Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Ποιοι ένστολοι και πότε θα λάβουν τo εφάπαξ επίδομα των 500 ευρώ

Εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η απόφαση για τους δικαιούχους της εφάπαξ χρηματικής ενίσχυσης των 500 ευρώ που θα πάρουν οι ένστολοι στις 9 Μαΐου 2014.

Στην απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, καθορίζονται όλα τα κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος σε 177.000 ένστολους, αστυνομικούς και χαμηλόβαθμους αξιωματικούς και παραθέτονται αναλυτικά παραδείγματα για συγκεκριμένες περιπτώσεις.


Οι δικαιούχοι

Συγκεκριμένα στην απόφαση αναφέρεται ότι το ποσό των 500 ευρώ θα λάβουν τα στελέχη (ένστολο προσωπικό) των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής, που αμείβονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3205/2003, ήταν σε ενέργεια την 31-1-2014 και δικαιούνταν τακτικές αποδοχές μέχρι του προβλεπομένου ορίου των 1.500- 1.541 ευρώ.

Επιπλέον, δικαιούχοι για το επίδομα παραμένουν και όσοι είχαν τεθεί για οποιοδήποτε λόγο σε καθεστώς αργίας, διαθεσιμότητας κ.λ.π., εφόσον το σύνολο των αποδοχών του μηνός Ιανουαρίου 2014, που θα ελάμβαναν, εάν δεν είχαν τεθεί στο εν λόγω καθεστώς, δεν θα ξεπερνούσε το προβλεπόμενο όριο αποδοχών.


Οι μη δικαιούχοι

Στους δικαιούχους δεν συμπεριλαμβάνονται οι μαθητές (που προέρχονται από ιδιώτες) των παραγωγικών σχολών αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, όσοι εκπληρώνουν υποχρέωση στρατιωτικής θητείας (π.χ. δόκιμοι και έφεδροι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων), όσοι έχουν αφυπηρετήσει για οποιοδήποτε λόγο μέχρι και την 31-1-2014, όσοι ευρίσκονταν, την 31-1-2014, σε άδεια άνευ αποδοχών, και όσοι δεν δικαιούνταν, την 31-1-2014, αποδοχές λόγω υπαγωγής τους σε καθεστώς λιποταξίας, άγνοιας, παράνομης απουσίας κ.λ.π.

Η καταβολή της χρηματικής ενίσχυσης θα πραγματοποιείται με καταστάσεις, που θα συντάσσουν οι εκκαθαριστές αποδοχών των οικείων Υπηρεσιών. Τα αρχεία των εν λόγω καταστάσεων θα πρέπει να περιέλθουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής κατά το χρονικό διάστημα από 28 Απριλίου έως και 5 Μαΐου 2014.


Το όριο αποδοχών

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Σταϊκούρα για τον υπολογισμό του προβλεπόμενου ορίου (1.500 - 1.541 ευρώ) λαμβάνονται υπόψη οι (δικαιούμενες) τακτικές μεικτές αποδοχές που αφορούν στο μήνα Ιανουάριο 2014, μη συμπεριλαμβανομένων της οικογενειακής παροχής, της ειδικής αποζημίωσης για κάθε ημέρα απασχόλησης πέραν του πενθημέρου την εβδομάδα, καθώς και του επιδόματος αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας μονάδων.

Επίσης, για τον ως άνω υπολογισμό δεν συνυπολογίζονται τα πάσης φύσεως οδοιπορικά έξοδα, το Επίδομα Υπηρεσίας Αλλοδαπής, αλλά και οι αποδοχές, οι οποίες καταβλήθηκαν το μήνα Ιανουάριο του έτους 2014, αλλά αφορούν σε προγενέστερο χρονικό διάστημα. Επισημαίνεται ότι στο ανωτέρω όριο συνυπολογίζονται τα πάσης φύσεως επιδόματα κινδύνου (π.χ. πτητικό, καταδυτικό, ειδικών επιχειρήσεων, ναρκοπεδίων κ.λ.π.).

Δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων που διέπουν την καταβολή των εν λόγω επιδομάτων και προκειμένου να καταστεί εφικτός ο συνυπολογισμός τους στο ως άνω όριο, θα ληφθεί υπόψη το ποσό το οποίο προκύπτει από τη διαίρεση των καταβληθέντων σχετικών ποσών, που αφορούν το έτος 2013 με τον αριθμό 12.


Παράδειγμα

Έστω ότι το άθροισμα των μεικτών τακτικών αποδοχών στελέχους, που αφορούν το μήνα Ιανουάριο 2014, ανέρχεται στο ποσό των 1.505,72 ευρώ. Για την εφαρμογή των ως άνω διατάξεων το ποσό αυτό στρογγυλοποιείται στα 1.506 ευρώ. Για την εξεύρεση του ποσού της καταβληθησόμενης εφάπαξ χρηματικής ενίσχυσης, οι επιπλέον των 1.500 ευρώ αποδοχές (εν προκειμένω 6 ευρώ) θα πολλαπλασιαστούν με τον αριθμό δώδεκα (12) και το προκύπτον ποσό θα αφαιρεθεί από το πλήρες ποσό της εν λόγω ενίσχυσης: 500 - (12 * 6) = 428 ευρώ.



ΠΗΓΗ: news.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *