Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Δελτίο Τύπου της έκτακτης σύσκεψης φορέων του Ν. Πέλλας για την καταστροφή της αγροτικής παραγωγής λόγω του παγετού της 8ης και 9ης Απριλίου 2021


Στην έκτακτη σύσκεψη που έλαβε χώρα στις 16-04-2021 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σκύδρας, κατόπιν κοινής πρωτοβουλίας του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Σκύδρας και του Σωματείου Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Νομού Πέλλας στην οποία παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Γιάννου, η Δήμαρχος Σκύδρας κα Ιγνατιάδου, εκπρόσωποι των βουλευτών του Νομού μας, η Γραμματέας του Αντιπεριφερειάρχη κ. Τζαμτζή, ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Πέλλας, εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων «ΕΝΟΤΗΤΑ» και «ΟΜΟΝΟΙΑ» και κατόπιν διαλογικής συζήτησης, παρουσιάστηκαν τα θέματα της σύσκεψης, ακούστηκαν προτάσεις και εισηγήσεις και τηρήθηκαν πρακτικά.

Οι παρευρισκόμενοι εισάκουσαν τα αιτήματα και τους προβληματισμούς μας με θετική προδιάθεση και αφού αναπτύχθηκαν λεπτομερώς όλες οι διεκδικήσεις μας, αποφασίστηκε, με ομόφωνη απόφαση των διοργανωτών και των εκπροσώπων των Συλλόγων του Νομού μας, να επεκτείνουμε τις κινητοποιήσεις μας και να εκδώσουμε κοινό ψήφισμα απευθυνόμενο προς την Κυβέρνηση και τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς με τα εξής αιτήματα:

1) Άμεση κήρυξη της Π.Ε. Πέλλας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

2) Άμεση αποζημίωση στο 100% της ζημίας σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες που επλήγησαν (ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα, ακτινίδια, αχλάδια, κεράσια, αμπέλια κλπ) ανεξάρτητα από το βλαστικό στάδιο που βρίσκονταν (ανθοφορία, φούσκωμα οφθαλμών, καρπόδεση, καρποφορία), καθώς και σε όλες τις αροτρέες καλλιέργειες και κηπευτικών.

3) Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με την μορφή προκαταβολής στο 50% της εκτιμώμενης ζημίας ανά περιοχή.

4) Πάγωμα των οφειλών των αγροτών, των οποίων επλήγησαν οι παραγωγές τους για το τρέχον έτος 2021 προς Ασφαλιστικά Ταμεία, Δημόσιο, Τράπεζες, Δήμους, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κλπ.

5) Απαλλαγή από τα εκτιμητικά τέλη υπέρ ΕΛΓΑ.

6) Συμψηφισμός των Ασφαλιστικών εισφορών των πληγέντων αγροτών προς ΕΛΓΑ με την εξόφληση των αποζημιώσεων που θα δοθούν.

7) Άμεση στελέχωση του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ με εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να ανταποκριθεί στην τεράστια καταστροφή που έπληξε το Νομό μας και για να ανταποκρίνεται σε ενδεχόμενες μελλοντικές καταστροφές.

Σκύδρα, 17-04-2021


Οι εκπρόσωποι των Διοργανωτών:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΓΡΟΤΩΝ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ

Ο Πρόεδρος Φώτιος Μουκινάς


ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ

Ο Πρόεδρος Παναγιώτης Πασάκης

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *