Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Ομιλία Ιορδάνη Τζαμτζή στη Βουλή για τους Βοσκότοπους και τους Συνεταιρισμούς

Ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/36/ΕΕ), κατάργηση του ν. 3601/2007 και άλλες διατάξεις.», αναφέρθηκε στις δύο τροπολογίες του Νομοσχεδίου που αφορούν τις βοσκήσιμες εκτάσεις και τα δημοπρατήρια. 



Ο κ. Τζαμτζής στην ομιλία του ανέφερε τα εξής: 


Επί του νομοσχεδίου, κύριε Πρόεδρε, θέλω να σταθώ σε δύο θέματα. Θέλω να σταθώ σε δύο από τις τροπολογίες που είναι πάρα πολύ σημαντικές. Και οι δύο αφορούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η μία αφορά τις βοσκήσιμες εκτάσεις. 

Γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι υπάρχει σοβαρότατο θέμα απώλειας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ενισχύσεων των κτηνοτρόφων και γενικότερα του κλάδου των κτηνοτρόφων. 

Η λύση που προτείνεται μέσα από αυτήν την τροπολογία, κύριε Υπουργέ, είναι πολύ σημαντική. Ο χαρακτηρισμός της βοσκήσιμης έκτασης, η χρήση των GIS συστημάτων καταγραφής και γενικότερα το πλάνο που εισάγει η συγκεκριμένη τροπολογία για τον καθορισμό των βοσκήσιμων εκτάσεων δίνει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα που έχουμε φέτος. 

Τρομακτικό είναι το πρόβλημα, ας μην κλείνουμε τα μάτια. Υπάρχουν ακόμη κτηνοτρόφοι μας οι οποίοι δεν μπόρεσαν να πάρουν τις ενισχύσεις που έπρεπε -τις δικαιούνται!- και αυτό οφείλεται σε κάποια σημεία που πρέπει να διορθωθούν. 

Ε, λοιπόν, αυτή η τροπολογία που εισάγεται -την υπογράφουμε πολλοί συνάδελφοι, μεταξύ αυτών είμαι και εγώ- σας λέω ότι λύνει πραγματικά το πρόβλημα. Και εδώ η συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ιδίου του Υπουργού ήταν πολύ σημαντική, γιατί δίνει λύση στο πρόβλημα των κτηνοτρόφων και επιπλέον δίνει τη λύση ώστε να μη χαθούν εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ ενισχύσεις για τους κτηνοτρόφους. 

Το δεύτερο θέμα στο οποίο θέλω να αναφερθώ είναι η δεύτερη τροπολογία την οποία υπογράφουν οι συνάδελφοι Κόλλιας και Κασσής. Ενδεικτικά, βέβαια, την υπογράφουν, γιατί όλοι μας συμφωνούμε. 

Το θέμα των δημοπρατηρίων είναι πάρα πολύ σημαντικό. Έχουμε μείνει πίσω ως χώρα. Από το 1992 με την ιδιότητα του δημάρχου -πιστέψτε με, κύριε Υπουργέ- παλεύουμε στο Δήμο της Σκύδρας να δημιουργήσουμε δημοπρατήριο. Έχουμε δει πώς δουλεύουν στην Ευρώπη. Τα πιο μεγάλα δημοπρατήρια, το Greenery φερ’ ειπείν στην Ευρώπη, που είναι στην Ολλανδία, στη Χάγη, τα έχουμε επισκεφθεί. 

Ο θεσμός πολύ σωστά εισάγεται με την τροπολογία αυτή και όλες οι αναφορές που γίνονται και για τις ΑΣΟ και για τις συμπράξεις των αγροτών και για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς είναι σωστές. 

Είναι μία τροπολογία που δίνει λύση σε πάρα πολλά προβλήματα που αφορούν την οργάνωση, τη λειτουργία, αλλά και την εμπορία και τη δυνατότητα εμπορίας των αγροτικών μας προϊόντων μέσα από τους συνεταιρισμούς.

Ξέρετε ότι έχουμε μπροστά μας τη νέα ΚΑΠ. Πρέπει να έχουμε σωστά δομημένο συνεταιριστικό κίνημα, σωστά δομημένες οργανώσεις που να μη βουλιάζουν στα χρέη, να έχουν τη δυνατότητα να έχουν τίμιους ανθρώπους στις διοικήσεις, να έχουν ξεκάθαρες θέσεις, για να μπορέσουμε μέσα από τη νέα ΚΑΠ να λειτουργήσουμε και να ανεβαίνουμε συνεχώς στον αγροτικό τομέα. 

Είναι πολύ σημαντικό, κύριε Υπουργέ, γιατί τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Συνεχώς αυξάνουμε τις εξαγωγές μας. Πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση. 

Το μόνο που θέλω να επισημάνω είναι αυτό το οποίο ήδη έχει αναφερθεί. Παλαιότερα ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Εγώ εξαιρώ την ΠΑΣΕΓΕΣ. Η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει κάνει και κάνει πολύ μεγάλο έργο. Είναι μία οργάνωση που πραγματικά δεν έχει ζηλέψει τίποτα από ευρωπαϊκές οργανώσεις. Υπάρχουν, όμως –επειδή δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου- και η ΣΥΔΑΣΕ και η ΓΕΣΑΣΕ. Είναι συνδικαλιστικές οργανώσεις ουσιαστικά κομματικές, για να το πούμε έξω από τα δόντια. Εδώ υπήρξε δέσμευση από πλευράς Πρωθυπουργού ότι τα ποσά χρηματοδοτήσεων προς αυτές τις οργανώσεις θα πάνε σε πολύτεκνες αγροτικές οικογένειες, σε παιδιά πολύτεκνων αγροτικών οικογενειών. 

Πιστεύω ότι θα πρέπει να προσεχθεί αυτό το σημείο και ότι θα πρέπει να προσεχθεί και να διορθωθεί αυτή η διάταξη. 

Σας ευχαριστώ».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *