Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Τι κρύβει ο νόμος για τη φορολόγηση ακινήτων

Παγίδες και εμπόδια κρύβει ο νόμος για τη φορολόγηση των ακινήτων το 2014 (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων).

Στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν ότι αρκετοί φορολογούμενοι δεν έχουν συμπληρώσει ή έχουν συμπληρώσει λάθος τον πίνακα 2 για τα αγροτεμάχια στο έντυπο Ε9, ενώ στην πολιτική ηγεσία έχουν φθάσει δεκάδες φάκελοι από επαγγελματικούς κλάδους που εντοπίζουν προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου.

Την ίδια στιγμή τα Νομικά Πρόσωπα δεν έχουν ακόμα υποβάλει στο ηλεκτρονικό σύστημα όλες τις μεταβολές τα ακίνητά τους, δεδομένου ότι το taxis δεν έχει ανοίξει ακόμα την εφαρμογή.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το θέμα της αποστολής και πληρωμής του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο φόρος στην καλύτερη περίπτωση θα αποσταλεί τον προσεχή Ιούλιο στους υπόχρεους ιδιοκτήτες ακινήτων. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να σταλεί σημείωμα σε φορολογούμενους πριν από την ολοκλήρωση των ευρωεκλογών. Θα ακολουθηθεί η διαδικασία των προηγούμενων ετών που είχε ως αποτέλεσμα οι Φόροι Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011, 2012 και 2013 να πληρωθούν μέσα σε ένα χρόνο.

Πάντως, από τον Ενιαίο Φόρο το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί να εισπράξει 2,65 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015.

Ειδικότερα οι παγίδες και τα προβλήματα κατά την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων εντοπίζονται:

1. Αγροτεμάχια. Χιλιάδες ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων δεν έχουν προχωρήσει σε διορθώσεις του εντύπου Ε9 και συγκεκριμένα του πίνακα 2 που αφορά τα αγροτεμάχια. Αυτό θα οδηγήσει αφενός σε αποφυγή φόρου και σε άλλες περιπτώσεις λανθασμένο υπολογισμό φόρου. Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι αρκετοί φορολογούμενοι δεν έχουν δηλώσει καθόλου τα αγροτεμάχιά τους στο έντυπο Ε9. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουν την καταβολή φόρου, δεδομένου ότι το υπουργείο δεν γνωρίζει τους ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων.

Ωστόσο, στο μέλλον οι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων θα συναντήσουν σημαντικά προβλήματα και δεν θα μπορέσουν να τα μεταβιβάσουν. Και αυτό διότι δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση ακινήτου εφόσον δεν έχει καταβληθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Συγκεκριμένα απαγορεύεται επί ποινή ακυρότητας του συμβολαιογραφικού εγγράφου, η σύνταξη συμβολαίου με το οποίο μεταβιβάζεται με οποιαδήποτε αιτία η κυριότητα ακινήτου, αν δεν επισυναφθεί από το συμβολαιογράφο πιστοποιητικό ότι έχει καταβληθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Οσοι συμβολαιογράφοι αγνοήσουν τη σχετική διάταξη θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τους φύλακες μεταγραφών και τους προϊστάμενους των κτηματολογικών γραφείων. Οι ανωτέρω υποχρεούνται να αρνηθούν τη μεταγραφή ή την καταχώρηση στα κτηματολογικά βιβλία συμβολαιογραφικού εγγράφου, με το οποίο μεταβιβάζεται με οποιαδήποτε αιτία η κυριότητα ενός ακινήτου ή μεταβιβάζονται ή δημιουργούνται εμπράγματα δικαιώματα σε αυτό ή γίνεται σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας ή εγγράφεται υποθήκη επί ακινήτου αν δεν επισυνάπτεται το πιστοποιητικό της προηγούμενης παραγράφου.

2. Νομικά Πρόσωπα. Το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου υπολογίζεται να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου προκειμένου οι επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα να προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές. Δηλαδή θα πρέπει να δηλώσουν όλους τους χώρους που έχουν «τακτοποιήσει». Με τα νέα στοιχεία θα προχωρήσει το υπουργείο στην εφαρμογή του ενιαίου φόρου συνυπολογίζοντας και τους χώρους που έχουν τακτοποιηθεί.

Προβλήματα με τα «αχαρτογράφητα» αγροτεμάχια

Αν και υπηρεσιακοί παράγοντες δηλώνουν έτοιμοι για τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου ακινήτων, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως να υπάρξουν προβλήματα με τα «αχαρτογράφητα» αγροτεμάχια. Εφόσον ξεπερασθούν αυτά τα εμπόδια, ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων θα υπολογιστεί σωστά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει είτε να μεταβούν στις εφορίες είτε να τροποποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στο σύστημα taxis. Τα ίδια προβλήματα είχαν παρουσιασθεί κατά την εφαρμογή του ενιαίου τέλους ακινήτων επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη.

Πάντως, το προσεχές διάστημα αναμένεται να κατατεθεί ρύθμιση στη Βουλή με νομοτεχνικές βελτιώσεις του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμπληρωθεί το άρθρο 2 του φόρου, προκειμένου να μην υπάρξουν τεράστιες επιβαρύνσεις για τις εταιρείες χρηματοδοτικών μισθώσεων (leasing). Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γραφείο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται δεκάδες φάκελοι επαγγελματικών κλάδων που ζητούν την τροποποίηση ορισμένων διατάξεων προκειμένου να εφαρμοσθεί ορθά ο νέος φόρος.
 
 
 
ΠΗΓΗ: news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *