Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ και τέλος ύφεσης στον Προϋπολογισμό 2014 - Και παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό

Στα 340 εκατ. ευρώ «τουλάχιστον» αναμένεται να διαμορφωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και στα 2,8 δισ. ευρώ το 2014 ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζοντας το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2014. 

Μετά από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης, το 2014 προβλέπεται επιστροφή στην ανάπτυξη, με ρυθμό επέκτασης 0,6% του ΑΕΠ, λόγω κυρίως της ανάκαμψης των επενδύσεων και της ενίσχυσης των εξαγωγών. 

Πάντως, φέτος η ύφεση θα φτάσει στο 4% του ΑΕΠ. 

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ, εξαιρώντας τη στήριξη των τραπεζών, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,4% το 2013 από 6% το 2012.

Αναφερόμενος στο χρέος είπε ότι η κυβέρνηση θα αξιώσει την έμπρακτη συμβολή των εταίρων της στη ελάφρυνσή του, βάσει της συμφωνίας του περασμένου Νοεμβρίου στο Eurogroup. Το χρέος προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 319,4 δισ. ευρώ το 2014 ή στο 174,5% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομόλογων, στόχος της κυβέρνησης - όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας- είναι να γίνει στο β' εξάμηνο του 2014. 

Πάντως στο προσχέδιο δεν περιλαμβάνεται πρόβλεψη εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Ωστόσο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό «προτιθέμεθα να αναλάβουμε σειρά πρωτοβουλιών, ώστε να είναι εφικτή η έξοδος στις αγορές εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2014».

Τι θα μας κοστίσει η «επιτυχία»

Το τίμημα βέβαια για όλα αυτά θα είναι πρόσθετοι φόροι με βάση τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις, «στοχευμένες παρεμβάσεις» στο Ασφαλιστικό και παραμονή της ανεργίας σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα το προσχέδιο προβλέπει ότι η ανεργία θα παραμείνει εκρηκτική φέτος και θα διαμορφωθεί στο 27%, ενώ το 2014 αναμένεται να υποχωρήσει στο 26%. 

Ο προϋπολογισμός αναμένει επιπλέον έσοδα 2,5 δισ. ευρώ το 2014 και μείωση των δαπανών κατά 3,1 δισ. ευρώ. Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προσδιορίζονται σε 49,544 δισ. έναντι 46,990 δισ. και οι δαπάνες σε 49,449 δισ. έναντι 52,572 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός είπε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, ωστόσο αυτό θα πρέπει να «επικυρωθεί» και από την τρόικα, που θα δώσει το πράσινο φως για τα μεγέθη. 

Σύμφωνα με τον Χ. Σταϊκούρα, οι πρωτογενείς δαπάνες προβλέπεται να διαμορφωθούν περίπου στα 42 δισ. ευρώ:

Οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις θα είναι μειωμένες, κατά 133 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τις εκτιμήσεις για το 2013, λόγω των παρεμβάσεων που είχαν προβλεφθεί στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο (περιορισμός των προσλήψεων αναπληρωτών καθηγητών λόγω της αύξησης των ωρών διδασκαλίας, περιορισμός του προσωπικού που υπηρετεί με συμβάσεις και η μείωση του αριθμού των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές κλπ). 

Οι δαπάνες για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία προβλέπονται μειωμένες και θα διαμορφωθούν στα 13,3 δισ. ευρώ, και αφορούν τις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων, καθώς και την κοινωνική προστασία. 

Δεν περιλαμβάνεται το μέτρο επιβολής εισφοράς επί του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων και «σε αντιστάθμισμα αυτού, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας επεξεργάζεται στοχευμένες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα οι οποίες τελούν υπό αξιολόγηση».·

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 7 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις για το 2013. Ωστόσο φέτος καταγράφεται περικοπή κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό. 

«Συμπερασματικά, είναι γνωστό ότι την τελευταία τριετία η Ελληνική οικονομία έχει βρεθεί σε μία επώδυνη δοκιμασία βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης και πρωτοφανούς ανεργίας. Οι πολίτες κατέβαλαν τεράστιες θυσίες τόσο σε όρους δημοσιονομικής προσαρμογής, όσο και σε όρους βιοτικού επιπέδου» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. 

«Ωστόσο, από εφέτος αυτές οι θυσίες άρχισαν να πιάνουν τόπο, διαμορφώνοντας τις πρώτες ενδείξεις για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση» πρόσθεσε.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός βασικός στόχος του Προϋπολογισμού για το 2014 είναι να διευρυνθεί το πρωτογενές πλεόνασμα σημαντικά στα 2,8 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) και η οικονομία να σταθεροποιηθεί και να παρουσιάσει έστω και τα πρώτα δειλά σημάδια ανάκαμψης (0,6% του ΑΕΠ).

Όπως σημείωσε, το 2013 επιτυγχάνεται για πρώτη χρονιά πρωτογενές πλεόνασμα -340 εκατ. ευρώ περίπου ή 0,2% του ΑΕΠ- το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε ως «συντηρητική εκτίμηση»- που σημαίνει ότι η λειτουργία του κράτους δεν δημιουργεί νέο χρέος.

«Είναι μια συντηρητική εκτίμηση», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι δεν περιλαμβάνει τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που γυρίζουν στην Αθήνα από τις κεντρικές τράπεζες. Οι επιστροφές φόρων και οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων θα είναι όσες προβλέφθηκαν στον προϋπολογισμό, σημείωσε.

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά επιτυγχάνονται οι στόχοι της δημοσιονομικής πολιτικής. 

Το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού θα εισαχθεί στην Επιτροπή Οικονομικών την ερχόμενη Πέμπτη σε δύο συνεδριάσεις, πρωί και απόγευμα. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με την τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής, τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου.



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *