Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Αποφασιστική παρέμβαση Γιάννη Σηφάκη για την Βεγορίτιδα - Συνάντηση με τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος

Την Παρασκευή 8 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας Γιάννη Σηφάκη και Φλώρινας Κώστα Σέλτσα με τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη Γιάννη για την λίμνη Βεγορίτιδα. 

Στην διάρκεια της συνάντησης οι δύο βουλευτές ενημέρωσαν τον κ.Υπουργό για το αυθαίρετη ενέργεια να ανοίξει η διώρυγα της ΔΕΗ ( που είχε κλείσει το 1977), ενέργεια για την οποία δεν υπήρξε έγκριση από καμιά αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης του νερού της λίμνης. Αναδείχτηκε η ανάγκη να αφεθεί η λίμνη μετά από πολλά χρόναι να λειτουργήσει σαν φυσικό οικοσύστημα και να ανέβει κατά το δυνατόν η στάθμη της για να μπορέσει να αρχίσει να τροφοδοτεί τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.

Είναι απολύτως απαραίτητη η ανάθεση μελέτης από το Υπουργείο για τον καθορισμό της κατώτερης και της ανώτερης στάθμης της λίμνης και επί αυτών να γίνει ειδική περιβαλλοντική μελέτη και φορέας διαχείρισης.

Ακόμη υπογράμμισαν τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης για την προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων για την βιώσιμη ανάπτυξη στα πλαίσια της πολιτικής παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ο κ. Υπουργός απεφάσισε το άμεσο κλείσιμο του θυροφράγματος της διώρυγας και την αποστολή επιστολής από το Υπουργείο προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας καθώς και προς την ΔΕΗ με το ερώτημα ποιος έδωσε εντολή να ανοίξει η διώρυγα με αποτέλεσμα την αφαίρεση πολύτιμου νερού από την λίμνη.

Ο Γιάννης Σηφάκης ευχαρίστησε τον Υπουργό και ανέλαβε να τον ενημερώνει για τις εξελίξεις σχετικά με την λίμνη.


Το πλήρες κείμενο της επιστολής που κατέθεσαν πριν την συνάντηση οι Γιάννης Σηφάκης και Κώστας Σέλτσας είναι το ακόλουθο: 


Αξιότιμε Κε Υπουργέ,

Σας ενημερώνουμε για σοβαρή αυθαιρεσία που αφορά στην διαχείριση του νερού της λίμνης Βεγορίτιδας. 


ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η λίμνη Βεγορίτιδα όπως είναι γνωστόν είχε υποστεί στο παρελθόν βίαιες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις με την αφαίμαξη του νερού της για το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του Άγρα και μετά για χρήση στους πύργους ψύξης του ΑΗΣ Αμυνταίου και την ανεξέλεγκτη άντληση για αρδεύσεις με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να δημιουργηθεί μέγιστο περιβαλλοντικό πρόβλημα από την πολύ χαμηλή στάθμη της ( είχε φθάσει και έως το 505 m απόλυτο υψόμετρο κάποια στιγμή, όταν το 1958 το υψόμετρο της ήταν στο 545 m). Σήμερα μετά το σταμάτημα από το 1977 της άντλησης νερών για τον Άγρα και την λήψη περιοριστικών μέτρων στις γεωτρήσεις σε κάποια ακτίνα γύρω της η λίλμη αρχίζει πραγματικά και ανακτά την φυσική της κατάσταση ( τώρα είναι σε απόλυτο υψόμετρο 516,5 m). Το διάστημα που η στάθμη της λίμνης ήταν πολύ χαμηλά είχαν δοθεί από την κτηματική εταιρία του Δημοσίου στο Υπουργείο Γεωργίας κάποιες εκτάσεις για αγροτική χρήση. Είχαν γίνει κάποιες διανομές ( Βεγόρα) που ήταν στο 522 m απόλυτο υψόμετρο και κάτω από εκεί εδίδοντο άδειες για μονοετείς καλλιέργειες όσο η λίμνη δεν είχε νερά. Στην θέση των μονοετών καλλιεργειών κάποιοι επιτήδειοι έβαλαν δενδρώδεις πολυετείς καλλιέργειες. Με την άνοδο της στάθμης κάποιες από τις αυθαίρετες καλλιέργειες κατακλύζονται από το νερό. Είχε κατασκευαστεί και ένας βιολογικός καθαρισμός στο 519 m απόλυτο υψόμετρο. 

Ακόμη σε υψόμετρο 515,5 m έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει η διώρυγα της ΔΕΗ που μετέφερε νερό στον Άγρα ή οποία είναι κλειστή από το 1977.



ΤΩΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Τώρα που ανεβαίνει η στάθμη άρχισαν να αναγείρονται από την πλευρά της Φλώρινας ζητήματα να ανοίξει η σύραγγα της ΔΕΗ για την μεταφορά νερού στον Άγρα με στόχο να μην κατακλύζονται αγροτικές εκτάσεις ( οι οποίες όμως είναι χωρίς ιδιοκτησίες κλπ). Ακόμη να ληφθεί υπ' όψιν ότι φέτος στην Πέλλα ο τελικός αποδέκτης των νερών ( αν διέλθουν από την σύραγγα της ΔΕΗ) είναι η τάφρος 66 στην Σκύδρα η οποία πλημμύρισε από τις έντονες βροχοπτώσεις που είχαμε με αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα σε υποδομές και αγροτικές καλλιέργειες.Ο σύλλογος προστασίας της λίμνης όπως και υπηρεσίες κλπ πιστεύουν ότι η λίμνη πρέπει να αφεθεί να ανεβάσει την στάθμη της για να αρχίσει ξανά να λειτουργεί σαν φυσικό οικοσύστημα τροφοδοτώντας αυτή τον υδροφόρο ορίζοντα και όχι το αντίθετο όπως συνέβαινε τόσα χρόνια με την περιβαλλοντική καταστροφή που της επιβλήθηκε.

Έγιναν τον προηγούμενο μήνα δύο συσκέψεις για το θέμα αυτό με πρωτοβουλία των αντιπεριφερειαρχών και πολλών παραγόντων. 

Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ οι εισηγήσεις των υπηρεσιών είναι να μείνει το νερό στην λίμνη αυθαίρετα το θέμα βαφτίστηκε θέμα πολιτικής προστασίας για να φύγει η αρμοδιότητα διαχείρισης από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και να πάει στους Αντιπεριφερειάρχες και ζητήθηκε από το Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Φλώρινας από την ΔΕΗ να ανοίξει την σύραγγα για δοκιμαστική λειτουργία με αποτέλεσμα πολύτιμο νερό της λίμνης σε μεγάλες ποσότητες να φεύγει από την λίμνη πηγαίνοντας στον Άγρα- Βόδα- τάφρο 66 με κίνδυνο επιπλέον πλημμυρών στην Σκύδρα και αφαιρώντας την δυνατότητα από την λίμνη να αρχίσει να λειτουργεί σαν φυσικό οικοσύστημα που προσπαθεί να ανακτήσει την φυσιολογική του λειτουργία. Η ΔΕΗ ζήτησε την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Μακεδονίας. ( Έπρεπε να ζητήσει και την γνώμη της Αποκεντρωμένης Κεντρικής Μακεδονίας καθόσον η Βεγορίτιδα είναι σε συνδιαχείριση των δύο Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Η έγκριση αυτή δεν δόθηκε ποτέ, παρόλα αυτά περί τις 10 ημέρες το νερό χάνεται από την λίμνη. 

Εννοείται ότι δεν τίθεται θέμα δοκιμαστικής λειτουργίας που η διάρκεια της είναι από κάποιες ώρες ως το πολύ 24 ώρες. 

Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει μελέτη ανώτερης και κατώτερης στάθμης της λίμνης στα πλαίσια της διαχείρισης των υδατικών λεκανών ( 9ο υδατικό διαμέρισμα) και υπάρχει ( κατά την άποψη μου) ηθελημένη σύγχυση στα υψόμετρα οριστικών διανομών, βιολογικού καθαρισμού, σημερινής στάθμης της λίμνης κλπ. Η μελέτη για την ελάχιστη και μέγιστη στάθμη πρέπει να ανατεθεί για να ενταχθούν τα αποτελέσματα της στην ειδική περιβαλλοντική μελέτη που εκπονείται για την διαχείριση της λίμνης. Σχετική συζήτηση για αυτό το θέμα έγινε με τις Διευθύνσεις Υδάτων των δύο Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και την Ειδική Υπηρεσία Υδάτων του Υπουργείου.

Οι κάτοικοι της Άρνισσας είναι ανάστατοι, όπως και ο σύλλογος προστασίας της λίμνης και ετοιμάζουν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.

Εμείς οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης από Πέλλα και Κώστας Σέλτσας από Φλώρινα έχουμε πάρει θέση να αφεθεί η λίμνη να ανεβάσει φυσιολογικά την στάθμη της με δεδομένο ότι δεν θίγονται άμεσα νόμιμες χρήσεις και να ανατεθεί άμεσα μελέτη ανώτερης και κατώτερης στάθμης για να ενταχθεί στην υπό διαμόρφωση ειδική περιβαλλοντική μελέτη για την λίμνη.

Παρακαλούμε για την άμεση απόφαση σας και εντολή σας προς την ΔΕΗ για διακοπή της όποιας λειτουργίας της σήραγγας καθόσον με την διατήρηση της αυθαιρεσίας ( που συνεχίζεται επί μια βδομάδα) κινδυνεύει το κύρος της Πολιτείας και η λογική προστασίας του περιβάλλοντος 


Αθήνα 08.05.2015

Με τιμή

Γιάννης Σηφάκης Κώστας Σέλτσας

Βουλευτής Πέλλας Βουλευτής Φλώρινας

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *