Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

15 λίτρα ανά τετραγωνικό η επιδοτούμενη κατανάλωση πετρελαίου στο νομό Πέλλας - Πόσο θα κοστίσει φέτος η θέρμανση στη Βόρεια Ελλάδα

Μετά την τροπολογία για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα 0,23 ευρώ το λίτρο από 0,33 ευρώ, η τελική τιμή του πετρελαίου, με τα σημερινά δεδομένα, διαμορφώνεται στα 1,13 ευρώ
το λίτρο.

Να σημειωθεί ότι η διάθεση του πετρελαίου αρχίζει στις 15 Οκτωβρίου. Πέρσι, την πρώτη μέρα έναρξης πώλησης η τιμή του ήταν στα 1,27 ευρώ το λίτρο.

Η τιμή των 1,13 ευρώ το λίτρο προκύπτει με βάση την τιμή διύλισης του προϊόντος στις 2 Οκτωβρίου που ήταν στα 0,592 ευρώ το λίτρο. Από κει και πέρα υπολογίζονται ο ΕΦΚ, και άλλοι φόροι και τέλη που επιβαρύνουν το προϊόν, ο ΦΠΑ, καθώς και το εκτιμώμενο μεικτό περιθώριο κέρδους των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και των πρατηρίων.

Οπως αναφέρει το Εθνος, υπολογίζεται γύρω στα 0,085 ευρώ το λίτρο. Η τιμή αυτή μπορεί να μεταβληθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, καθώς κάθε μέρα αλλάζει, ανάλογα με τις διακυμάνσεις στις διεθνείς αγορές.

Το πετρέλαιο θα είναι ακόμη φθηνότερο για όσους δικαιούνται το επίδομα των 0,35 ευρώ το λίτρο. Θα διαμορφωθεί κοντά στα 0,78 ευρώ το λίτρο, όταν πέρσι για την ίδια κατηγορία ήταν στα 0,92 ευρώ το λίτρο. Να σημειωθεί ότι το επίδομα θέρμανσης δικαιούνται νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και για την αγορά συγκεκριμένων ποσοτήτων.

Η πλειονότητα, όμως, των καταναλωτών παρά τη μείωση του πετρελαίου στα 1,13 ευρώ το λίτρο θα δυσκολευτούν και φέτος να αγοράσουν το καύσιμο.


Η πρόταση του ΣΕΕΠΕ

Για τον λόγο αυτόν ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ) πρότεινε να διατεθεί το επίδομα σε όλους τους καταναλωτές, βάζοντας ως μοναδική προϋπόθεση την επιδότηση μόνο της κύριας κατοικίας, αποκλείοντας τα εξοχικά και την επαγγελματική στέγη.

Ο ΣΕΕΠΕ, επικαλούμενος και μελέτη του ΙΟΒΕ, υποστηρίζει πως με τον τρόπο αυτόν το κράτος όχι μόνο θα έχανε έσοδα αλλά θα τα βελτίωνε και κατά 30 εκατ. ευρώ, όταν με τη μείωση του ΕΦΚ κατά 30% δεν αναμένεται ιδιαίτερη αύξηση της ζήτησης.

Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει έναν συντηρητικό υπολογισμό κόστους θέρμανσης για νοικοκυριά στην Αθήνα και στη Νότια Ελλάδα και οικογένειες στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα. Ετσι στην πρώτη περίπτωση όσοι μένουν σε ένα διαμέρισμα «τεσσάρι» θα κερδίσουν 112 ευρώ σε σχέση με πέρυσι και στη δεύτερη περίπτωση το όφελος θα είναι 201,6 ευρώ.

Σε μια πολυκατοικία 12 διαμερισμάτων στην πρωτεύουσα οι ένοικοί της θα εξοικονομήσουν 980 ευρώ, ενώ όσοι μένουν σε αντίστοιχο κτίριο στη Βόρεια Ελλάδα θα κερδίσουν 1.764 ευρώ.




5 έως 25 λίτρα
Η επιδότηση ανά... τ.μ.

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι άγαμοι με εισόδημα έως 30.000 ευρώ και αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ, έγγαμοι με εισόδημα έως 40.000 ευρώ (ακίνητη περιουσία έως 300.000) με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα έως 43.000 ευρώ (ακίνητη περιουσία έως 300.000) όταν υπάρχει ένα παιδί και προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο.

Από το επίδομα θα εξαιρούνται όσοι έχουν στην κατοχή τους ΙΧ πάνω από 3.000 κυβικά εκατοστά.

Η επιδοτούμενη κατανάλωση είναι:

• 25 λίτρα ανά τ.μ. στην Α' Ζώνη (Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ευρυτανία).
15 λίτρα ανά τ.μ. στη Β' Ζώνη (Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Εβρος).
• 8 λίτρα ανά τ.μ. στη Γ' Ζώνη (Αττική, Κόρινθος, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Αρτα).
• 5 λίτρα ανά τ.μ. στην Δ' Ζώνη (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Κύθηρα, νησιά Σαρωνικού).


ethnos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *