Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Στο Μάλι τα συντρίμμια του αλγερινού αεροσκάφους

Τα συντρίμμια της μοιραίας πτήσης της Air Algerie εντοπίστηκαν νότια της πόλης Γκάο του Μαλί κοντά στα σύνορα με τη Μπουρκίνα Φάσο μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της αφρικανικής χώρας.

Ένας ξένος διπλωμάτης και ένας τοπικός αξιωματούχος στην κοντινή πόλη Γκόσι επιβεβαίωσαν ότι τα συντρίμμια της πτήσης AH5017, που πετούσε από την Μπουρκίνα Φάσο στο Αλγέρι, έχουν βρεθεί.

Ο πρόεδρος Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά θα μεταβεί στο σημείο της συντριβής την Παρασκευή όπως μεταδόθηκε από την ίδια πηγή. "Στείλαμε ομάδες να βοηθήσουν στην περισυλλογή των πτωμάτων", είπε ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο.

Η γαλλική προεδρία στο Παρίσι επιβεβαίωσε ότι τα συντρίμμια της πτήσης AH5017 της Air Algerie εντοπίστηκαν στην περιοχή Γκόσι του Μαλί κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο.

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους τύπου MD83 που αγνοείται από το μεσημέρι της Πέμπτης εντοπίστηκαν κοντά στα σύνορα της Μπουρκίνα Φάσο και το αεροσκάφος έχει αναγνωριστεί με σαφήνεια, παρά την κατάσταση διάλυσης στην οποία βρίσκεται ανέφερε επισήμως το βράδυ της Πέμπτης προς την Παρασκευή, η Γαλλική Προεδρία προσθέτοντας ότι γαλλικό στρατιωτικό απόσπασμα έχει σταλεί για να εξασφαλίσει το χώρο και να συλλέξει τα πρώτα κομμάτια των πληροφοριών.

Όπως επίσης ανακοινώθηκε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ εκφράζει στις οικογένειες και τους συγγενείς των θυμάτων την αλληλεγγύη του.

Η πόλη Γκόσι βρίσκεται περί τα 100 χλμ. νοτιο-δυτικά του Γκάο, της μεγαλύτερης πόλης του βόρειου Μαλί.
"Το αεροσκάφος αναγνωρίστηκε παρότι είχε διαλυθεί" διευκρίνισε η γαλλική προεδρία. Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ "διαβεβαιώνει τις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων για την αλληλεγγύη του", καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να "μείνει στο Παρίσι όσο χρόνο χρειαστεί" αναβάλλοντας επ' αόριστον το προγραμματισμένο ταξίδι του από σήμερα έως την Κυριακή στη Ρεϊνιόν, τη Μαγιότ και τις Κομόρες.

"Όλα δείχνουν ότι το αεροσκάφος συνετρίβη", ανακοίνωσε χθες ο Φρανσουά Ολάντ προσθέτοντας ότι το ισπανικό πλήρωμα ενημέρωσε ότι αλλάζει πορεία "λόγω των ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών".

"Ακόμη και σήμερα δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε τα αίτια αυτού που συνέβη", είχε υπογραμμίσει ο Ολάντ, τονίζοντας ότι η Γαλλία κινητοποίησε όλα τα "στρατιωτικά της μέσα" στο Μαλί για τον εντοπισμό του αεροσκάφους.
Ατύχημα ή επίθεση, "δεν μπορούμε, δεν πρέπει να αποκλείουμε καμιά υπόθεση πριν συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

Στο Μαλί, παρά τη διεθνή στρατιωτική επέμβαση που είναι ακόμη σε εξέλιξη, η κατάσταση παραμένει ασταθής στο βορρά, τον οποίο είχαν καταλάβει για μήνες το 2012 ένοπλες ομάδες τζιχαντιστών.

Δύο Mirage 2000 του γαλλικού στρατού, που έχουν τη βάση τους στο Τσαντ, συμμετείχαν στην έρευνα για το αεροσκάφος, ένα MacDonnell Douglas MD-83 που είχε ναυλώσει η ισπανική εταιρία Swiftair, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων στο Παρίσι.

Η Αλγερία, η Μπουρκίνα Φάσο, το Μαλί και ο Νίγηρας μετείχαν στις έρευνες σε μια τεράστια περιοχή γύρω από το Γκάο.

Σύμφωνα με την Air Αlgerie, το αεροσκάφος απογειώθηκε από το Ουαγκαντούγκου, με περισσότερους από 110 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος, με προορισμό το Αλγέρι τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη. Εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ πενήντα λεπτά μετά την απογείωσή του.
Κατά την αναχώρησή του, το αεροσκάφος μετέφερε κυρίως 50 Γάλλους (51 σύμφωνα με τον Λοράν Φαμπιούς), μεταξύ των οποίων μια επταμελής οικογένεια: οι γονείς, τέσσερα παιδιά και ένα ανίψι. Υπήρχαν επίσης 24 πολίτες της Μπουρκίνα Φάσο, οκτώ Λιβανέζοι, έξι Αλγερινοί, οι έξι Ισπανοί του πληρώματος, πέντε Καναδοί (μεταξύ τους τέσσερα μέλη μιας οικογένειας) τέσσερις Γερμανοί και δύο Λουξεμβούργιοι.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν επίσης ένας Βέλγος, ένας Καμερουνέζος, ένας Αιγύπτιος, ένας πολίτης του Μαλί, ένας Νιγηριανός, ένας Ρουμάνος, ένας Ελβετός, ένας Ουκρανός, ενώ διεξάγονται έρευνες για ακόμη τρεις άνθρωποι "οι εθνικότητες των οποίων ερευνώνται".

Διεθνή μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι στο αεροσκάφος επέβαινε η Μαριέλα Κάστρο, κόρη του κουβανού προέδρου Ραούλ Κάστρο, ο οποίος κατήγγειλε στην Αβάνα "ένα σόου των μέσων ενημέρωσης" γύρω από μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία.

Σύμφωνα με πηγή των Αλγερινών Αερογραμμών, το αεροσκάφος "δεν ήταν μακριά από αλγερινά σύνορα όταν το πλήρωμα ζήτησε να εκτρέψει την πορεία του λόγω της κακής ορατότητας και για να αποφευχθεί σύγκρουση με άλλο αεροσκάφος που πραγματοποιεί την πτήση Αλγέρι-Μπαμακό. Το σήμα χάθηκε μετά την αλλαγή πορείας".
Κέντρα αντιμετώπισης κρίσης τέθηκαν σε ετοιμότητα στην Αλγερία, τη Μπουρκίνα Φάσο, το Μαλί και τη Γαλλία.

Σε γαλλικά αεροδρόμια όπου οι επιβάτες αναμένονταν μετά τη στάση του αεροσκάφους τους στο Αλγέρι, συγγενείς έψαχναν σαστισμένοι, περίμεναν να μάθουν κάτι παραπάνω μετά την ανακοίνωση της εξαφάνισης του αεροσκάφους από τα μέσα ενημέρωσης.


news.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *