Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Πιστοποίηση ποιότητας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επιδιώκουν τα νοσοκομεία της 3ης και 4η ΥΠΕ - Ανάμεσά τους και το Νοσοκομείο Γιαννιτσών

Στην αξιολόγηση και βελτίωση της απόδοσης των νοσοκομείων που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους έχουν προχωρήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα η 3η και η 4η ΥΠΕ κάνοντας χρήση του εργαλείου PATH προκειμένου να αποκτήσουν μελλοντικά πιστοποίηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Σήμερα κανένα νοσοκομείο της Ελλάδας, πλην ενός ιδιωτικού κέντρου, δεν διαθέτει πιστοποίηση υπηρεσιών ποιότητας από τον ΠΟΥ ανέφερε ο υποδιοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Νάνος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή το Διεθνές Επιστημονικό Διήμερο “Κτίζοντας την κουλτούρα της ποιότητας και της ασφάλειας στις υπηρεσίες υγείας: Εμπειρία και πρακτικές” που διοργανώνουν η 3η και 4η ΥΠΕ στις 24 και 25 Απριλίου στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης.

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε το 2013 με ένα δίκτυο πέντε νοσοκομείων της 3ης ΥΠΕ (Παπαγεωργίου, Παπανικολάου, Κατερίνης, Γιαννιτσών, Πτολεμαΐδας) στο οποίο στη συνέχεια εντάχθηκαν και δύο της 4ης ΥΠΕ (ΑΧΕΠΑ και Σερρών) στοχεύοντας στην εκπλήρωση των 13 δεικτών ποιότητας του PATH μέσου του οποίου αξιολογείται η βελτίωση της απόδοσης των νοσοκομείων. Από τις αρχές του 2014 εντάχθηκε το σύνολο των νοσοκομείων της 3ης ΥΠΕ και τα νοσοκομεία Άγιος Παύλος, Ιπποκράτειο και Αλεξανδρούπολης από την 4η ΥΠΕ ενώ επίκειται η ένταξη του Θεαγενείου και του νοσοκομείου Καβάλας. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στη διαδικασία αυτή 20 νοσοκομεία και αναμένεται στο εγγύς μέλλον να περιληφθούν και τα 28 νοσοκομεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 3ης και 4ης ΥΠΕ.

Όπως ανέφερε ο υποδιοικητής της 4ης ΥΠΕ, Παύλος Παπαδόπουλος η αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας εκτός από το ότι είναι μια πρωτοποριακή προσέγγιση που επιδιώκει την πιστοποίηση από τον ΠΟΥ, στοχεύει να καταστήσει τα ελληνικά νοσοκομεία ασφαλή προορισμό για την προσέλκυση ασθενών από χώρες με προηγμένα συστήματα υγείας. Επιπλέον επιδιώκεται και η εφαρμογή της λίστας ελέγχου χειρουργικής ασφάλειας του ΠΟΥ.

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα γίνει ενημέρωση και διάχυση των αξιών της ποιότητας και της συνεχούς βελτίωσης στους επαγγελματίες υγείας και στα διοικητικά στελέχη των ΥΠΕ και των νοσοκομείων όλης της χώρας, η ανταλλαγή απόψεων, εμπειρίας και τεχνογνωσίας με ξένους ειδικούς σε θέματα ποιότητας των υπηρεσιών υγείας αλλά και η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας.

Στόχος της διημερίδας την έναρξη της οποία θα κηρύξει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης είναι να αναδειχθεί η σημασία της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και ασφάλειας των ασθενών, οι τρόποι εισαγωγής προτύπων και διαδικασιών για τη μέτρηση της αποδοτικότητας των μονάδων υγείας και να τεθούν οι βάσεις αξιολόγησης της αποδοτικότητας του ΕΣΥ.



ΠΗΓΗ: agelioforos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *