Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

ΕΝΦΙΑ: Στο Taxisnet οι απαλλαγές και εκπτώσεις

Περίπου 1,3 εκατ. φορολογούμενοι θα δουν διορθωμένο το εκκαθαριστικό τους σημείωμα και θα κληθούν να καταβάλουν είτε μειωμένο φόρο είτε μηδενικό




Από το βράδυ της Τρίτης 28-10-2014 αναρτήθηκαν στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για όσους φορολογούμενους δικαιούνται μείωση φόρου κατά 50% ή πλήρη απαλλαγή.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των δικαιούχων αυτών φθάνει το 1 εκατομμύριο. Πρόκειται για οικονομικά αδύναμους και για φορολογούμενους με αναπηρία άνω του 80%. Για τους φορολογούμενους αυτούς, οι οποίοι έχουν ήδη καταβάλει τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου, στις επόμενες δόσεις θα γίνει ο συμψηφισμός με βάση την έκπτωση που δικαιούνται.

Ειδικότερα σύμφωνα με το νόμο οι απαλλαγές ισχύουν ως εξής:

- Έκπτωση 50% χορηγείται εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε παιδί, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον/την σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογενεϊκές οικογένειες με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

- Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον /την σύζυγο και κάθε παιδί και εφόσον συντρέχει το κριτήριο επιφάνειας της ακίνητης περιουσίας.

- Υπενθυμίζεται ότι για τις εκπτώσεις στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα πραγματοποιηθεί νέα εκκαθάριση που θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο.

Η διαδικασία

το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι ο εντοπισμός των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Οπως αναφέρουν τα στελέχη της ΓΓΔΕ το έντυπο Ε2 δεν είναι κωδικοποιημένο, με αποτέλεσμα να μην είναι διακριτό ποια ακίνητα είναι κενά. Συγκεκριμένα, τα προβλήματα που έχουν εντοπίσει σχετίζονται με:

• Λανθασμένη αναγραφή του κενού διαμερίσματος. Για παράδειγμα αντί να αναγραφεί «κενό», ορισμένοι γράφουν «κενό όπως και πέρυσι».

• Ορθογραφικά λάθη από τα οποία δεν διαπιστώνεται εάν το ακίνητο είναι κενό.

• Δεν έχει δηλωθεί ο αριθμός παροχής της ΔΕΗ.

Όλοι οι ανωτέρω την επόμενη εβδομάδα που θα ανοίξει η εφαρμογή για τις τροποποιητικές δηλώσεις θα πρέπει να διορθώσουν τα λάθη τους και να συμπληρώσουν τους σχετικούς κωδικούς προκειμένου να τους αναγνωρισθεί η έκπτωση.

Σε αυτή τη φάση θα εμφανιστούν στις οθόνες του ηλεκτρονικού υπολογιστή οι εκπτώσεις φόρου που προβλέπονται για τις τρεις μεγάλες κοινωνικές ομάδες:

1.Τους έχοντες χαμηλό οικογενειακό εισόδημα κάτω των 9000 ευρώ (κλιμακούμενο ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών) και αξία ακινήτων η οποία δεν ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά σε επιφάνεια και τις 200.000 ευρώ σε αξία (σ.σ οι 200.000 ευρώ ισχύουν για οικογένεια με δύο παιδιά καθώς για τον εργένη το όριο είναι 85.000 ευρώ και για τον παντρεμένο 150.000 ευρώ)

2.Τους πολύτεκνους και τα άτομα με αναπηρία μεγαλύτερη ή ίση του 80% με οικογενειακό εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ (κλιμακούμενο και αυτό ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών) αλλά και επιφάνεια ακινήτων μικρότερη των 150 τετραγωνικών μέτρων

3.Τους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία παρέμειναν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα για ολόκληρο το 2013.

Οι δικαιούχοι της έκπτωσης, θα βρουν διορθωμένο το ηλεκτρονικό εκκαθαριστικό. Θα το καταλάβουν από την πρώτη στιγμή καθώς με το που θα αναζητούν μέσω TAXISnet το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, θα αντικρίζουν ένα γραπτό μήνυμα από την γ.γ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαίδου.

Το γραπτό μήνυμα θα αναφέρει τα εξής:

«Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, έχοντας λάβει υπόψη τα ακόλουθα:

Α) το συνολικό ύψος του φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματος οικονομικού έτους 2014

Β) τη συνολική επιφάνεια των κτισμάτων της 1ης Ιανουαρίου 2014

Γ) το συνολικό ύψος της αξίας της ακίνητης περιουσίας έτους 2014

Δ) τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 (σ.σ την σχετική ένδειξη θα βλέπουν όσοι έχουν εξαρτώμενα τέκνα)

Ε) το ποσοστό αναπηρίας (σ.σ τη σχετική ένδειξη θα βλέπουν όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας)

Αποφασίζει ότι για τον τους:___________________________ (θα αναφέρονται τα ονοματεπώνυμα και οι ΑΦΜ) παρέχεται μείωση 50% ή 100% επί του ΕΝΦΙΑ έτους 2014»

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι οικογένειες. Μπορεί το κάθε εκκαθαριστικό να είναι ατομικό, ωστόσο η έκπτωση του 50% ή του 100% για όσους πληρούν τα κριτήρια είναι οικογενειακή. Άρα, τα ποσά της έκπτωσης θα εμφανίζονται και στα ακίνητα της συζύγου και στα ακίνητα του συζύγου.

Εκτός από το εκκαθαριστικό, θα έχουν διορθωθεί και οι δόσεις. Έτσι, η δόση που θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Οκτωβρίου θα είναι μικρότερη καθώς σε αυτήν θα έχει συμπεριληφθεί και το ένα πέμπτο του ποσού που προκύπτει από την έκπτωση φόρου. Όσοι έχουν ήδη πληρώσει ολόκληρη τη δόση του Οκτωβρίου με βάση το ποσό πριν την έκπτωση, η διαφορά θα αντιμετωπιστεί ως «προκαταβολή» της δόσης του Νοεμβρίου. 
 
 
πηγη:newsbomb
 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *