Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Με ποιους θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η επόμενη ημέρα των εκλογών φέρνει το ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση με ξεκάθαρη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία και τον Αλέξη Τσίπρα στη θέση του νέου πρωθυπουργού της χώρας.

Ωστόσο, το εκλογικό ποσοστό του κόμματος, πιθανόν δεν θα του εξασφαλίσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική δύναμη, καθώς, οι έδρες που θα καταλάβει δύσκολα θα είναι λίγο πάνω λίγο κάτω από 150-151 κάτι που σημαίνει ότι θα αναγκαστεί κατά πάσα πιθανότητα συμμάχους για την συγκυβέρνηση,

Η αναζήτηση συμμαχιών είναι μονόδρομος για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε από τα Προπύλαια πως θα επιδιώξει συμμαχίες με άλλα κόμματα για να μπορέσει να στηρίξει το πρόγραμμά του, αλλά και να έχει δυναμική ώστε να ξεκινήσει τη δύσκολη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Εχουμε πλήρη επίγνωση ότι ο ελληνικός λαός δεν μας δίνει σήμερα λευκή επιταγή αλλά εντολή αναγέννησης και αποκατάστασης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.

Ο Πάνος Καμμένος αναδεικνύεται σε πρώτο σύμμαχο

Ηδη ήταν γνωστό πριν από τις εκλογές πως υπάρχει μερική σύγκλιση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων (στο πλαίσιο κυβερνητικής συνεργασίας) και το υψηλότερο του αναμενομένου ποσοστό του κόμματος του Πάνου Καμμένου το ανάγει σε άμεσο συνομιλητή.
Οι τελευταίες πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αυριανός πρωθυπουργός θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα επαφές με πολιτικούς αρχηγούς. Τη Δευτέρα αναμένεται να έχει συνομιλία με τον Πάνο Καμμένο (δεν αποκλείεται να κανονιστεί και ραντεβού) ενώ μεσοβδόμαδα θα δει τόσο τον Σταύρο Θεοδωράκη όσο και τον Φώτη Κουβέλη.

Ανοιγμα Καμμένου και... βέτο στο Ποτάμι

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, από την πλευρά του, τόνισε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να βοηθήσει στη νέα κυβέρνηση, ενώ, σημείωσε «Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, όπως είπαμε από την πρώτη στιγμή, θα βοηθήσουμε ώστε αυτή η νέα κοινωνική, πολιτική πραγματικότητα να σταθεροποιηθεί για το καλό της πατρίδας, του έθνους, του λαού».

Ωστόσο, ο Πάνος Καμμένος σε νέες δηλώσεις του ανέφερε ότι αν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει και το Ποτάμι, ο ίδιος θα ...φύγει.

Λαφαζάνης: Θα κυβερνήσουμε με τον Καμμένο

Το ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενίσχυσε με τις δηλώσεις του και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνεργαστεί μα δυνάμεις που δεν είναι αντιμνημονιακές. Υπό αυτό το πρίσμα άφησε να εννοηθεί, αν και απέφυγε να απαντήσει ευθέως, ότι είναι πιθανή η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ παρά με το Ποτάμι.

«Οι συνεργασίες πρέπει να έχουν ραχοκοκκαλιά, πρέπει να έχουν προσανατολισμό και κατεύθυνση» υπογράμμισε ο κ. Λαφαζάνης. «Εμείς θα κάνουμε συνεργασίες στη βάση του σταθερού αντιμνημονιακού προγράμματός μας. Δεν θα κάνουμε συνεργασίες άλλα αντ' άλλων, δηλαδή, ο ένας να τραβάει το πάπλωμα από 'δω κι ο άλλος από 'κει».

Θεοδωράκης: Περιμένουμε να ανταποκριθεί ο Τσίπρας στις ευθύνες του

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στις δηλώσεις του αφού συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για τη νίκη είπε:

«Περιμένουμε να ανταποκριθεί στις ευθύνες του. Η χώρα να εδραιώσει τη θέση της στην Ευρώπη, να επουλώσει τις πληγές και να μπει σε πορεία ανάπτυξης».

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μεγάλες αλλαγές και κοινωνικές συμμαχίες και δεν θα αλλάξει επειδή ένα κόμμα θα έχει 151 βουλευτές», πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης «Χρειάζονται μεγάλες πλειοψηφίες και πατριωτικό σχέδιο δράσης» συμπλήρωσε με νόημα.

Τσίπρας και Θεοδωράκης είχαν ήδη μια τηλεφωνική συνομιλία όπου συνεχάρησαν ο ένας τον άλλο και συμφώνησαν να επικοινωνήσουν εντός της εβδομάδας, ωστόσο, δεν είναι γνωστό ακόμη πάνω σε ποια βάση θα συζητήσουν οι δύο αρχηγοί

Πόσες έδρες συγκεντρώνουν τα κόμματα

Παρά το γεγονός ότι η καταμέτρηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, υπάρχει ήδη μια εικόνα για το πως θα κατανεμηθούν οι έδρες στη Βουλή και ποια θα είναι η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να συγκεντρώνει 150 ή 151 έδρες, το Ποτάμι 16 και οι ΑΝΕΛ 13.



ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *