Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Σταφιδόκαμπος: Ένα διαφορετικό χωριό

Καλό χωριό τα λίγα σπίτιαΚαλοκαίρι. Κάτω από τον έναστρο ουρανό. Ολόγυρα ανολοκλήρωτη ομορφιά, ακόμα μπετόν και τούβλα. Όλα είναι τόσο σκοτεινά και τόσο φωτεινά συνάμα. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως βρίσκομαι απέναντι από τη θεατρική σκηνή του ημιτελούς κινηματοθεάτρου του Σταφιδοκάμπου, με τις ερμηνείες των ηθοποιών του Πνευματικού & Καλλιτεχνικού Κέντρου του χωριού που συμμετέχουν στην παράσταση "Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός" να με ενθουσιάζουν. Όντας και συγκινημένος, αφού πριν την έναρξη της παράστασης ο σκηνοθέτης της -και συνάδελφος δημοσιογράφος - Γιάννης Γαλανόπουλος καλησπέρισε το κοινό, που είχε γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα, απευθύνοντας χαιρετισμό στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Η παράθεση των δύο αυτών εμπειριών μου από τις επισκέψεις μου στον Σταφιδόκαμπο ίσως να προκάλεσε σε κάποιους αναγνώστες την επιθυμία να επισκεφθούν και αυτοί το όμορφο αυτό χωριό των 400 κατοίκων. Για να γίνουν ακόμα πιο πολλοί, ζήτησα τη βοήθεια των φίλων μου που προανέφερα, του Γιώργου και του Γιάννη, για να μας προσφέρουν μια συνοπτική αλλά και ουσιαστική ενημέρωση για τα όσα διαδραματίζονται στο χωριό. Για περισσότερα, ραντεβού στον Σταφιδόκαμπο!

Γιώργος Αλεβιζόπουλος - Πρόεδρος Τ.Κ. Σταφιδόκαμπου & Πνευματικού-Καλλιτεχνικού Κέντρου Σταφιδοκάμπου

«Εικόνα παρόμοια με αυτή του Σταφιδοκάμπου δεν συναντάται σε κανένα άλλο χωριό της Ελλάδας. Ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει στα όμορφα δρομάκια του χωριού μας -τα οποία φέρουν τα ονόματα Ελλήνων που έχουν προσφέρει τα μέγιστα στον πολιτισμό- και να θαυμάσει τις ομορφιές του Σταφιδοκάμπου όπως το "Σινέ Ρόδον", τον θερινό κινηματογράφο με την μεγαλύτερη οθόνη προβολής στη χώρα, που βρίσκεται σε μια τοποθεσία ξεχωριστού φυσικού κάλλους εκτάσεως τεσσάρων στρεμμάτων. Αξίζει να αναφερθεί πως το "Σινέ Ρόδον" ήταν ο πρώτος θερινός κινηματογράφος πανελλαδικά στον οποίο προβλήθηκαν ταινίες τεχνολογίας 3D. Ακόμη ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει σημαντικά μνημεία, όπως τον κιβωτιόσχημο αρχαίο τάφο του 4ου αιώνα π.Χ. και τη φωτογραφική έκθεση των ευρημάτων από το αρχαίο νεκροταφείο που βρισκόταν στο σημείο, καθώς και τον ιστορικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, του οποίου το εσωτερικό διακοσμείται από απαράμιλλης ομορφιάς ξυλόγλυπτο τέμπλο και ιερές εικόνες αναγεννησιακής τεχνοτροπίας.

Δυστυχώς όμως ανεκπλήρωτο παραμένει ακόμα το όνειρο της αποπεράτωσης του κινηματοθεάτρου του Σταφιδοκάμπου, με το κτίριο να παραμένει ημιτελές. Αιτία η αδιαφορία που έχουν επιδείξει το υπουργείο Πολιτισμού και οι δημοτικοί άρχοντες που ορίζουν όλα αυτά τα χρόνια τις τύχες του τόπου μας. Πάντως το μόνο βέβαιο είναι πως εμείς οι Σταφιδοκαμπαίοι θα συνεχίσουμε τις άοκνες προσπάθειες μας για την προαγωγή του πολιτισμού, ανιδιοτελώς και αφιλοκερδώς όπως πάντα και σε αγαστή συνεργασία με φίλους και συνοδοιπόρους από όλα τα μέρη της Ελλάδας.»

Γιάννης Γαλανόπουλος - δημοσιογράφος

«Μπορεί πλέον να μένω στην Αθήνα, η σκέψη μου όμως είναι καθημερινά στο Σταφιδόκαμπο. Όχι μόνο επειδή είναι η γενέτειρά μου αλλά επειδή ο Σταφιδόκαμπος είναι πραγματικά όμορφος και ξεχωρίζει από πολλά άλλα μέρη της Ηλείας, διότι συνδυάζει πολλές φυσικές αλλά και πολλές «τεχνητές» ομορφιές. Το "Σινέ Ρόδον" είναι μια από αυτές, όπως και ο αρχαίος τάφος που βρέθηκε στις ανασκαφές στο χωριό (και ήδη σχολεία ξεναγούνται σε αυτόν καθώς και στη μόνιμη φωτογραφική έκθεση των ευρημάτων, που πλέον κοσμούν τα μουσεία της Ολυμπίας και της Ήλιδας), η όμορφη εκκλησία μας επίσης. Στο χωριό μας βρίσκεται και ένα στολίδι του πολιτισμού -που δεν ολοκληρώθηκε εδώ και είκοσι χρόνια, στο κέντρο του χωριού αλλά όχι στο κέντρο της προσοχής. Σε αυτό το ημιτελές κινηματοθέατρο είχαμε την ανάγκη να ανεβάσουμε, τελευταία, θεατρικές παραστάσεις, έστω κι αν είναι γιαπί. Οι συγχωριανοί μου, όταν αυτό απαιτείται - κι αυτό συμβαίνει συχνά - εργάζονται πυρετωδώς (και το κυριότερο αφιλοκερδώς) για να φέρουν εις πέρας την όποια «αποστολή».

Αυτό ήταν, είναι, και ελπίζω να παραμείνει το μυστικό της επιτυχίας στο Σταφιδόκαμπο: οι κάτοικοι του. Οι μικρότεροι μαζί με τους μεγαλύτερους συνεργάζονται άψογα και με όρεξη, μεράκι, φαντασία και δημιουργικότητα συνεχίζουν να βάζουν τα γυαλιά σε μεγάλους δήμους.

Διοργανώνουν πάρτυ, βραδιές τζαζ μουσικής, συναυλίες και λαϊκά γλέντια, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδρομές, συμμετέχουν στο Καρναβάλι, δημιουργούν σχολεία κινηματογράφου και γυρίζουν οι ίδιοι κινηματογραφικές ταινίες, γίνονται θεατρικοί ηθοποιοί για δυο βραδιές, αλλά και κηπουροί, που πρασινίζουν το χωριό -ακόμα περισσότερο- με νέα άλση και τέλος πληρώνουν από κοινού προκειμένου να υπάρχει στο χωριό δωρεάν ασύρματο ίντερνετ για όλους.»



*Το ρεπορτάζ του ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Ηλεία Γιώργου Μαρινόπουλου δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 3/3 και στην τοπική εφημερίδα "ΠΡΩΤΗ" (http://www.protinews.gr/)




πηγή:ertopen.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *