Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Πρόεδρος Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έδεσσας και Αλμωπίας: "Καταγγέλλουμε το νέο εργασιακό ανοσιούργημα"


Δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Εργασίας το λεγόμενο «φιλεργατικό» εργασιακό νομοσχέδιο.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αποτελεί στην ουσία το νομοθετικό εργαλείο για ένα νέο και μεγάλο αντεργατικό χτύπημα στην κατεύθυνση της συμπλήρωσης των αντιδραστικών διατάξεων του Ν.4808/2021

Θεσμοθετεί την πολλαπλή απασχόληση πέραν του 8ώρου και του ενός εργοδότη. Με αυτόν τον τρόπο περνά το μήνυμα και νομιμοποιεί την ιδέα ότι το 8ωρο είναι ξεπερασμένο και παρωχημένο! Αποτελεί πεποίθηση του Υπουργείου Εργασίας ότι εάν ο εργαζόμενος θέλει να ζει αξιοπρεπώς, τότε θα πρέπει να εργάζεται ως και 13 ώρες την ημέρα. Άλλωστε, οι σημερινοί μισθοί για την πλήρη απασχόληση και μάλιστα σε συνθήκες ανεξέλεγκτης ακρίβειας είναι και θα παραμείνουν μισθοί φτώχειας και αναντίστοιχοι με τις ανάγκες. Ταυτόχρονα, δίνει στον ίδιο εργοδότη με διαφορετικά επιχειρηματικά ΑΦΜ να απασχολεί τον εργαζόμενο όσα 13ωρα θέλει. Είναι σαφές, ότι το χτύπημα στο 8ωρο είναι συντριπτικό και επιβλαβές για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, αφού στην πράξη θα καταστρατηγήσει το 11ώρο της ανάπαυσης.

Θεσμοθετεί, αρχίζοντας από τη βιομηχανία την υποχρεωτική 6ήμερη απασχόληση (με μονομερή επιλογή του εργοδότη).

Στο πλαίσιο δήθεν της μείωσης της γραφειοκρατίας των επιχειρήσεων μέσω της ψηφιακής κάρτας δεν θα δηλώνονται κρίσιμα στοιχεία όπως: η υπερεργασία, οι υπερωρίες, η τυχόν η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και άλλες μεταβολές του ωραρίου. Με τη ρύθμιση αυτή θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο το ΣΕΠΕ που θα αρκείται σε δειγματοληπτικούς ελέγχους από τα γραφεία των Επιθεωρητών Εργασίας με βάση τις καταγραφές στο ηλεκτρονικό σύστημα και όχι την πραγματική αυτοψία στους χώρους εργασίας.

Το νομοσχέδιο ποινικοποιεί την απεργία και τη συνδικαλιστική δράση, με την εισαγωγή βαρύτατου προστίμου και ποινής φυλάκισης, σε όσους ασκήσουν «ψυχολογική πίεση» ή να τους εμποδίσουν, να εισέλθουν στο χώρο εργασίας.

Συμβάσεις εργασίας που υπονομεύουν κάθε κανονικότητα και σαρώνουν κάθε δικαίωμα (ακόμη και αυτά της μερικής απασχόλησης) όταν η εντατική δουλειά θα εναλλάσσεται με τη σχετική ή ολοκληρωτική ανεργία και τον εργαζόμενο να μην ξέρει πότε, που, πόσες ώρες θα εργαστεί, πως και αν θα βιοπορισθεί.

Καταγγέλλουμε το νέο εργασιακό ανοσιούργημα. Μαζί με τα σωματεία μας και το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος θα το αντιπαλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Νικόλαος Γκοτζαμάνης

Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου

Έδεσσας και Αλμωπίας




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *