Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Υπόμνημα του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το μέλλον του αγροτικού τομέα στην Πέλλα

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης στο περιθώριο των εκδηλώσεων εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, είχε μακροσκελή συζήτηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη για τις προοπτικές του αγροτικού τομέα στην Πέλλα και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο κ. Θεοδωρίδης ενημέρωσε τον κ. Υπουργό για όλα τα σημαντικά θέματα που επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον της αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής καθώς επίσης και για τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια την τελευταία τριετία.

Ο κ. Τσαυτάρης ήταν ιδιαίτερα θετικός και ακολούθησε ένας ιδιαίτερα εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των δύο ανδρών. Στο τέλος της συνάντησης ο κ. Αντιπεριφερειάρχης παρέδωσε στον κ. Υπουργό γραπτό Υπόμνημα με τα επείγοντα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα οποία χρειάζεται πολιτικός σχεδιασμός και λήψη ρυθμιστικών μέτρων.

Ακολουθεί το κείμενο του Υπομνήματος:

«Προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης αναλάβαμε την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης με επίκεντρο την πραγματική οικονομία της περιοχής και κεντρικό στόχο τη δημιουργία εισοδήματος για τους κατοίκους. Οι δύο βασικοί πυλώνες αυτού του σχεδίου είναι η αγροτική και τουριστική ανάπτυξη, κυρίως μέσα από δράσεις που προωθούν την εξωστρέφεια, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την καινοτομία.

Η έμφαση σε μία προσέγγιση η οποία λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές στο ευρύτερο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου και ο εντοπισμός ευκαιριών που κρύβουν τα νέα οικονομικά δεδομένα και η παγκοσμιοποίηση, έχουν οδηγήσει ήδη σε θετικά αποτελέσματα. Τα αγροτικά προϊόντα της Πέλλας, με βασικό πλεονέκτημα την ασύγκριτη ποιότητά τους (λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών, εδαφολογικών και γεωγραφικών χαρακτηριστικών της περιοχής) κατακτούν πολλές νέες αγορές με αποτέλεσμα τον τριπλασιασμό έως και δεκαπλασιασμό των εξαγωγών για πολλά αγροτικά προϊόντα την τελευταία τριετία.

Εντούτοις, ο αγροτικός τομέας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αρκετά και σημαντικά προβλήματα, κυρίως διαρθρωτικής φύσεως, και θα θέλαμε την υποστήριξη του Υπουργείου σας προκειμένου να συνεχίσουμε δυναμικά στην κρίσιμη αυτή καμπή που βρισκόμαστε.

Ειδικότερα, ζητείται η συνδρομή του υπουργείου σας για την καλύτερη αντιμετώπιση:
Των αποζημιώσεων για παραγωγές που υφίστανται καταστροφές εξαιτίας φυσικών ή άλλων αιτιών. Τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή, οι αγροτικές παραγωγές της περιοχής μας πλήττονται με ασυνήθιστα μεγαλύτερη συχνότητα από χαλάζι και σπάνιες ασθένειες.
Την ενίσχυση ειδικών αγροτικών προϊόντων. Στην Π.Ε. Πέλλας έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε αγροτικά προϊόντα που παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση σε αγορές ευαισθητοποιημένων καταναλωτών. Ενδεικτικά αναφέρουμε το ρόδι, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, μανιτάρια, ξηρούς καρπούς, κ.ά.
Την ενίσχυση της μελισσοκομίας. Στον τομέα αυτό η Π.Ε. Πέλλας έχει αναπτύξει πολλές δράσεις εκπαίδευσης για νέους μελισσουργούς και, ακόμη, προωθούμε τη δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων και την ενίσχυση της βλάστησης με μελισσοκομικά φυτά.
Την εισαγωγή νέων καλλιεργητικών πρακτικών και τεχνικών. Για την υιοθέτηση των νέων ερευνητικών ευρημάτων που μεγιστοποιούν τις αποδόσεις, την καταπολέμηση των ασθενειών και βελτιώνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής.
Ενίσχυση της γεωθερμίας. Στην Π.Ε. Πέλλας έχουμε εντοπίσει σημαντικά γεωθερμικά πεδία που μπορούν να αξιοποιηθούν για ειδικές παραγωγές (θερμοκήπια) αλλά και στον τομέα της μεταποίησης (π.χ. ξηραντήρια).
Ενίσχυση της ιχθυοκαλλιέργειες εσωτερικών υδάτων. Η Π.Ε. Πέλλας διαθέτει πλούσια υδατικά αποθέματα και ένα πυκνό δίκτυο ρεμάτων και χειμάρρων που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών εσωτερικών υδάτων. Επίσης, υπάρχει ο Ιχθυογεννητικός Σταθμός Έδεσσας ο οποίος δεν αξιοποιείται επαρκώς τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξη τεχνογνωσίας και την υποστήριξη ενδιαφερομένων επενδυτών.
Έγκριση και προώθηση των προτάσεων που αφορούν την κατοχύρωση προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης (μήλα/κεράσια).
Αντιμετώπιση της ακαρπίας των δενδρικών καλλιεργειών και καταβολή αποζημιώσεων σε περίπτωση εμφάνισής τους.

Θα θέλαμε επίσης να σας επισημάνουμε την ανάγκη για βελτίωση της επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου σας και των υπηρεσιών Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, στο πλαίσιο σχεδιασμού και υλοποίησης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των εθνικών δράσεων και προγραμμάτων. Τα έμπειρα στελέχη των υπηρεσιών μας, με την καθοδήγηση και τον συντονισμό του Υπουργείου σας μπορούν να αναλάβουν την υλοποίηση πολλών δράσεων υποστήριξης του αγρότη της περιφέρειας, όπως και των εγκαταστάσεων μεταποίησης. Η τυποποίηση και η μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων είναι, επίσης, ένας τομέας που απαιτεί ενίσχυση. Παρά το γεγονός ότι η «πρώτη» ύλη, τα νωπά αγροτικά προϊόντα, έχει εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, οι τοπικές βιομηχανίες είναι δύσκολο να ανταπεξέλθουν στον διεθνή ανταγωνισμό.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε το θέμα των ρυθμίσεων που προωθεί το Υπουργείο σας για τις Ομάδες Παραγωγών Οπωροκηπευτικών. Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς σε ευρεία συνάντηση που είχαμε με όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα προ ημερών και θα ακολουθήσει και νέα συνάντηση. Επισημάνθηκαν οι ιδιαιτερότητες κάποιων προϊόντων (π.χ. κεράσι) και περιοχών (π.χ. Αρχάγγελος Αλμωπίας) που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην τελική απόφαση. Η πρότασή μας ήταν για 100 παραγωγούς και ένα εκατομμύριο ευρώ στα κριτήρια αναγνώρισης των Ομάδων.

Η παρουσία σας στην Π.Ε. Πέλλας επιβεβαιώνει το υψηλό ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά για στήριξη και ενίσχυση της περιφέρειας.

Καλή επιτυχία στο έργο σας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *