Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Πανελλαδικές 2015: Συμβουλές για τους υποψηφίους από το ialmopia

Δέκα μέρες απομένουν για την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων και το άγχος των μαθητών και των οικογενειών τους έχει χτυπήσει κόκκινο. Το ialmopia σας δίνει χρήσιμες συμβουλές για τις μέρες που απομένουν μέχρι τη 18η Μαΐου.


Το κλειδί για την επιτυχία στις εξετάσεις βρίσκεται αφενός στη σωστή προετοιμασία του μαθητή καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς και την καλή επανάληψη για την εμπέδωση των αντικειμένων, αφετέρου όμως και στην ισορροπημένη σωματική, πνευματική και ψυχολογική κατάσταση του υποψηφίου την ώρα της εξέτασης. 


Τις τελευταίες αυτές μέρες είναι απαραίτητη η ηρεμία. Τα εξαντλητικά ξενύχτια επανάληψης με καφέδες και βιταμίνες δεν αποδίδουν παραγωγικό διάβασμα. Αντίθετα, τέτοιου είδους υπερβολές προκαλούν άγχος, κούραση, εκνευρισμό και τελικά στοιχίζουν περισσότερο στους μαθητές. Με τη σωστή διαχείριση του χρόνου ο μαθητής έχει στη διάθεσή του σε ένα 24ωρο αρκετές ώρες για να κάνει καλή επανάληψη που να συνδυάζεται με 8 ώρες ποιοτικού ύπνου και διαλείμματα, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας για να τρέφεται σωστά αλλά και να συναναστρέφεται με άλλους ανθρώπους. Ο μαθητής είναι ξεκούραστος όταν κοιμάται καλά, έχει καλή διάθεση όταν ασχολείται έστω και για πολύ λίγο και με κάτι άλλο που του είναι ευχάριστο και αποκτά αυτοπεποίθηση όταν το διάβασμά του αποδίδει.


Κάθε μαθητής βέβαια έχει το δικό του ρυθμό διαβάσματος και διαφορετικές παραγωγικές ώρες. Άλλοι είναι πιο αποδοτικοί το πρωί, άλλοι χρειάζονται έναν υπνάκο το μεσημέρι, άλλοι προτιμούν το βράδυ με τη δροσιά. Δεν υπάρχει σωστός ή λανθασμένος χρόνος διαβάσματος. Αυτό που πρέπει να φροντίζουν οι υποψήφιοι είναι οι ώρες που αφιερώνουν στην επανάληψη να είναι οι πιο ποιοτικές και παραγωγικές και χωρίς να διασπάται η προσοχή τους από εξωτερικούς παράγοντες.


Στο σημείο αυτό έγκειται και η ευθύνη της οικογένειας. Πρέπει οι γονείς και τα αδέλφια να εξασφαλίσουν ένα ήρεμο περιβάλλον στο σπίτι του υποψηφίου. Όσο είναι δυνατόν πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις και οι αγχωτικές καταστάσεις. Είναι λογικό να υπάρχει άγχος αλλά θα πρέπει να γίνεται συνετή διαχείρισή του από όλους ώστε να μη διαταράσσεται η αίσθηση της ηρεμίας που είναι σημαντική για την ψυχραιμία του υποψηφίου.


Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε! Ευχόμαστε επιτυχία!



Επιμέλεια: Μαρία Πρίτσκα - Φιλόλογος

ialmopia.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *