Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

'' Ανάσα '' για τους αγρότες η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανείων τους

Τροπολογία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών, που προέκυψαν από δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα έναντι εγγεγραμμένων υποθηκών, κατέθεσαν την Πέμπτη (23/1/2014) εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον κ. Μιχάλη
Κασσή. Με την προτεινόμενη από τους βουλευτές ρύθμιση, το ποσό του δανείου για το οποίο έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης, περιορίζεται σε ποσοστό 120% επί του κεφαλαίου του δανείου, εφόσον το σύνολο των απαιτήσεων της τράπεζας που απορρέουν από το δάνειο δεν υπερβαίνει το διπλάσιο αυτού, και σε 200%, εφόσον το σύνολο των οφειλών είναι ανώτερο του διπλάσιου. 

Το ληξιπρόθεσμο και απαιτητό δάνειο προτείνεται να εξοφλείται από τον αγρότη εφάπαξ ή και τμηματικώς, εντός δύο ετών, και σε περίπτωση μη εξόφλησης το ποσό μετατρέπεται σε νέο μεσοπρόθεσμο δάνειο διάρκειας από 5 έως 10 ετών με επιτόκιο 3%. 

Τέλος, εφόσον το αγροτικό ακίνητο δεν αποτελεί πρώτη κατοικία, κύρια αποθήκη αγροτοεφοδίων ή και κύρια παραγωγική εγκατάσταση του αγρότη (νοουμένου ως φυσικού προσώπου), παρέχεται η δυνατότητα εκμίσθωσης και εκχώρησης του μισθώματος στην τράπεζα, μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του δανείου.

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κ. Τσαυτάρης στην Ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα από βουλευτές έγινε δεκτή, αφού διευκρινίστηκε το θέμα ότι ο τρόπος με τον όποιο θα εφαρμοστεί δεν αποτελεί έμμεση κρατική ενίσχυση για τους αγρότες, ώστε να υπάρχει ασυμβατότητα με το κοινοτικό καθεστώς.

Η ρύθμιση αφορά περίπου 500.000 ενυπόθηκα στρέμματα και στόχος της κυβέρνησης είναι να μην χάσει ούτε ένας αγρότης τα χωράφια του. Όπως είχε αναφέρει ο Υπουργός, στη συζήτηση του νομοσχεδίου επί της αρχής, αναμενόταν η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κατά πόσο μια τέτοια ρύθμιση αυτών των δανείων θα μπορούσε να θεωρηθεί κρατική επιδότηση μη σύννομη ή κεκαλυμμένη.

Ειδικότερα, επειδή μεγάλης έκτασης αγροτική γη είχε υπερυποθηκευτεί για αξία πολλαπλάσια του ποσού των δανείων που είχαν λάβει οι αγρότες, με αποτέλεσμα και να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν την αποπληρωμή των δανείων τους, αλλά και να μην μπορούν να αξιοποιήσουν την ιδιοκτησία τους και να βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο.

Αυτό το δυσεπίλυτο πρόβλημα αντιμετωπίζεται με αυτή την τροπολογία. Σημειώνεται ότι είχε απομειωθεί των ύψος των υποθηκών με προηγούμενη τροπολογία του ΥπΑΑΤ.

Τώρα επιλύεται το ζήτημα της αποπληρωμής των δάνειων που είχαν προσαυξηθεί ιδιαίτερα με τους τόκους υπερημερίας.

Παρέχεται πλέον η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών των αγροτών σε μηνιαίες δόσεις, προκειμένου να μπορέσουν να αποπληρώσουν το εναπομείναν μέρος του οφειλόμενου δανείου τους σε βάθος χρόνου, και παράλληλα, στην περίπτωση που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.

Παρέχεται η δυνατότητα εκμίσθωσης των αγροτικών τους εκτάσεων δια του ΟΠΕΚΕΠΕ και το μίσθωμα πηγαίνει στη δόση του δανείου.







ΠΗΓΗ: agrotypos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *