Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Καταργούνται μέχρι το τέλος του χρόνου οι φόροι υπέρ τρίτων

Οριστικό τέλος μπαίνει σε δεκάδες φόρους υπέρ τρίτων, κατά κύριο λόγο σε κοινωνικούς πόρους που χρηματοδοτούν το ασφαλιστικό σύστημα. Πρόκειται για μία μακρά λίστα επιβαρύνσεων, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα για τον καταναλωτή.

Σύμφωνα με το «Έθνος», το ξήλωμα ξεκίνησε με σχετικές υπουργικές αποφάσεις, συνεχίζεται με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας για φόρους υπέρ τρίτων που αποτελούν έσοδα επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων και θα κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο με την επικαιροποιημένη λίστα των φόρων που ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για να τη θέσουν υπόψη της τρόικας.

Με τις ρυθμίσεις που προωθούνται οι φόροι υπέρ τρίτων θα αποτελέσουν παρελθόν από 1ης Ιανουαρίου 2015.

Η κατάργηση των πόρων αυτών θα έχει ως αποτέλεσμα να ανοίξει μία νέα μεγάλη «μαύρη τρύπα» στο ασφαλιστικό σύστημα. Οι απώλειες υπολογίζονται σε 470 εκατ. ευρώ ετησίως και κυρίως πλήττονται επικουρικά, μετοχικά ταμεία και οι φορείς πρόνοιας.


Πιο αναλυτικά, πρόκειται να καταργηθούν οι ακόλουθοι κοινωνικοί πόροι:


- Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Έσοδα του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) από συμμετοχή του ΟΤΕ σε ποσοστό 2/5 για παροχή συντάξεων του Ειδικού Λογαριασμού Πρόνοιας Φυματικού Προσωπικού.

- ΕΤΑΑ - Τομέας Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών. Καταβάλλεται εισφορά υπέρ του φορέα σε οποιαδήποτε δημοσίευση τροποποιητικού καταστατικού εταιρείας.

- Τομέας πρόνοιας κληρικών. Εισφορά 4% σε αποδείξεις δαπανών και η εισφορά στα κεριά.

- ΕΤΑΑ-Τομέας Πρόνοιας Δικηγόρων. Έσοδα 0,85% από τις χρηματικές που επιβάλλονται.

- Τομέας Πρόνοιας Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντου. 2% στην τιμή πώλησης του τσιμέντου.

- Τομέας Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων. 2% στα ενοίκια δήμων, δημοτικών ιδρυμάτων και σε έργα.

- ΟΑΕΕ – Κλάδος Πρόνοιας Προσωπικού Ιπποδρομιών. 10% από τα δελτία που δεν εξαργυρώνονται και 0,5% των ακαθάριστων εισπράξεων.

- Τομέας Πρόνοιας των Εργαζόμενων της ΕΥΔΑΠ. 1% από κάθε λογαριασμό και 1% από κάθε προμήθεια της ΕΥΔΑΠ.

- ΕΤΕΑ - Επικουρικό των Χημικών. 0,01 ευρώ από τις ποσότητες τσιμέντου, οινοπνεύματος και ζύμης αρτοποιίας.

- Επικουρικό Ταμείο Αρτοποιών. Εισφορά 0,40 ευρώ για κάθε 25 κιλά αλεύρι και 2,9% του ποσού που αποδίδεται στην Ομοσπονδία Αρτοποιών.


newsbeast.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *