Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Σε καθεστώς ομηρίας 22.500 απόφοιτοι ΙΕΚ

Σε καθεστώς ομηρίας βρίσκονται 22.500 απόφοιτοι των ΙΕΚ σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ σε σχετικό δελτίο Τύπου της. Οι 22.500 σπουδαστές είναι εγκλωβισμένοι καθώς το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει προχωρήσει σε εξετάσεις πιστοποίησης των επαγγελματικών τους προσόντων.

Η ΟΙΕΛΕ κατηγορεί το Υπουργείο για ολιγωρία και υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση έχει ως συνέπεια να μη μπορούν οι απόφοιτοι να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους με αποτέλεσμα τον εργασιακό τους αποκλεισμό. Όσοι καταφέρουν να βρουν μια θέση εργασίας έχουν ως τυπικό προσόν το απολυτήριο Γυμνασίου ή Λυκείου με αποτέλεσμα η αμοιβή του να είναι 300-350 ευρώ μικρότερη από αυτή των συναδέλφων τους που έχουν πιστοποιηθεί.

Η ΟΙΕΛΕ τονίζει ότι ο νόμος 4229 ρύθμισε ότι «ο τίτλος σπουδών των μεταγυμνασιακών ΙΕΚ ταυτίζεται με αυτόν των ΣΕΚ και μεταξύ των άλλων προέβλεπε ότι, εντός του 2014, θα γίνουν 2 φορές εξετάσεις πιστοποίησης. Μία εβδομάδα μετά, το Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ, κατ’ εφαρμογή του νόμου στέλνει την ΚΥΑ στο ΥΠΑΙΘ για άμεση εφαρμογή. Όμως στο ΥΠΑΙΘ οι σύμβουλοι και ο Υπουργός δεν έχουν μέχρι σήμερα προχωρήσει σε καμία ενέργεια ώστε να γίνουν εξετάσεις, παρατείνοντας έτσι την ομηρεία περίπου 25.000 νέων ανθρώπων».

Χαρακτηριστικά ο ν.4229 αναφέρει:

«Ειδικά, για το έτος 2014, οι εξετάσεις πιστοποίησης της παρ. 5 του άρθρου 25 του ν. 4186/2013 δύνανται να πραγματοποιηθούν μέχρι δύο φορές σε χρόνο που καθορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π»

Θυμίζουμε ότι σε ερώτηση στη βουλή σχετικά με τις εξετάσεις πιστοποίησης της αποφοίτων της ειδικότητας προσωπικού ιδιωτικής ασφάλειας το Υπουργείο Παιδείας απάντησε ότι προκειμένου να καταστεί δυνατή, η διενέργεια των εξετάσεων Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης όλων των ειδικοτήτων των αποφοίτων ΣΕΚ και ΙΕΚ συμπεριελήφθησαν σχετικές ρυθμίσεις στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας χώρου παραστάσεων – Άδεια παράστασης» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (20.12.2013).

Ακολούθως με την ολοκλήρωση, την υπογραφή και τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας με θέμα «Σύστημα Πιστοποίησης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης όλων των ειδικοτήτων των αποφοίτων ΣΕΚ και ΙΕΚ», ο ΕΟΠΠΕΠ θα προβεί στη διεξαγωγή εξετάσεων.



ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *