Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Στους Δήμους ο ΕΝΦΙΑ αν δεν πιαστεί ο στόχος των εισπράξεων!

Θα πετάξουν το «μπαλάκι» στην τοπική αυτοδιοίκηση για να γλιτώσουν το πολιτικό κόστος 
 
Το σενάριο έχει «παίξει» και στο παρελθόν και μάλιστα έχει ειπωθεί και από κυβερνητικά χείλη και προβλέπει μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, οι οποίοι θα καλούνται να τον εισπράττουν από τους δημότες τους.

Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων ανάγεται στον κυριότερο, ίσως, φόρο του κράτους σε επίπεδο εισπράξεων, αλλά και στο πλήθος των ανθρώπων που καλείται να τον πληρώνει.

Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται με το ένα μάτι στραμμένο στις εισπράξεις, καθώς η πρώτη δόση έχει ημερομηνία λήξης στο τέλος Σεπτεμβρίου. Τότε, κυβέρνηση και τρόικα θα έχουν μια πρώτης τάξεως εικόνα για τις δυνατότητες των πολιτών, αλλά και την πορεία των εσόδων.

Στις συσκέψεις του Παρισιού προέκυψε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα διορθωθεί, κυρίως σε ό,τι αφορά τα μη ηλεκτροδοτούμενα και κενά ακίνητα, αλλά και τους 4.000 οικισμούς.

Οι παρεμβάσεις αυτές δεν θα πρέπει να έχουν μεγάλο κόστος στις τελικές εισπράξεις, που με βάση τον προϋπολογισμό του 2014, από τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να μπουν στα κρατικά ταμεία περί τα 2,65 δις ευρώ, αλλά να βεβαιωθούν 3,2 δις ευρώ. Δηλαδή, εκτιμούν ότι δεν θα πληρωθούν περίπου 550 εκατ. ευρώ, για διάφορους λόγους.

Το σενάριο που έχουν επεξεργαστεί και τους προηγούμενους μήνες στην κυβέρνηση, περιλαμβάνει μεταφορά των εισπράξεων του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους. Ο λόγος είναι απλός: τα χρέη των τοπικών αυτοδιοικήσεων έχουν διογκωθεί και θα πρέπει κάποια στιγμή να μπει ένα φρένο. Η κρίση και η μειωμένη χρηματοδότησή τους, έχει δημιουργήσει νέα ελλείμματα στα ταμεία των δήμων, αλλά από την άλλη το κράτος έχει περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Στην ουσία όμως, πρόκειται για την αριστερή και τη δεξιά τσέπη του παντελονιού.

Έτσι, για να βρεθεί μια λύση μόνιμου χαρακτήρα, το «μπαλάκι» των εισπράξεων θα πεταχτεί στους Δήμους, οι οποίοι και θα τρέχουν να μαζεύουν τον ΕΝΦΙΑ από τους πολίτες τους. Το θέμα είναι τι θα γίνεται στις περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμής. Εφόσον φυσικά, προχωρήσει το σενάριο, γεννάται το ερώτημα αν οι δήμοι θα έχουν δικαίωμα να κινητοποιούν αναγκαστικές μεθόδους είσπραξης.

Το ίδιο πρότυπο ακολουθείται και στο εξωτερικό και κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία, όπου τις εισπράξεις έχει αναλάβει ο Δήμος, με τη μορφή δημοτικών τελών. Η φύση του φόρου στη συγκεκριμένη χώρα διαφέρει κατά πολύ από τον ΕΝΦΙΑ, ωστόσο έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά.

 www.newsbomb

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *