Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Συναγερμός για τον κορωναϊό - Πού έχουν εκδηλωθεί κρούσματα

Σε εξέλιξη είναι αναλυτική ιχνηλάτηση όσων έχουν έρθει σε επαφή με τον 69χρονο ασθενή με ιογενή πνευμονία με νέο κορωναϊό (MERS). Πρόκειται για περίπου 100 συνεπιβάτες του στο αεροπλάνο, εκ των οποίων οι 25 αποβιβάστηκαν στην Αθήνα και τον οδηγό ταξί που όμως εντοπίστηκε χθες.

Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) του έδωσαν αναλυτικές οδηγίες, προκειμένου να υποβληθεί σε πλήρη εργαστηριακό και κλινικό έλεγχο.

Οπως γράφει το ΕΘΝΟΣ, σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα μέχρι σήμερα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου εμφανίζουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό, βήχα, δύσπνοια και δυσκολία στην αναπνοή. Με βάση την υπάρχουσα κλινική εμπειρία, η λοίμωξη από τον νέο κορωναϊό εμφανίζεται ως πνευμονία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχει οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο.

Κρούσματα του ιού MERS ανά τον κόσμο έως τις 16 Απριλίου

-Ιορδανία 6
-Σαουδική Αραβία 185
-Κατάρ 9
-Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 27
-Κουβέιτ 3
-Ομάν 2
-Τυνησία 3
-Γαλλία 2
-Ηνωμένο Βασίλειο 3

Τι είναι ο κορωναϊός

Ο νέος κορωναϊός (εμφανίζεται στο μικροσκόπιο σαν να έχει κορώνα, εξ ου και το όνομά του) είναι ένα νέο στέλεχος της οικογένειας των κορωναϊών (στις οποίες ανήκει και ο SARS), που δεν είχε προηγουμένως αναγνωριστεί ως παθογόνο για τον άνθρωπο. Προς το παρόν, δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο ή ειδική θεραπεία για τον συγκεκριμένο ιό. Η θεραπεία στοχεύει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Τα μέτρα πρόληψης είναι η υγιεινή των χεριών (συχνό πλύσιμο, αποφυγή επαφής με μολυσμένες επιφάνειες) και η υγιεινή του αναπνευστικού (κάλυψη του στόματος κατά το φτάρνισμα).



Πηγή: iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *