Τρίτη 13 Μαΐου 2014

H διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Δύο φρούτα ή μία σαλάτα παραπάνω την ημέρα θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδηλώσεως εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, ο κίνδυνος εγκεφαλικού μειώνεται κατά 32% με κάθε 200 γραμμάρια φρούτων που καταναλώνονται την ημέρα και κατά 11% με κάθε 200 γραμμάρια λαχανικών που καταναλώνονται την ημέρα.

Το συμπέρασμα αυτό προέρχεται από την συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) 20 κλινικών μελετών των τελευταίων 19 ετών, στις οποίες εξετάσθηκε η συσχέτιση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών με τα εγκεφαλικά.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Stroke», στις 19 μελέτες είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 760.000 εθελοντές από ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία.

Η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου αφορούσε τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια - την πιο συχνή μορφή εγκεφαλικών, που οφείλεται στην παρεμπόδιση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.

Όσον αφορά το που μπορεί να οφείλεται το όφελος αυτό, πολυάριθμες μελέτες έχουν συσχετίσει την καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, βελτιωμένη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, καθώς και με ευνοϊκές επιδράσεις στο σωματικό λίπος, την περίμετρο της μέσης, τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και τη φλεγμονή.

Όλες αυτές οι παράμετροι παίζον ρόλο στην εμφάνιση ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, τονίζουν ο δρ Γιαν Κιου, διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Δημοτικού Νοσοκομείου του Qingdao, στην Κίνα, και οι συνεργάτες του.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αν όλοι οι άνθρωποι έτρωγαν καθημερινά 600 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών, η συχνότητα των ισχαιμικών εγκεφαλικών σε όλο τον κόσμο θα μειωνόταν κατά 19% τον χρόνο.



ΠΗΓΗ: tanea.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *