Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Μεγαλύτερη παράταση για την υποβολή αιτήσεων ζητούν οι υποψήφιοι για το πρόγραμμα ''Νέοι Αγρότες''

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητάνε να παραταθεί η προθεσμία για την κατάθεση των αιτήσεων στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών. Σύμφωνα με την προκήρυξη, μέχρι τις 16 Μαΐου 2014 θα γίνονται δεκτές αιτήσεις στο πρόγραμμα. Η καθυστέρηση στην έναρξη κατάθεσης των αιτήσεων ΟΣΔΕ δημιουργεί προβλήματα στην κατάθεση των αιτήσεων το πρόγραμμα Νέων Αγροτών. Και αυτό γιατί η προκήρυξη του προγράμματος προβλέπει πως μαζί με τα άλλα δικαιολογητικά, θα πρέπει οι υποψήφιοι να προσκομίσουν και αντίγραφο της δήλωσης Ενιαίας Ενίσχυσης. Σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το ΥπΑΑΤ προσανατολίζεται σε ολιγοήμερη παράταση στο πρόγραμμα, με το αιτιολογικό ότι η Ελλάδα έχει κανονιστικές υποχρεώσεις απέναντι στην Κομισιόν για την υλοποίηση των προγραμμάτων. Όμως αρκεί μια ολιγοήμερη παράταση για να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι;

Γεωπόνοι Μελετητές, Περιφέρειες και Αγροτικοί Συνεταιρισμοί ζητάνε μεγαλύτερη παράταση λόγω της καθυστέρησης που σημειώνεται στην υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το φάκελο. Όπως υποστηρίζουν στον ΑγροΤύπο, το Μέτρο 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», συνολικού προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ, εξαρτάται από το ΟΣΔΕ και προτείνουν παράταση για ικανό χρονικό διάστημα έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αίτησης, καταχώρησης και οριστικοποίησης της ενιαίας δήλωσης.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στις κατά τόπους πύλες εισόδου που καταχωρούνται οι αιτήσεις ΟΣΔΕ, επισημαίνουν ότι έστω και να δοθεί από το ΥπΑΑΤ μια εβδομάδα παράταση στην κατάθεση των αιτήσεων, δεν είναι δυνατόν να προλάβουν να καταχωρήσουν πλήρως και να ψηφιοποιήσουν όλη τους την εκμετάλλευση. «Και να επικεντρωθούν μόνο στους Νέους Αγρότες πάλι δεν θα προλάβαιναν να ολοκληρώσουν την εργασία», υποστηρίζουν.

Αυτό που κάνουν μέχρι σήμερα είναι να καταχωρούν τα βασικά στοιχεία και έστω και ένα αγροτεμάχιο από τον ενδιαφερόμενο για ένταξη στο πρόγραμμα, ώστε να μπορέσουν να πάρουν πρωτόκολλο. Όμως για την ένταξη στο πρόγραμμα θα χρειαστεί το οριστικοποιημένο ΟΣΔΕ. Όλα αυτά τα προβλήματα δημιουργούν απογοήτευση στους νέους που θα ήθελαν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, με αποτέλεσμα ένα πρόγραμμα που τόσο διαφημίστηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα να κινδυνεύει με αποτυχία.

Μερίδα μελετητών και γεωπόνων προτείνουν την εξαίρεση επισύναψης αντιγράφου της αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης, δεδομένου ότι όπως υποστηρίζουν η ολοκλήρωση της διαδικασίας της αίτησης, καταχώρησης και οριστικοποίησης της ενιαίας δήλωσης των νέων αγροτών θα υλοποιηθεί σε χρονικό διάστημα άνω του ενός μηνός (πιθανόν και περισσότερο), με την υποχρέωση να υποβληθεί από τον υποψήφιο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας από τους αρμόδιους φορείς. Όπως επισημαίνουν «κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 2009 με την Προκήρυξη των Νέων Αγροτών και το ΟΣΔΕ. Ο τότε υπουργός είχε ανακοινώσει ότι θα μπορούσαν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις αιτήσεις τους χωρίς το ΟΣΔΕ. Τότε στις αιτήσεις συμπλήρωναν τους πίνακες εκμετάλλευσης βάση των τίτλων ιδιοκτησίας ή των ενοικιαστηρίων (για ιδιόκτητα το Ε9 για τα ενοικιαζόμενα τα συμβόλαια μίσθωσης). Στη συνέχεια όταν γινόταν η οριστικοποίηση των δηλώσεων του ΟΣΔΕ τότε ψηφιοποιήθηκαν οι εκτάσεις και γινόταν ο έλεγχος με τις επιλέξιμες εκτάσεις.


ΠΗΓΗ: agrotypos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *