Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

IALMOPIA LIVE: Παρουσίαση του βιβλίου ''Το Νεολιθικό Σπίτι της Σωσάνδρας'' στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μια πολύ όμορφη και σημαντική παρουσίαση βιβλίου έλαβε χώρα χθες 25 Ιουνίου στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας. 

Η παρουσίαση αυτή αφορούσε ‘’Το Νεολιθικό Σπίτι της Σωσάνδρας’’, βιβλίο της κυρίας Αναστασίας Γεωργιάδου, αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας.

Το νεολιθικό σπίτι της Σωσάνδρας είναι ένα μοναδικό για τα δεδομένα της Προϊστορικής Αρχαιολογίας εύρημα στη Μακεδονία (περιοχή Αλμωπίας) και όχι μόνο. Οι τοίχοι και ο μεγάλος αριθμός αγγείων, λίθινων εργαλείων και κατασκευών, που διασώθηκαν αδιατάρακτα στο εσωτερικό του σπιτιού, επέτρεψαν τη συλλογή πλήθους στοιχείων που αφορούν στην αρχιτεκτονική, στη διαρρύθμιση των χώρων, στην οικοδομική πρακτική, αλλά και στην καθημερινή ζωή του νεολιθικού ανθρώπου. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα αγγεία ύψους έως και 96 εκ., τα οποία χρησίμευαν για την αποθήκευση προϊόντων τροφής. Με βάση τα αποτελέσματα ραδιοχρονολόγησης το σπίτι της Σωσάνδρας χρονολογείται μεταξύ του 6066 π.Χ. και του 5840 π.Χ.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν πέραν της συγγραφέως και οι κυρίες Ελισάβετ Τσιγαρίδα, αρχαιολόγος και Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πέλλας, Γεωργία Στρατούλη, αρχαιολόγος και Προϊσταμένη τμήματος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Καστοριάς και Αναστασία Χρυσοστόμου, αρχαιολόγος και επίτιμη Προϊσταμένη τμήματος του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Αλμωπίας και την συντόνισε η εκπαιδευτικός κυρία Αννέτα Τάντση.

Ο φωτογραφικός φακός της Τοπικής Ηλεκτρονικής Εφημερίδας του ialmopia, σας παραθέτει εικόνες από τη χθεσινή εκδήλωση.


























ialmopia.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *