Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Δρομολογούν «Σχέδιο Ανάν ΙΙ» - ΚΥΠΡΙΑΚΟ: «ΛΥΣΗ» ΚΑΙ ΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΜΕ «ΑΚΡΙΒΟΔΙΚΑΙΗ» ΜΟΙΡΑΣΙΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ



Υπό την καθοδήγηση των Ηνωμένων Πολιτειών κινούνται η Αθήνα και η Λευκωσία -κατ' επέκτασην και η Αγκυρα- προκειμένου να δρομολογηθεί το προσεχές διάστημα η επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο όμως ενός ιδιότυπου «Σχεδίου Ανάν ΙΙ» το οποίο θα περιλαμβάνει τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Κύπρο.

Σημαντική παράμετρος είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει ο καταμερισμός των εσόδων από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου -για τα οποία υπάρχει εκπεφρασμένο υπερατλαντικό ενδιαφέρον- που έχουν εντοπιστεί εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, με δημοσιογραφικές πηγές στα Κατεχόμενα να επισημαίνουν πως η ίδια η Ουάσιγκτον έχει κατ' επανάληψιν διαμηνύσει πως οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής πρέπει να κατανεμηθούν «ακριβοδίκαια» μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Μετά τη συνάντησή του χθες στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «τα πιο δύσκολα είναι αυτά που ακολουθούν το κοινό ανακοινωθέν» και επανέλαβε ότι από τις μέχρι στιγμής διεργασίες ενδέχεται σύντομα να υπάρξει συμφωνία για μια κοινή διακήρυξη, η οποία όμως δεν θα αποτελεί τη λύση, αλλά θα θέτει τις παραμέτρους στις οποίες θα πρέπει να κινηθούν οι δύο πλευρές.

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι θεμέλιος λίθος της πολιτικής της Ελλάδας είναι η διαρκής διαβούλευση και ο συντονισμός με την κυβέρνηση της Κύπρου, με κοινό στόχο τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής και την εξεύρεση μιας κοινής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης με μια αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, και δεσμεύθηκε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να στηρίζει την Κύπρο και κατά την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ.

Κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν πάντως, με αφορμή τη δήλωση του κ. Σαμαρά, ότι «πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από πρόσφατες, μέχρι πολύ πρόσφατες, φάσεις της πορείας του Κυπριακού και να διαφυλάξουμε τις προϋποθέσεις της ευρύτατης εθνικής συναίνεσης» και ότι ο πρωθυπουργός απέκλεισε με τον τρόπο αυτό το ενδεχόμενο λύσης τύπου «Σχεδίου Ανάν».

Τι περιγράφει προσχέδιο

Το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος σε επτά παραγράφους περιγράφει το πλαίσιο της λύσης.

**Η λύση θα βασίζεται σε «δικοινοτική, διζωνική, ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

Η Ενιαία Κύπρος «ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε. θα έχει μια ενιαία νομική προσωπικότητα και μια κυριαρχία, που θα προέρχεται εξίσου από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους».

**«Θα υπάρχει μια Ενιαία Κυπριακή Ιθαγένεια και όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι και πολίτες είτε του ελληνοκυπριακού είτε του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους, αλλά αυτή η ιδιότητα θα είναι εσωτερική και θα συμπληρώνει και δεν θα αντικαθιστά την Ενωμένη Κυπριακή Ιθαγένεια».

**Οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα προσδιορίζονται από το Σύνταγμα και το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τα συνιστώντα κράτη.

**Η ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία θα προκύψει μετά την έγκριση της επίλυσης σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα και θα αποτελείται από δύο συνιστώντα κράτη με ίσο καθεστώς.

**Η ένωση ολόκληρης ή μέρους της ομοσπονδίας με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιαδήποτε μορφή διχοτόμησης ή απόσχιση ή οποιαδήποτε άλλη μονομερής αλλαγή στην κατάσταση πραγμάτων απαγορεύεται.

**Μόνο μια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν ελεύθερα οι ηγέτες μπορεί να τεθεί σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα. Οποιασδήποτε μορφής διαιτησία αποκλείεται.

**Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα.


Ξαναστήνουν σκηνικό 2004
Του ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΑΤΖΗ

Σκηνικό 2004 στήνεται στην Κύπρο μετά την αποδοχή του κοινού ανακοινωθέντος από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και την αναμενόμενη έναρξη νέου γύρου συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, που εκπροσωπούν σχεδόν το 60% του εκλογικού σώματος, έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στον Κύπριο Πρόεδρο, ενώ τα μικρότερα κόμματα εκφράζουν κάθετη διαφωνία, διαβλέποντας κινδύνους.

Μετά το «πράσινο φως» που πήρε ο κ. Αναστασιάδης από την Αθήνα, αναμένεται να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις γνωρίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπίσει κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης λόγω της διαφωνίας που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Την Κυριακή το ΔΗΚΟ θα προχωρήσει σε εκλογή νέων συλλογικών οργάνων, τα οποία θα κληθούν να τοποθετηθούν έναντι της πρότασης Παπαδόπουλου για αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ερμηνεύοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μετά τη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, υποστήριξε ότι κράτησε αποστάσεις. Κυβερνητικές πηγές θεωρούν πως ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος δεν αντιλήφθηκε καλά τα όσα είπε ο κ. Σαμαράς και, όπως ανέφεραν στην «Ε», καλό θα ήταν να τις ξανακούσει.

Να παραιτηθεί

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και πρώην υπουργός εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας, κάλεσε τον Νίκο Αναστασιάδη να υποβάλει την παραίτησή του και να προκηρύξει εκλογές. Κατά τον κ. Λιλλήκα, το κοινό ανακοινωθέν παραπέμπει στο Σχέδιο Ανάν και δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τον κυπριακό ελληνισμό. Κυβερνητικοί κύκλοι χαρακτήριζαν την εισήγηση Λιλλήκα ως ανάξια σχολιασμού.

Κάθετη διαφωνία με το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος έχουν διατυπώσει και τα κόμματα ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και ΕΥΡΩΚΟ. Το ΕΥΡΩΚΟ παρά τη διαφωνία του έχει σημειώσει ότι θα στηρίξει, χάριν της ομοψυχίας, τον Νίκο Αναστασιάδη σε περίπτωση που μπει σε διαδικασία διαπραγματεύσεων.

Τη Δευτέρα ή την Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση Αναστασιάδη - Ερογλου, στο τέλος της οποίας θα αναγνωστεί το κοινό ανακοινωθέν. Από κει και πέρα ανοίγει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις επί όλων των βασικών πτυχών του Κυπριακού με αιχμή του δόρατος το εδαφικό για την ελληνοκυπριακή πλευρά και τις εγγυήσεις για την τουρκοκυπριακή. Αναμένεται ότι θα γίνονται καθημερινές συναντήσει μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ερτούγ ίσως αντικατασταθεί με τον λεγόμενο «υπουργό Εξωτερικών» Οζντίλ Ναμί, ο οποίος θεωρείται πιο διαλλακτικός.


ΣΥΡΙΖΑ
Να μπει τέλος στην τουρκική κατοχή, τώρα


Σφοδρή κριτική στη στάση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη άσκησε η Ρένα Δούρου με αφορμή τις ανησυχητικές εξελίξεις στο Κυπριακό: «Τούτες τις ώρες που το Κυπριακό βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης διπλωματικής κινητικότητας, ας μην ξεχνάει κανείς ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού σημαίνει να μπει τέλος στην τουρκική κατοχή και να δημιουργηθεί μια δικοινοτική-διζωνική ομοσπονδία με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένη στρατιωτική παρουσία.

Η, δε, τήρηση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ οφείλει να είναι πραγματική και να μην περιορίζεται σε αναφορές κι επικλήσεις σε σχετικά δελτία Τύπου. Χειρισμοί αποκλεισμών, επιλεκτικών συναντήσεων και ενημέρωσης είναι, πέρα από θεσμικά απαράδεκτοι, και εν τέλει εθνικά επικίνδυνοι».


ΚΚΕ
Προωθούν λύση συνομοσπονδιακή και διχοτομική


«Οι ισχυρισμοί Σαμαρά και Αναστασιάδη ότι μπορεί να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι αποπροσανατολιστικοί και επικίνδυνοι, αφού η Ε.Ε. όχι μόνο δεν συνέβαλε στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά αντίθετα με τις παρεμβάσεις της, από κοινού με τις ΗΠΑ, προωθεί σχεδιασμούς στη βάση της συνομοσπονδιακής, διχοτομικής λύσης, που νομιμοποιεί την εισβολή της Τουρκίας το 1974 και την κατοχή στο βόρειο τμήμα του νησιού», σχολίασε το ΚΚΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα συναινέσει σε «λύσεις τύπου Ανάν, που απέρριψε ο κυπριακός λαός».

Το κόμμα ήδη έχει εκφράσει τις ανησυχίες του με τη δημοσιοποίηση του σχεδίου κοινής ανακοίνωσης, που αναφέρεται σε δύο «συνιστώντα κράτη».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *