Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Ο ευκάλυπτος και οι ευεργετικές ιδιότητές του - Άρθρο της γεωπόνου Αναστασίας Γραμματέα

Ο ευκάλυπτος και οι ευεργετικές ιδιότητές του - Γράφει η Αναστασία Γραμματέα για το ialmopia.gr

Ο ευκάλυπτος είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο αειθαλές δέντρο, το οποίο κατάγεται από την Αυστραλία. Υπάρχουν πάνω από 400 είδη του φυτού αλλά το eucalyptus globulus είναι το είδος από το οποίο παράγεται το αιθέριο έλαιο. Φθάνει σε ύψος πάνω από 10 μέτρα και αναπτύσσεται μόνο σε περιοχές με ζεστό και ήπιο κλίμα. Δεν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες ενώ προτιμά τα ελαφριά εδάφη. Δεν χρειάζεται άρδευση. 

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, με μοσχεύματα και καταβολάδες. Αν πολλαπλασιαστεί με σπόρο, η σπορά γίνεται το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη και η μεταφύτευση στo φυτώριο γίνεται όταν έχουν αναπτυχθεί 2 με 3 ζευγάρια φύλλων. Ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα, γίνεται αποκόπτοντας τρυφερούς βλαστούς κατά την διάρκεια της βλαστητικής ανάπτυξης, κατόπιν εμβάπτιση σε ορμόνη ριζοβολίας και φύτεμα σε κατάλληλο υπόστρωμα ανάπτυξης. 

Το έλαιο του ευκαλύπτου προέρχεται από τα αποξηραμένα φύλλα του. Πρόκειται για ένα άχρωμο υγρό με ωραία μυρωδιά. Τα φύλλα του ευκαλύπτου αφού υποστούν ατμοαπόσταξη, παράγουν το έλαιο. Το κύριο συστατικό του αιθέριου ελαίου είναι η κινεόλη σε ποσοστό 60-70% . Άλλα ενεργά συστατικά είναι οι ταννίνες, η σιτρόλη, το οξικό αμύλιο, αλκαλικά και ανθρακικά άλατα, κύμινο, καμφένιο, πινένιο, βουτυρική αλδεύδη κτλ.





ΧΡΗΣΕΙΣ 

Το έλαιο έχει πολλαπλές χρήσεις. 

· Το φλοιός του ξύλου χρησιμοποιείται στην βυρσοδεψία

· Είναι βασικό συστατικό σε αρώματα , ενώ το έλαιο έχει αρωματικές, φαρμακευτικές και αντισηπτικές χρήσεις. Αποτελεί βασικό συστατικό σε διάφορα προϊόντα υγιεινής όπως είναι η οδοντόκρεμες. Προάγοντας την καλή στοματική υγιεινή, το έλαιο του ευκαλύπτου είναι αποτελεσματικό για την καταπολέμηση της τερηδόνας αλλά δρα και ενάντια στην δημιουργία οδοντικής πλάκας. 

· Παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες 

· Ανακουφίζει από συμπτώματα κρυολογήματος και βρίσκεται ως συστατικό σε πολλά σιρόπια και παστίλιες. Σύμφωνα με έρευνα, το έλαιο του ευκαλύπτου μπορεί να έχει αντιβακτηριακή δράση σε παθογόνα βακτήρια της ανώτερης αναπνευστικής οδού. 

· Το έλαιο του ευκαλύπτου όταν εισπνέεται , δρα ως αποσυμφορητικό κατά της βρογχίτιδας. 

· Σύμφωνα με το ιατρικό τμήμα του πανεπιστήμιου του Maryland, το έλαιο του ευκαλύπτου χρησιμοποιείται από τους Αβοριγίνες για την θεραπεία των λοιμώξεων από μύκητες καθώς και των πληγών στο δέρμα. Επιπλέον καταπραΰνει τον πυρετό. Εκτός όμως από τους Αβοριγίνες, χρησιμοποιείται ευρύτατα στην παραδοσιακή Κινεζική και Ινδική ιατρική. Κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα, χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα στον καθαρισμό των ουροκαθετήρων στα περισσότερα νοσοκομεία της Μ.Βρετανίας

· Αποτελεί επίσης πολύ αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό. Καταπολεμά τα διάφορα ακάρεα, τσιμπούρια, ψύλλους.

· Παίζει σημαντικό ρόλο στην επούλωση των πληγών αλλά δρα και στην θεραπεία διάφορων δερματικών παθήσεων όπως είναι η ψωρίαση και η ακμή. 

· Σε πειράματα, βρέθηκε ότι ο ευκάλυπτος δρα ευεργετικά στην θεραπεία του διαβήτη. 

· Δρα ως αντιαλλεργικό και αντιφλεγμονώδες 

· χρησιμοποιείται ως παρασιτοκτόνο αφού διαπιστωθεί η δράση εναντίον του πλασμώδιου

· παρουσιάζει παρεμποδιστική δράση σε ορισμένα είδη ιών.

· Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αποτελεί ένα εξαιρετικά γευστικό αφέψημα. 




Γραμματέα Αναστασία
Γεωπόνος ΓΠΑ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *