αλεξάνδρου στο γενέθλιο τόπο του. Χωρίς την διαδρομή του Μ.Αλεξάνδρου στην παγκόσμια ιστορία δεν θα ήταν δυνατό να υπάρξει το ιστορικό συνεχές του Ελληνισμού και ως εκ τούτου θα ήταν αδύνατη η επανάσταση και η επέτειος της εθνικής παλιγγενεσίας που σήμερα έχουμε την χαρά να γιορτάζουμε τα 200 χρόνια. Φέροντας ως σύλλογος το όνομα του Μ.Αλεξάνδρου θέλουμε να επανατοποθετήσουμε το ρόλο του στην ιστορία μέσα από το πολυσχιδές έργο του και την στρατηγική του που σήμερα αναλύεται διεξοδικά στην ξένη βιβλιογραφία στις επιστήμες της διοίκησης επιχειρήσεων και της στρατηγικής ανάπτυξης σε διάφορες μορφές.

Ο Πύργος του Αλέξανδρου θα έχει αναφορά το 2121 και την δική μας συμβολή ως πόλη στην ιστορία και την καινοτομία μέσα από την οικουμενική φιλοσοφία του Αλέξανδρου. Προτείνεται η κατασκευή ενός συμπλέγματος κτιρίων όπου ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο έρευνας και ανάπτυξης, τεχνών και τεχνολογίας θα δημιουργεί χώρους έκφρασης της επιχειρηματικότητας με υιοθέτηση νεοφυιών επιχειρήσεων(start-up) και ανατροφοδότηση υφισταμένων (spin-off) που θα εξελίσσουν το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής θα το εκπαιδεύουν φέρνοντάς το πιο κοντά στην φιλοσοφία του Μ.Αλεξάνδρου.

Ο πρότυπος πύργος του Αλέξανδρου με βάση στοιχεία από τους πύργους που έχτισε ανά τον κόσμο έχει σχεδιάσει ο Ευθύμης Βαρλάμης και το IDEA Center. Παράλληλα το σύμπλεγμα κτιρίων μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής και ως σύνδεση με το 2121 μιας και προτείνεται η τοποθέτηση χρονοκάψουλας για την επικοινωνία των Εδεσσαίων με τους απογόνους τους μετά από 100 χρόνια.

Γιορτάζοντας τα 100 μας χρόνια ως σύλλογος και έχοντας γεννήσει δεκάδες συλλόγους στην γύρω περιοχή αισθανόμαστε ιδιαίτερη υπερηφάνεια για το όνομά μας και θεωρούμε ότι η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση είναι μια χρυσή ευκαιρία ανάδειξης του έργου και της απόδειξης με την αποδοχή της ότι είμαστε άξιοι απόγονοι του οικουμενικού πνεύματος του ελληνισμού

Την πλήρη πρόταση η οποία ήδη έχει συζητηθεί σε παλαιότερα δημοτικά συμβούλια σε εξελιγμένη μορφή μπορούμε να παρουσιάσουμε στην επιτροπή όταν αυτό μας ζητηθεί. Σημειώνουμε ότι την πρόταση είχε θέσει υπό την αιγίδα του ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κωστής Στεφανόπουλος


ΠΡΟΤΑΣΗ 2:

Εκτυπώσεις και παρουσιάσεις για τους ανθρώπους από την Έδεσσα, που συνέβαλλαν στον αγώνα του 1821, δηλ. τους Κωνσταντίνο Μηνά Μηνωϊδη και Δημήτρη Τρούπκο.

-Ο Δημήτριος Τρούπκος γεννήθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα στην Έδεσσα. Καταγόταν από παλαιά οικογένεια της Έδεσσας. Συμμετείχε στην Ελληνική επανάσταση του 1821 ως οπλαρχηγός, τόσο στη Νάουσα, όσο και στη Νότια Ελλάδα. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες κατά τη διάρκεια της επανάστασης, ως οπλαρχηγός, επικεφαλής σώματος. Κατατάχθηκε στη Β΄ τάξη υπαξιωματικών του Ελληνικού στρατού. [Κωνσταντίνος Γ. Σταλίδης: «Δημήτριος Τρούπκος, ένας Εδεσσαίος Αγωνιστής του 1821», Εδεσσαϊκά Χρονικά, Ε΄ τεύχος, Έδεσσα 1973].

-Ο Μηνάς Μηνωίδης (1 Δεκεμβρίου 1788, Έδεσσα – 30 Δεκεμβρίου 1859 Παρίσι, Γαλλία), ήταν Έλληναςφιλόλογος και σχολάρχης με βαθιά γνώση του ελληνικού πολιτισμού. Ο Μηνάς Μηνωίδης ήταν ένας από τους εκπροσώπους του νεοελληνικού διαφωτισμού. [Ο Μηνάς Μηνωίδης γεννήθηκε στην Έδεσσα την 1η Δεκεμβρίου του 1788. Το πραγματικό του όνομα ήταν Κωνσταντίνος Μηνά ή Κωνσταντίνος Μήνου. Αργότερα, ο ίδιος μετέτρεψε το επώνυμο του σε Μηναΐδης, Μινωίδης και τελικά Μηνωίδης. Στη συνέχεια επέλεξε να χρησιμοποιεί το όνομα "Μηνάς", πολλές φορές παράλληλα με το "Κωνσταντίνος", γι αυτό και πολλές φορές αναφέρονταν ως Κωνσταντίνος Μηνάς Μηνωίδης. Ο τόπος καταγωγής του είναι η περιοχή της Έδεσσας.].

Κατά την Ελληνική Επανάσταση, απέστειλε επιστολές προς τους Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους. Μεταξύ των επιστολών αυτών ήταν “Τοις κραταιοτάτοις της Ευρώπης Βασιλεύσι” (1821), "Προς τους Γερμανούς και τα λοιπά της Ευρώπης έθνη – Πρόσκλησις εις βοήθειαν των Ελλήνων" (1826), "Σύντομος επίστασις εις την του της Αουστρίας Μιτιαστηρίου πολιτικήν ως προς την Ελλάδαν" (1826) κ.α. Τιμήθηκε από το βασιλιά της Γαλλίας Κάρολο Ι΄ για τις διερμηνευτικές εργασίες του στο Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, με το παράσημο των Ιπποτών της Λεγεώνας της Τιμής. Ο Κωνσταντίνος Μηνάς Μηνωίδης για να τον τιμήσει του αφιέρωσε το ποιητικό έργο "Καρολιάς". Ο Όθων τον τίμησε με τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Σωτήρος, το 1859. [Τουσίμης, Γεώργιος (1971). «Κωνσταντίνος Μηνάς, Μηνωίδης, ένας Εδεσσαίος λόγιος του 1821.» (pdf). Μακεδονικά (Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών) 11: 403–405.].Με τιμή το Δ.Σ. του Φ.Σ.Ε. «Μέγας Αλέξανδρος


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *