Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Θετική χρονιά για τα εκκοκκιστήρια το 2013

Με θετικό πρόσηµο φαίνεται ότι κλείνει η φετινή σεζόν για την πλειοψηφία των εκκοκκιστηρίων της χώρας, καθώς η ενισχυµένη ζήτηση από το εξωτερικό αλλά και η υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης αναµένεται να εξαργυρωθούν µε αυξηµένα έσοδα για τις επιχειρήσεις.


Σύµφωνα µε στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, περισσότερα από 845 εκατ. κιλά βάµβακος έχουν παραδοθεί ως σήµερα στα ελληνικά εκκοκκιστήρια έναντι 777.246.402 κιλών πέρυσι. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς εκτιµούν ότι µέχρι και το τέλος Ιανουαρίου - οπότε και λήγει η εκκοκκιστική περίοδος- οι παραδοθείσες ποσότητες δεν αποκλείεται να υπερβούν τελικά τα 850 εκατ. κιλά. 

Σηµείο-κλειδί για τη φετινή σεζόν αποδεικνύονται οι εξαιρετικές στρεµµατικές αποδόσεις. Αξίζει να σηµειωθεί ότι φέτος καλλιεργήθηκαν 2.470.571 στρµ., δηλαδή 400.000 στρµ. λιγότερα σε σχέση µε πέρυσι. Επιπλέον, οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικές ενώ δεν παρουσιάστηκαν σοβαρές ασθένειες, όπως έγινε πέρυσι µε το πράσινο σκουλήκι. 

Όπως δηλώνει ο Σταµάτης Κουρούδης, πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, φέτος δήλωσαν ότι θα παραδώσουν προϊόν 47.807 παραγωγοί (53.065 πέρυσι) εκ των οποίων οι 47.220 έχουν προσέλθει µέχρι στιγµής στα εκκοκκιστήρια.

Τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια φέτος διαχειρίστηκαν 55 εκατ. κιλά (7% της εγχώριας παραγωγής) ενώ λειτούργησαν υπό την «οµπρέλα» τους τόσο το Συνεταιριστικό Εκκοκκιστήριο Έβρου όσο και τα Εκκοκκιστήρια Θράκης του Ακκά που αντιµετώπιζαν σηµαντικά οικονοµικά προβλήµατα.

Σύµφωνα µε το Νίκο Καραγιώργο, επικεφαλής της Αφοί Καραγιώργου, µεγαλύτερης επιχείρησης του κλάδου, το 50% της φετινής παραγωγής εκκοκκισµένου θα κατευθυνθεί στην Τουρκία, 15% στην Αίγυπτο, 15% στην Άπω Ανατολή και το υπόλοιπο σε άλλες αγορές. Η µέση τιµή παραγωγού, όπως επισηµαίνει, κυµάνθηκε στα 50 λεπτά όταν πέρυσι ήταν 40-42 λεπτά. Η Αφοί Καραγιώργου διαχειρίστηκε 100 εκατ. κιλά, δηλαδή 10% περισσότερα σε σχέση µε πέρυσι και το 1/8 της αγοράς. Ο επιχειρηµατίας σπεύδει, πάντως, να διευκρινίσει ότι τα προβλήµατα του κλάδου εξακολουθούν να υφίστανται, µε κυριότερο την έλλειψη ρευστότητας: «Όπως έχει διαµορφωθεί η κατάσταση, µόνο το 1/3 των εκκοκκιστηρίων έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηµατοδότηση» γι’ αυτό και οι ήδη ορατές τάσεις συγκέντρωσης στην αγορά αναµένεται να ενισχυθούν στο άµεσο µέλλον.





ΠΗΓΗ: agronews.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *