Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Κινητικότητα στον ΟΗΕ για το κυπριακό


Θέματα προετοιμασίας της επικείμενης επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό μέσα στον Οκτώβριο και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης συζήτησαν ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινής συνάντησής τους στην έδρα του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού, ο γγ του ΟΗΕ συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και συζήτησαν τις προετοιμασίες για την αναμενόμενη (προσδοκώμενη) επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, τον Οκτώβριο του 2013, με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο.

Επίσης, επισημαίνεται ότι αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε στην προετοιμασία του εδάφους για την επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς και τις προκλήσεις που εκκρεμούν και πιθανά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο κ. Έρογλου επανέλαβε στο συνομιλητή του την πρόταση για «συνεκμετάλλευση» των υδρογονανθράκων, παρουσιάζοντας τις γνωστές του θέσεις περί χρονοδιαγράμματος και σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος είχε συναντηθεί με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ την περασμένη Δευτέρα, μιλώντας στην ομογένεια την Παρασκευή το βράδυ υπογράμμισε την αναγκαιότητα για «σωστή προετοιμασία» πριν την έναρξη των συνομιλιών.

Το κυπριακό θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και με στελέχη της αμερικανικής Γερουσίας και Βουλής, την ερχόμενη Τετάρτη.



Πηγή: Real

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *