Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Κίνδυνος να πέσει το Κομπάνι στα χέρια των τζιχαντιστών

Άνισο αγώνα με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους δίνουν οι Κούρδοι μαχητές που υπερασπίζονται την πόλη Κομπάνι στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας. Αν και οι κουρδικές δυνάμεις απώθησαν τους μαχητές του ΙΚ σε πολλά μέτωπα, ωστόσο οι ισλαμιστές που ελέγχουν το 40% της πόλης, ενίσχυσαν τις θέσεις τους. Ούτε οι αεροπορικές επιδρομές έχουν ανακόψει την προέλαση των τζιχαντιστών. Συνεχίζει να κρατά κλειστά τα σύνορα η Τουρκία.


Ενώ οι αεροπορικές επιδρομές από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, εναντίον θέσεων του ΙΚ στο Ιράκ μπήκαν στον τρίτο μήνα τους και στην τρίτη εβδομάδα τους στη Συρία, χωρίς να έχουν καταφέρει να ανακόψουν την προέλαση των τζιχαντιστών κυρίως στο Κομπάνι, οι επικεφαλής του στρατού των 21 χωρών του συνασπισμού θα συναντηθούν την Τρίτη στην Ουάσινγκτον για να εξετάσουν τη στρατηγική τους.

Στο Κομπάνι οι κουρδικές δυνάμεις, πολύ λιγότερες και χειρότερα εξοπλισμένες από τους μαχητές του ΙΚ, κατάφεραν να απωθήσουν τους τζιχαντιστές σε πολλά μέτωπα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Σάββατο 23 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Το ΙΚ ελέγχει το 40% του Κομπάνι, κυρίως τομείς στο ανατολικό, το νότιο και το δυτικό τμήμα της πόλης και έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το αρχηγείο των κουρδικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της πόλης, ένα χιλιόμετρο από τα τουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα με τον Μουστάφα Έμπντι, έναν κούρδο ακτιβιστή από το Κομπάνι, οι κουρδικές δυνάμεις είναι ολοένα και πιο απελπισμένες καθώς βλέπουν τα πυρομαχικά τους να μειώνονται και ζητούν να διεξαχθούν περισσότερα αεροπορικά πλήγματα.

Από την έναρξη της επίθεσης του ΙΚ στην επαρχία του Κομπάνι, στις 16 Σεπτεμβρίου, 577 άνθρωποι κυρίως μαχητές – εκ των οποίων 321 τζιχαντιστές— έχουν σκοτωθεί, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο και περίπου 70 χωριά έχουν πέσει στα χέρια της οργάνωσης.

Εξάλλου 300.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, περισσότεροι από 200.000 από τους οποίους έχουν καταφύγει στην Τουρκία.

Έως 700 πολίτες εξακολουθούν να βρίσκονται στο κέντρο του Κομπάνι και 10.000 με 13.000 έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα τουρκικά σύνορα, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν το Κομπάνι πέσει, οι πολίτες «είναι πολύ πιθανό να σφαγιαστούν».

Οι ΗΠΑ διεξήγαγαν την Παρασκευή και το Σάββατο έξι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, κοντά στο Κομπάνι. Στο Ιράκ οι ΗΠΑ και η Ολλανδία, στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού, πραγματοποίησαν τρία πλήγματα.

Στο μεταξύ ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ προειδοποίησε χθες Σάββατο ότι η κατάσταση στο Κομπάνι είναι «ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα». «Κάνουμε ό,τι μπορούμε μέσω των αεροπορικών μας επιδρομών για να απωθήσουμε το ΙΚ. Στην πραγματικότητα έχει σημειωθεί πρόοδος στην περιοχή», είπε ο Χέιγκελ, ο οποίος σημείωσε πως η μάχη εναντίον των τζιχαντιστών θα είναι μακροχρόνια. 

Υπενθυμίζεται πως ο ΟΗΕ έχει απευθύνει δραματική έκκληση στην Τουρκία, να αποτρέψει τη διαφαινόμενη σφαγή στο Κομπάνι, αν η πόλη πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών. Ο ειδικός απεσταλμένος του οργανισμού για τη Συρία, Στέφαν Ντε Μιστούρα, από τη Γενεύη προέβλεψε πως οι περίπου 500 άμαχοι που παραμένουν στην περιοχή θα σφαγιαστούν από τους ακραίους ισλαμιστές αν καταληφθεί το Κομπάνι.


Ωστόσο, η Άγκυρα παραμένει αμέτοχη. «Η Τουρκία αντιτίθεται στο ISIS όπως αντιτίθεται και στον Ασαντ», δήλωσε ο Νταβούτογλου, επιμένοντας στην αξίωση που έχει ήδη εγείρει ο Ταγίπ Ερντογάν για δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και ουδέτερης ζώνης εντός συριακής επικράτειας. 




Στέλνουν ενισχύσεις οι τζιχαντιστές

«Στέλνουν μαχητές από τις επαρχίες Ράκα και Χαλέπι», τα βασικά προπύργια του ΙΚ στη βόρεια Συρία, δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν. «Στέλνουν ακόμη και άνδρες που δεν διαθέτουν πολύ εμπειρία στο πεδίο των μαχών».
«Πρόκειται πραγματικά για μια κρίσιμη μάχη για αυτούς: αν καταλάβουν το Κομπάνι, η μάχη κατά του ΙΚ στη Συρία θα διαρκέσει πάρα πολύ. Όμως αν δεν τα καταφέρουν, αυτό θα επιφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στην εικόνα τους στους τζιχαντιστές», διευκρίνισε ο Άμπντελ Ράχμαν. «Έχουν ρίξει όλο τους το βάρος στη μάχη αυτή».


Η Ε.Ε. για τη στήριξη προσφύγων που εγκαταλείπουν το Κομπάνι

Το ποσό των 3,9 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που υποστηρίζουν τους πρόσφυγες οι οποίοι εγκαταλείπουν το Κομπάνι ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Περισσότεροι από 180.000 Σύροι έχουν εκτοπιστεί στην Τουρκία μετά τις σφοδρές μάχες στο Κομπάνι, εντείνοντας τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση της εποχής μας», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την Ανθρωπιστική Βοήθεια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Οι πόροι αυτοί, η ανάγκη για τους οποίους είναι άμεση, προορίζονται για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που διαχειρίζονται στο πεδίο τη μαζική εισροή μεταναστών», συνέχισε η Γκεοργκίεβα.

Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την παροχή νερού, στέγης και φαρμάκων, καθώς και εγκαταστάσεων υγιεινής για τους πρόσφυγες.

Η βοήθεια αυτή ανεβάζει στα 150 εκατομμύρια ευρώ τα χρήματα που έχει αποδεσμεύσει φέτος η Ευρωπαϊκή επιτροπή για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.

Από την αρχή της επίθεσης των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους εναντίον του Κομπάνι, στις 16 Σεπτεμβρίου, 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη, τα δύο τρίτα εκ των οποίων έχουν καταφύγει στην Τουρκία.


enet.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *