Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Φαρμακεία θα πτωχεύσουν την Πρωτοχρονιά

Για καρτέλ που απειλούν το φάρμακο στη χώρα μας κάνει λόγο ο πρόεδρος των φαρμακοποιών, που περιμένει κύμα πτωχεύσεων φαρμακείων και καταγγέλλει πως οικονομικά συμφέροντα βρίσκονται πίσω από την έκθεση του ΟΟΣΑ.

Εκατοντάδες φαρμακεία βρίσκονται στο χείλος της πτώχευσης με το τέλος του 2013, λόγω χρεών σε τράπεζες και φαρμακαποθήκες. Φαρμακοποιοί καθημερινά συμπληρώνουν τεφτέρια με τα χρέη ηλικιωμένων που δεν έχουν χρήματα για τα φάρμακα τους. Μέσα σε τρία χρόνια οι 12.000 φαρμακοποιοί έχουν δει το εισόδημα τους να πέφτει στο μισό.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, ήρθε να ταράξει κι άλλο τα τρικυμιώδη νερά του κλάδου.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, δεν κρύβει την έντονη ανησυχία του κάνοντας λόγο για καρτέλ που απειλούν το φάρμακο στη χώρα μας.

Διαβάστε τα κυριότερα σημεία της δήλωσης του.

''Χωρίς περιστροφές και χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη δηλώνω ότι τμήμα της έκθεσης που αφορά το φαρμακείο συντάχθηκε από άνθρωπο ή ανθρώπους που εκτελούσαν διατεταγμένη εντολή καθ΄υπαγόρευση οικονομικών συμφερόντων που αποβλέπουν στο να αρθούν όλα εκείνα τα δεδομένα που αποτελούν εμπόδια στην «ανάπτυξη αλυσίδων φαρμακείων λιανικής πώλησης που δεν ανήκουν ή διευθύνονται από φαρμακοποιούς».
Η εντός εισαγωγικών φράση περιλαμβάνεται απερίφραστα στην έκθεση του ΟΟΣΑ (σελ. 112 παρ. 3) και αποκαλύπτει πλήρως τη στόχευση που εξυπηρετεί.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ προτείνει για τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ), οι τιμές τους να μην ορίζονται δεσμευτικά από το Υπουργείο Υγείας αλλά να είναι ελεύθερες (δηλ. ραγδαία αύξηση τιμών), να πωλούνται από τα περίπτερα, βενζινάδικα, παντοπωλεία, supermarketsκλπ., αγνοώντας ότι τα ΜΥΣΥΦΑ είναι φάρμακα, όπως όλα τα άλλα φάρμακα, περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνα, και ότι η διάκριση μεταξύ υποχρεωτικώς ή μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων είναι μια διάκριση που έχει σχέση με κριτήρια οικονομικά και ασφαλιστικά.

Πιο απλά, είναι μια διάκριση που επιτρέπει στο ασφαλιστικό σύστημα να μην αποζημιώνει τα ΜΥΣΥΦΑ και δεν αφορά την «ασφαλή χρήση» ή την «έλλειψη παρενεργειών».

Άλλωστε εκατοντάδες φάρμακα που σήμερα υπάγονται στα ΜΥΣΥΦΑ, πριν από μερικούς μήνες υπάγονταν στα υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα.
Επιπλέον, προτείνουν την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που καθορίζει την ίδρυση και λειτουργία των φαρμακείων, μέχρι και την κατάργηση των συνδρομών που πληρώνουν οι φαρμακοποιοί στο σύλλογό τους !!!
Πρόκειται για θεσμικό πλαίσιο που δεν διανοήθηκε ούτε η Τρόικα να θίξει και δεν υπάρχει ούτε ένα πολιτικό κόμμα που να ενστερνίζεται αυτές τις απόψεις.

Είναι προφανές ότι κάποιοι προωθούν ρυθμίσεις όπου, όποιος θέλει Φαρμακοποιός ή μη, ανοίγει φαρμακείο, φάρμακα διαθέτει όποιος θέλει από φαρμακοποιό μέχρι βενζινοπώλη και από περιπτερά μέχρι supermarket, σε όποιες τιμές η «αγορά» προσδιορίζει. Δηλαδή το απόλυτο χάος.
Ταυτόσημη είναι και η άποψη του Υπουργού Υγείας κ. ΄Αδωνι Γεωργιάδη που διεμήνυσε προς τον κ. Χατζηδάκη την αντίθεση του στο τμήμα των προτάσεων του ΟΟΣΑ που αφορά τα φάρμακα και τα φαρμακεία.
Άλλωστε το θέμα των φαρμάκων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και όχι του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Ως Φαρμακοποιοί ζήσαμε και ζούμε μια τριετία πολύ μεγάλης πίεσης εξαιτίας των μέτρων που περιλαμβάνονταν στα Μνημόνια και τα οποία υλοποιήθηκαν στο σύνολο τους.
Έχουμε υποστεί μείωση του εισοδήματος μας κατά 60% εντός της τριετίας. Είδαμε προϊόντα που διαθέταμε από τα φαρμακεία μας, να διατίθενται πλέον από τα supermarkets (βλέπε βρεφικά γάλατα, βιταμίνες, συμπληρώματα διατροφής).
Προσπαθούμε να εισπράξουμε απαιτήσεις μας από ασφαλιστικά ταμεία από τα έτη 2010 και εντεύθεν.
Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες της χώρας και την προσπάθεια της κυβέρνησης να συμμαζέψει την κατάσταση. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι δυνατόν τα φαρμακεία να αποτελούν μια όαση ευημερίας σε μια χώρα που παλεύει να αποφύγει την πτώχευση.
Προσπαθώ τουλάχιστον να επιτύχω τον μέγιστο βαθμό ανοχής των φαρμακοποιών, διότι τα επώδυνα μέτρα δεν είναι και ευπρόσδεκτα.
Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι δεν υπάρχει πλέον το παραμικρό περιθώριο για νέα μέτρα. Τα μέτρα που επέβαλε η Τρόικα που άλλωστε είχαν συνυπογραφεί ως μνημονιακή δέσμευση και από την ελληνική κυβέρνηση για τους γνωστούς λόγους πρέπει να είναι τα τελευταία.
Τώρα που τελειώνουμε με την Τρόικα, δεν είναι δυνατόν να αρχίζουμε έναν νέο γύρο χτυπημάτων κατ΄επιθυμίαν του ΟΟΣΑ. Όλα έχουν ένα όριο και νομίζω ότι το έχουμε εξαντλήσει''.

Πηγή: newsit.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *