Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Όρος των Σοσιαλδημοκρατών στη Μέρκελ το «φρένο» στην πολιτική λιτότητας



Σαφείς όρους για τη συμμετοχή τους στο λεγόμενο «μεγάλο συνασπισμό» βάζουν στη Μέρκελ οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD), με βασικότερο όλων τον
τερματισμό της ευρωπαϊκής λιτότητας.

Σε ανάλυση του περιοδικού Der Spiegel αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το παιχνίδι άνοιξε πρώτος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με την επισήμανση ότι «η Μέρκελ δεν θα μπορέσει να συνεχίσει την ίδια πολιτική με εταίρο της το SPD».

Σε δήλωσή του, ο κ. Σουλτς κάλεσε την καγκελάριο να αξιολογήσει με μεγαλύτερη σοβαρότητα τα κοινωνικά δεινά που πλήττουν πολύ κόσμο στην Ευρώπη και να ασχοληθεί επειγόντως με την υψηλή ανεργία των νέων που μαστίζει τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται επίσης, ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (κόντρα στους Χριστιανοδημοκράτες) ζητούν μια ενιαία οικονομική διακυβέρνηση (που θα ασκεί από κοινού οικονομική και δημοσιονομική πολιτική), υπογραμμίζουν την ανάγκη μιας «ώθησης» για τη διαμόρφωση συνθηκών μιας διατηρήσιμης ανάπτυξης στην ΕΕ (μέσω ενός προγράμματος που θα κρατά παράλληλα μια δημοσιονομική πειθαρχία) και προτείνουν τη δημιουργία μιας «κοινωνικής ένωσης», που θα εγγυάται τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα σε όλη την Ευρώπη.

«Τα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος άρχισαν ήδη να χαράσσουν τις κόκκινες γραμμές τους ως προς την ευρωπαϊκή πολιτική», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ παρατίθεται η εκτίμηση του (χριστιανοδημοκράτη) Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι αναμένει «πιο ήπιες προσεγγίσεις προς τους ευρωπαίους εταίρους» από ένα συνασπισμό χριστιανοδημοκρατών-σοσιαλδημοκρατών, επιδοκιμάζοντας την ευρωπαϊκή πολιτική των Σοσιαλδημοκρατών «για την εξαιρετική ισορροπία της ανάμεσα στην αλληλεγγύη και τη σταθερότητα».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ζητεί μάλιστα να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα από το εκλογικό αποτέλεσμα που πέτυχε το ευρωσκεπτιστικό κκόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).

.«Η επιτυχία της AfD δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα στην εξήγηση της ευρωπαϊκής πολιτικής», σημειώνει ο κ. Γιουνκέρ στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel 

Την ίδια ώρα ο απερχόμενος επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU Φόλκερ Κάουντερ δηλώνει πως ελπίζει σε ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς, όπως σημείωσε, «η Ευρώπη δεν θα περιμένει τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Γερμανία ... πρέπει να είμαστε έτοιμοι (. . .) να δράσουμε». 

Αλλά και ο Γερμανός επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για την Ενέργεια, Γκούντερ Έτινγκερ, επισήμανε από την πλευρά του ότι ένας «μεγάλος συνασπισμός» θα μπορούσε να σημάνει και την ανάληψη δράσης από την πλευρά του Βερολίνου σε ό,τι αφορά τα θέματα του κλίματος, τα οποία μπλοκάρονταν τόσο από τους Χριστιανοδημοκράτες όσο και από τους Φιλελεύθερους.



Πηγή: iefimerida

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *