Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Τζαμτζής: Σοβαρότατη καθυστέρηση στη καταγραφή εκτιμήσεων και την πληρωμή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Να δοθούν προκαταβολές 3 ευρώ ανά δένδρο

Σοβαρότατες καθυστερήσεις στη καταγραφή εκτιμήσεων και την πληρωμή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και αίτημα να δοθούν προκαταβολές 3 ευρώ ανά δένδρο, καταγγέλλει και ζητά με ερώτηση του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρασμάνη, ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής. Στην ερώτηση του ο κ. Τζαμτζής αναφέρει:


Πολύ σοβαρές καθυστερήσεις παρατηρούνται στη διαδικασία καταγραφής πορισμάτων των ζημιών που έχουν υποστεί οι δενδροκαλλιεργητές στον Νομό Πέλλας μέχρι τον Ιούλιο του 2014.

Παρόλο που έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών από το μόνιμο και εποχιακό προσωπικό του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας, δεν προχωρά η διαδικασία της καταγραφής των πορισμάτων, τα οποία πρέπει να αποσταλούν στους αγρότες και μετά να ακολουθήσει η πληρωμή της αποζημίωσης, παρά το γεγονός ότι ήδη ο ΟΠΕΚΕΠΕ, έγκυρα δηλαδή, έχει δώσει όλα τα στοιχεία ΟΣΔΕ που απαιτούνται.

Απλήρωτοι ακόμη είναι οι αγρότες που υπέβαλαν ενστάσεις για ζημιές που υπέστησαν το 2013.
Γεγονός είναι ακόμη, ότι παρατηρείται πολύ σοβαρή καθυστέρηση στην παροχή από το Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Βέροιας, των συντελεστών ζημίας, για να προχωρήσει η καταγραφή των πορισμάτων και να σταλούν στους αγρότες.

Το ύψος των συντελεστών ζημιάς που θα χρησιμοποιηθούν, πρέπει να αλλάξει. Πέρσι οι συντελεστές ζημιάς που ορίστηκαν για μια καθολική ζημιά (100%), ήταν για μεν τα επιτραπέζια 80%, για δε τα συμπύρηνα 45%. Οι συντελεστές αυτοί ζημιάς το 2013 ήταν χαμηλοί, διότι υπήρχε αξιοποίηση του προϊόντος σε μεγαλύτερο βαθμό (σχετικά καλή τιμή κλπ) απ ότι φέτος.

Φέτος, το 2014, είναι γνωστό σε όλους και φυσικά σε εσάς, ότι λόγω του εμπάργκο οι αδιάθετες ποσότητες και ιδιαίτερα αυτές που έμειναν μέσα στα κτήματα ήταν πολύ μεγάλες. Η τιμή του χυμού έφτασε τα 3 λεπτά ανά κιλό, οδηγώντας τους παραγωγούς σε απόγνωση. Οι αδιάθετες ποσότητες επιτραπέζιων ροδάκινων, είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση της τιμής του συμπύρηνου ροδάκινου.
Για το λόγο αυτό οι φετινοί συντελεστές πρέπει να είναι πραγματικοί και δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση με τους συντελεστές του έτους 2013.

Επίσης, στη διαδικασία καταγραφής των πορισμάτων θα βοηθούσε η χρησιμοποίηση γεωπόνων και από άλλα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ.
Επειδή πέρσι οι αγρότες της Πέλλας πληρώθηκαν ακόμη και μετά το Πάσχα.
Επειδή είναι απλήρωτες στους αγρότες οι ενστάσεις που έκαναν για ζημιές του 2013.
Επειδή αν δεν πληρωθούν άμεσα οι αγρότες, δεν θα έχουν όχι μόνο να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αλλά κάποιοι δεν θα έχουν τα προς το ζην.

Λύση στο πρόβλημα θα ήταν, άμεσα, η καταβολή προκαταβολής 3 ευρώ ανά δένδρο, στους αγρότες, για τις ζημιές που έχουν πάθει.

Ερωτάστε κ. Υπουργέ

Πότε θα πληρωθούν οι ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες της Πέλλας το 2013 και μέχρι τον Ιούλιο του 2014;

Θα επαναφέρετε τους συντελεστές ζημιάς στα πραγματικά επίπεδα, ώστε οι αποζημιώσεις στους αγρότες της Πέλλας να είναι δίκαιες;

Θα δώσετε προκαταβολές 3 ευρώ στους αγρότες ανά δένδρο ώστε να επιβιώσουν οι αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές;

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *