Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

ΣΙΝΕΜΑ: Η ταινία της εβδομάδας από το ialmopia.gr

Ένας αυξανόμενος πληθυσμός γενετικά εξελιγμένων πιθήκων, με επικεφαλής τον περιβόητο Caesar, απειλείται από μια ομάδα ανθρώπων που κατάφεραν να επιβιώσουν μετά το ξέσπασμα του θανατηφόρου, εργαστηριακού ιού που σάρωσε τη γη μια δεκαετία πριν.
Παραμερίζοντας την δυσπιστία και τις έντονες αντιδράσεις από συγκεκριμένα μέλη των ομάδων τους, οι δύο πλευρές κατορθώνουν, αρχικά, να συνυπάρξουν αλλά στην πορεία αναγκάζονται να έρθουν σε σύγκρουση η οποία, τελικά, θα αναδείξει το είδος που θα κυριαρχήσει απόλυτα στον πλανήτη.

Το «Dawn Of The Planet Of The Apes» αποτελεί τη συνέχεια του «Rise Of The Planet Of The Apes» (2011) εγκαινιάζοντας μια εξολοκλήρου καινούρια σειρά ταινιών εμπνευσμένη από το βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα Pierre Boulle (γνωστού κυρίως για το "The Bridge Over The River Kwai"), το βιβλίο από το οποίο ξεπήδησε και η παλιότερη σειρά 5 συνολικά ταινιών, η πρώτη εκ των οποίων παρουσιάστηκε στη μεγάλη οθόνη το 1968 και απέκτησε φανατικούς οπαδούς.

Η ταινία ξεκινάει στο χρονικό σημείο που τελείωσε το «Rise Of The Planet Of The Apes», αλλά μόνο για να μας δείξει τα φώτα του "ανθρώπινου" πολιτισμού να χάνονται σταδιακά έως ότου σβήσουν εντελώς. Αμέσως μετά, μας συστήνει την κοινωνία των πιθήκων μέσω μιας πραγματικά θεαματικής σεκάνς που αποτελεί μία από τις καλύτερες σκηνές της ταινίας και ένα πρώτο δείγμα των εξαιρετικών οπτικών εφέ που θα ακολουθήσουν.

Εκτός από τα εφέ (που αν και βασικό "συστατικό" της ταινίας είναι τόσο καλοδουλεμένα που δεν τα σκεφτόμαστε ούτε στιγμή) βασικός λόγος της επιτυχίας του «Dawn Of The Planet Of The Apes» είναι η μαγευτική ερμηνεία του Andy Serkis στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Caesar. Και είναι κρίμα που δύσκολα θα προταθεί (πόσο μάλλον να πάρει) για κάποιο από τα "μεγάλα" βραβεία για μια τέτοια "ψηφιακή" ερμηνεία. Δυστυχώς το βραβείο Saturn (Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films), που έλαβε ο Serkis για την ερμηνεία του ίδιου ρόλου στην πρώτη ταινία της σειράς, δεν έχει τη βαρύτητα ενός Oscar.

Το υπόλοιπο cast πλαισιώνει τον Serkis με τον καλύτερο τρόπο, ξεκινώντας από τον συμπρωταγωνιστή του Jason Clarke (γνωστό από το «Zero Dark Thirty»), συνεχίζοντας με τον Gary Oldman (που δε χρειάζεται συστάσεις) αλλά και την Keri Russell (που πρωταγωνιστεί στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά 'The Americans'). Το αποτέλεσμα δικαιώνει απόλυτα τον σκηνοθέτη Matt Reeves και τους σεναριογράφους οπότε δεν μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι όπως όλα δείχνουν ο Matt Reeves και ο σεναριογράφος Mark Bomback θα συνεργαστούν ξανά για την τρίτη ταινία της σειράς που είναι προγραμματισμένη για το 2016.

Το «Dawn Of The Planet Of The Apes» πετυχαίνει και με το παραπάνω τον ψυχαγωγικό του σκοπό και δεν θα απογοητεύσει τους fan της σειράς ή του είδους γενικότερα. Αλλά δεν σταματά εκεί. Σημαντικό στοιχείο της πλοκής είναι η ευκολία που οι δύο πλευρές οδηγούνται στη σύρραξη όταν κυριαρχούν ο φόβος του "διαφορετικού" ή του "ξένου" αντί για την κατανόηση, και όταν η δίψα για εκδίκηση λειτουργεί ως γιατρειά για τις πληγές του παρελθόντος. Και αν στη θέση της κοινωνίας των πιθήκων φανταστούμε κάποια άλλη "ανθρώπινη" ομάδα, τότε προστίθεται μια ακόμη διάσταση σε μια, ούτως ή άλλως, πολύ καλή ταινία. 

πηγη: cinemanews.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *