Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

IALMOPIA LIVE: Ακολουθώντας το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Πιστό στο ραντεβού το με το σινεφίλ (και όχι μόνο) κοινό της πόλης της Θεσσαλονίκης, ήταν και
φέτος το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και το ialmopia.gr ήταν εκεί! Δεκάδες ντοκιμαντέρ με διάφορες θεματικές ενότητες, ανάμεσά τους και 63 ελληνικές παραγωγές, σκηνοθέτες απ ‘όλο τον κόσμο και περίπου 60.000 εισιτήρια, συνέθεσαν ένα πολυσυλλεκτικό 10ήμερο. Για την ιστορία, μεγάλος νικητής, το ντοκιμαντέρ “Virunga” του Orlando von Einsiedel , που απέσπασε το Βραβείο Κοινού Fischer και το βραβείο της WWF.

Ωστόσο, αυτό που θα μου μείνει αξέχαστο, είναι η 10ήμερη εμπειρία της εθελοντικής προσφοράς . Μέσα από το φεστιβάλ, γνώρισα ανθρώπους με κοινό πάθος για το σινεμά να σχηματίζουν ουρές. Είδα έναν άλλο κόσμο πλασμένο από ιστορίες «ανείπωτες». Συνομίλησα με πλήθος σημαντικών δημιουργών, Ελλήνων και ξένων και μοιραστήκαμε τις ανησυχίες μας, την αγάπη για την Ελλάδα και τον πολιτισμό μας, καθώς και αμέτρητες ώρες προβολών. Φεύγοντας (συγκινημένοι ομολογουμένως) ανανεώσαμε όλοι το ραντεβού μας για τον Μάρτιο του 2016 στο 18ο ΦΝΘ.



ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER 2015


Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες άνω των 45’ απονέμεται:

i. Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Παράδοξη Πατρίδα σε σκηνοθεσία του Νίκου Ασλανίδη (Ελλάδα) ii. Για ξένη παραγωγή («Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ») στην ταινία Βιρούνγκα σε σκηνοθεσία του Ορλάντο φον Άινζιντελ (Μεγ. Βρετανία)


Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες κάτω των 45’ απονέμεται:

i. Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Ολυμπία σε σκηνοθεσία του Σταύρου Ψυλλάκη (Ελλάδα)

ii. ii. Για ξένη παραγωγή στην ταινία Φλόγα σε σκηνοθεσία των Dress Code - Νταν Κόβερτ και Αντρέ Αντρέεφ, (ΗΠΑ-Βουλγαρία)


Βραβεία FIPRESCI

i. Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Αρκαδία χαίρε του Φίλιππου Κουτσαφτή (Ελλάδα)

ii. Για ξένη παραγωγή στην ταινία Κάθε πρόσωπο έχει όνομα σε σκηνοθεσία του Μάγκνους Γκέρτεν (Σουηδία)


  • Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Ασήμι στο νερό, Αυτοπορτρέτο της Συρίας σε σκηνοθεσία Οσάμα Μοχάμεντ και Ουϊάμ Σιμάβ Μπεντιρξάν (Γαλλία-Συρία)
  • Το βραβείο της WWF απονέμεται στην ταινία Βιρούνγκα σε σκηνοθεσία του Ορλάντο φον Άινζιντελ (Μεγ. Βρετανία)
  • Το βραβείο Docs in Progress 2015 της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι χορηγία της εταιρίας post-production 2|35 και μεταφράζεται σε 15.000 ευρώ σε υπηρεσίες. Το βραβείο απονεμήθηκε ομόφωνα στην ταινία: Ο πιο μακρύς δρόμος, εταιρία παραγωγής: Stefi & Lynx, σκηνοθεσία: Μαριάννα Οικονόμου, παραγωγή: Δάφνη Πανοπούλου, συμπαραγωγή: Taavi Vartia (Taavia Productions), με την υποστήριξη: ΝΕΡΙΤ (Ελλάδα/ Φινλανδία).
  • Το καθιερωμένο βραβείο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN), το οποίο τιμά πρόσωπα και οργανισμούς από την Ευρώπη με μεγάλη συνεισφορά στον τομέα του ντοκιμαντέρ, απονεμήθηκε φέτος στον Caspar Sonnen, new media coordinator του IDFA και επιμελητή του DocLab του IDFA (Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ)

Δείτε παρακάτω εικόνες από το Φεστιβάλ...











Επιμέλεια: Ανδρονίκου Κωνσταντίνος


Πηγή βραβείων: www.filfmfestival.gr


ialmopia.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *