Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Εκδηλώσεις μνήμης από την Εύξεινο Λέσχη Γιαννιτσών για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Η Εύξεινος Λέσχη Γιαννιτσών πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας, εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 95 ετών από την 19η Μαΐου του 1919, ημέρα της γενοκτονίας των Ποντίων, στη Νέα Τραπεζούντα Γιαννιτσών.

Σε μία σεμνή τελετή, στην πλατεία του χωριού, μπροστά στο Μνημείο της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού” οι άγιοι πατέρες τελέσαν τρισάγιο στη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων του Τουρκικού κεμαλικού καθεστώτος.

Επίσης στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Σύλλογοι Ποντίων Γιαννιτσών, Μεσσιανού και ο Ποντιακός Σύλλογος Λεπτοκαρυάς »Οι Τραντέλλενοι».

Αν και οι επίσημες εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν φέτος ημερολογιακά νωρίτερα, λόγω των εκλογών, πολλοί Σύλλογοι τίμησαν την ημέρα με καταθέσεις στεφάνων ή ακόμη στις μεγάλες πόλεις με πορείες, όπως έγινε στην Αθήνα, όπου οι Πόντιοι έκαναν πορεία προς την τουρκική πρεσβεία προκειμένου να παραδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας. Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους ήταν ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές, ενώ άλλοι κρατούσαν ποντιακά λάβαρα και λύρες.

Οι συγκεντρωμένοι κατέθεσαν στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στεφάνια που σχημάτιζαν το νούμερα «353.000» ενώ άφησαν συμβολικά και μαύρα μπαλόνια για τα θύματα της γενοκτονίας.

Η επέτειος μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας (όπως και των ολοκαυτωμάτων των Αρμενίων και των Εβραίων) είναι χρήσιμη για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την αποτροπή της επανάληψης των ειδεχθών εγκλημάτων εναντίον λαών και εθνοτήτων. Αυτή την επέτειο οφείλουν ν’ αναγνωρίσουν όλα τα κράτη – μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ιδιαίτερα οι λαοί εκείνοι, όπως οι Κούρδοι, που και σήμερα ακόμα είναι θύματα απάνθρωπων διωγμών και γενοκτονίας από τους απογόνους των δολοφόνων που δεν τιμωρήθηκαν.

Για μια “κοινωνία αξιών”, όπως θέλουμε να λεγόμαστε, η ιστορική μνήμη παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ταυτότητας κάθε λαού.


ΠΗΓΗ: logospellas.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *