Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Η στροφή της Ευρώπης – Άρθρο του Μπαμπασαλή Σουλεϊμάν

Η στροφή της Ευρώπης – Άρθρο του Μπαμπασαλή Σουλεϊμάν για το ialmopia.gr

Η Ευρώπη έκανε την πρώτη της στροφή προς τον συντηρητισμό έπειτα της κατάρρευσης της Ε.Σ.Σ.Δ. και συγκεκριμένα με την υπογραφή της συνθήκης του Μαάστριχτ με την οποία ουσιαστικά θεμελιώθηκε μία νέα πορεία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης βασισμένη πάνω στην φιλοσοφία του μονεταρισμού, αφήνοντας μία και καλή πίσω στο παρελθόν την πολιτική του κοινωνικού κράτους- του κράτους πρόνοιας που προσπάθησαν να οικοδομήσουν οι σοσιαλιστές- σοσιαλδημοκράτες ηγέτες(Πάλμε, Σοάρες, Θαμπατέρο, Μιττεράν, Παπανδρέου) κατά την δεκαετία του 80’.

Τα αποτελέσματα αυτής της στροφής της Ευρωπαϊκής πολιτικής ήταν το βάθεμα των ταξικών ανισοτήτων, η δημιουργία χρόνιας ανεργίας, ο αποκλεισμός κοινωνικών ομάδων από το κράτος πρόνοιας. Σε αυτήν φυσικά όλη την διαδικασία μια ομάδα κυβερνήσεων το γνωστό ‘’διευθυντήριο’’ όπως το χαρακτήρισε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1995 στις Κάννες αποφάσιζε την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση χωρίς πρώτα να ρωτήσει τον λαό, και αποφασίζοντας να δώσει λύση σε εθνικά θέματα κρατών- μελών μέσω της επιβολής της δύναμης των ανωτέρων (ισχυρότερων κρατών). Σας θυμίζω χαρακτηριστικά την προσπάθεια και την πίεση που δεχόταν η Ελλάδα προκειμένω να δώσει μια οριστική λύση στο πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων, με φυσικά τότε την άρνηση της κυβέρνησης Παπανδρέου να δεχτεί de facto αναγνώριση του ονόματος Μακεδονία.

Ύστερα από 20 χρόνια το 2015 βρέθηκε μία ελληνική κυβέρνηση να αντισταθεί και να πεί όχι στις αρρωστημένες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που προσπαθεί μία ομάδα ισχυρών Ευρωπαϊκών κρατών να εφαρμόσει στην χώρα μας. Αυτή την φορά όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά διότι οι Ευρωπαίοι έχουν στο πλευρό τους μία εγχώρια ομάδα πολιτών, πολιτικών, συμφερόντων οι οποίοι στο όποιο όνομα της παραμονής της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ευρώ θυσιάζουν τα πάντα όπως κοινωνικά κεκτημένα που απέκτησε ο ελληνικός λαός μέσα από αγώνες με θυσία και αίμα.( Ασφαλιστικό σύστημα, κράτος πρόνοιας, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.α.).

Μία τέτοια χαρακτηριστική ομάδα σχηματίστηκε τελευταία με την ονομασία <<Μένουμε Ευρώπη>>. Το θέμα με αυτήν την ομάδα εάν εξαιρέσουμε την εμμονή της για παραμονή στην Ε.Ε. και στο ΕΥΡΩ , δεν μας λέει πώς θα καταπολεμηθεί η ανεργία που οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι μας επέβαλαν μέσω μνημονίων, ληστρικής φορολογίας. Ακόμα λένε ότι είναι υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αλλά δεν μας λένε πώς θα έρθει να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα με τόσο υψηλούς συντελεστές Φ.Π.Α( τους οποίους μάλιστα προτείνουν να τους αυξήσουμε). Επιπλέον αυτό το κίνημα εμένα ως Έλλην πολίτη δεν μπορεί να με πείσει τι κοινό έχω με τον Γερμανό, με τον Σουηδό με τον Λετονό, με τον Άγγλο όταν πολιτισμικά είμαστε τελείως διαφορετικοί. Ύστερα κάποιοι όροι θεμελιώδεις που υπήρχαν στην διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών που εφαρμόζεται?? Δέστε τις τεράστιες μισθολογικές και ταξικές διαφορές μεταξύ

κρατών- μελών της Βαλκανικής( Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία) με κράτη της κεντρικής Ευρώπης( Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο). Θεωρώ πως αυτή είναι η καταλληλότερη στιγμή να σταματήσουμε να στρουθοκαμηλίζουμε και να κοιτάξουμε ως έθνη με την δύναμη της ειλικρίνειας ο καθένας τον εαυτό του. Η Ευρώπη από μία περιφερειακή δύναμη, έχει εξελιχθεί σε μία τυραννία για τα φτωχότερα κράτη, οι πολίτες της υποφέρουν από φτώχεια ανεργία και οι μόνοι που επωφελούνται είναι μεγάλοι κεφαλαιοκράτες οι οποίοι περιμένουν ανα πάσα στιγμή να φέρουν τα χρήματά τους και να επενδύσουν πάνω σε διαλυμένες οικονομίες και να τα πάρουν όλα μπίτ παρά.

Τέλος οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να κοιτάξουν πως θα απεμπλακούν από τον άγριο καπιταλισμό που μαστίζει αυτήν την στιγμή την Ευρώπη και αφού πάρουν στα χέρια τους τον εθνικό πλουτοπαραγωγικό πυλώνα να κοιτάξουν τις περεταίρω συνθήκες αύξησης της παραγωγής.



Ο Μπαμπασαλή Σουλεϊμάν κατάγεται από την Ξάνθη. Είναι απόφοιτος της σχολής Παρευξείνιων Χωρών και ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές του στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Νομικής Σχολής Κομοτηνής.

1 comments:

  1. Πρώτη φορά Αριστερά και δημιουργική ασάφεια... Μόνο λόγια, έργα μηδέν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *