Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Απλήρωτοι 30.000 εργαζόμενοι στην κοινωφελή εργασία

Την ώρα που ο υπουργός Εργασίας εξαγγέλλει νέα προγράμματα για τη μείωση της ανεργίας για 73.000 ανέργους εντός του Ιανουαρίου, οι άνεργοι που τοποθετήθηκαν σε δήμους και άλλους φορείς μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας παραμένουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι. Συγκεκριμένα, οι πρώτοι 30.000 που δουλεύουν κανονικά από τις αρχές Δεκεμβρίου καταγγέλλουν καθυστερήσεις στη μισθοδοσία καθώς οι επιβλέποντες φορείς δεν έχουν υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στον ΟΑΕΔ.

Παράλληλα, δεκάδες άλλοι καταγγέλλουν πως ενώ είναι επιτυχόντες και βρίσκονται στους οριστικούς πίνακες του ΟΑΕΔ, οι επιβλέποντες φορείς, δηλαδή οι εργοδότες, αρνούνται να τους τοποθετήσουν στην εργασία τους. Υπάρχουν φορείς που αλλάζουν παράτυπα τις ειδικότητες, άλλοι φορείς ζητούν ετεροχρονισμένα νέα δικαιολογητικά, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων να βρίσκονται συνεχώς στον αέρα.

Ο ΟΑΕΔ σε μια προσπάθεια να επισπεύσει τις διαδικασίες εξέδωσε χθες εγκύκλιο προς τα υποκαταστήματά του η οποία ορίζει ότι μετά την υποβολή των δικαιολογητικών από τον επιβλέποντα φορέα, ο οργανισμός θα προβαίνει στην έκδοση απόφασης για την καταβολή των επιχορηγήσεων για την καταβολή τόσο των καθαρών αποδοχών προς τους ανέργους όσο και των ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ εντός 5 ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του Οργανισμού δεν είναι διατεθειμένη να καταβάλει άμεσα τις εισφορές προς το ΙΚΑ καθώς έχει εδώ και χρόνια ανοιχτούς λογαριασμούς με το ίδρυμα. Όπως είναι γνωστό, το ΙΚΑ που εισπράττει τις εισφορές προκειμένου να συγκεντρώσει κάθε μήνα το κονδύλι των 900 εκατ. ευρώ που απαιτείται για την πληρωμή των συντάξεων δεν αποδίδει στον ΟΑΕΔ το ποσό που του αναλογεί. Φαύλος κύκλος!

Το Υπουργείο Εργασίας θα εντατικοποιήσει μέσα στο 2014 τα προγράμματα απασχόλησης με την αξιοποίηση και των πόρων του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014 - 2020 ,όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας χθες από το βήμα ημερίδας για την ανεργία.
Μόνο τους πρώτους μήνες του 2014, θα προκηρυχθούν άμεσα προγράμματα συνολικής δαπάνης 350 εκατ. ευρώ που θα ωφελήσουν περίπου 74.000 ανέργους. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Εγγύηση για τη Νεολαία» (Youth Guarantee) , ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει ήδη καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο ώστε να έχουν την ευκαιρία να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, περίπου 230.000 νέοι έως 24 ετών, όσοι δηλαδή είναι οι νέοι που αυτή τη στιγμή ούτε εργάζονται, αλλά ούτε συμμετέχουν σε κάποιο κύκλο εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

Αλλάζει το πλαίσιο για ομαδικές απολύσεις, ελαστικοποιείται περαιτέρω το ωράριο

Και ενώ κάποιοι θα αποκτήσουν το πρώτο τους «ένσημο» το 2014 κάποιοι άλλοι θα χάσουν τη δουλειά τους καθώς προωθείται άμεσα η αλλαγή του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων όπως επιβεβαίωσε και ο κ. Βρούτσης. Επίσης θα δοθεί η δυνατότητα για μεγαλύτερη ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας χωρίς να παραβιάζεται το όριο των 40 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως.





ΠΗΓΗ: protothema.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *