Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Κοινή γραμμή Σαμαρά - Λέτα για οικονομία και μεταναστευτικό

Σε κοινή γραμμή για ζητήματα οικονομίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής και στην ανάληψη δράσης για την εισροή μεταναστών ενόψει και της εναλλαγής της προεδρίας της ΕΕ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας συμφώνησαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ενρίκο Λέτα, στον απόηχο μιας ακόμα μεγάλης τραγωδίας στ’ ανοιχτά της Σικελίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός και τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε όλα όσα έπρεπε να κάνει και εφόσον έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα είναι σειρά των δανειστών να κάνουν κάτι.

Ωστόσο όπως είπε έπειτα από χρόνια κρίσης, η οικονομία της χώρας μας κάνει τώρα μια “επανεκκίνηση”, ενώ υπογράμμισε “ότι το κύριο ζητούμενο για την Ευρώπη και την Ελλάδα είναι να επιτευχθεί η ανάπτυξη”.

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι Ελλάδα και Ιταλία θα πάνε με κοινή γραμμή στη σύνοδο Κορυφής και αναγνώρισε τις “σημαντικές προσπάθειες και τα θετικά αποτελέσματα που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Α. Σαμαράς” σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό που ήταν το βασικό θέμα των συνομιλιών, ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε “ιδιαίτερα σημαντική” την ανάληψη “κοινής δράσης με την Ιταλία” ενόψει και των δύο προεδριών των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, ώστε να “αλλάξει η Ευρώπη” κατεύθυνση.

Επίσης είναι σημαντική η διμερής συνεργασία, όπως επισήμανε, ώστε η ΕΕ να προχωρήσει στην μεταβολή της πολιτικής της για την αντιμετώπιση του φαινομένου της “παράνομης μετανάστευσης”. 

Τέλος, αναφέρθηκε και στην υπόθεση της μικρής Μαρίας, που έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον κάνοντας λόγο για άμεση κινητοποίηση των αρχών.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας σημείωσε ότι ένα από τα κύρια σημεία συζήτησης ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης και 25ης Οκτωβρίου θα είναι η αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της “παράνομης μετανάστευσης”, μετά και το κύμα μεταναστών που έφθασαν στην Ιταλία τους τελευταίους μήνες αλλά και τη σειρά πολύνεκρων ναυαγίων στα ανοιχτά της χώρας.

Ο Ε. Λέτα τόνισε ότι ανάμεσα στα κύρια ζητούμενα είναι η ενίσχυση της δύναμης Frontex για την επιτήρηση των ευρωπαϊκών συνόρων, η ενεργοποίηση του προγράμματος EuroSur, ενώ σημείωσε πως η ιταλική στρατιωτική ανθρωπιστική αποστολή Mare Nostrum πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 2 Δεκεμβρίου, με την έναρξη του προγράμματος EuroSur.

Ακόμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι ένα κεντρικό θέμα θα είναι η επανεξέταση των διαδικασιών χορήγησης πολιτικού ασύλου.




Πηγή: Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *