Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Τσίπρας: ''Δε θα ζητήσουμε άδεια από τον Σόιμπλε για το δημοψήφισμα''

"Δε θα ζητήσουμε την άδεια ούτε από τον κύριο Σόιμπλε ούτε από τον κύριο Ντάισελμπλουμ για να δώσουμε το λόγο στον ελληνικό λαό", διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής για το δημοψήφισμα, ξεκαθαρίζοντας πως το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά την επόμενη Κυριακή "είτε το θέλουν, είτε δεν το θέλουν".

Αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, σχολίασε πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης "με την εξαίρεση αρκετών, μας είπαν ότι δεν επιτρέπουν στη δημοκρατία να αναπνεύσει", και κατόπιν διερωτήθηκε γιατί μπαίνουν τόσοι εκβιασμοί προς τον ελληνικό λαό, προειδοποιώντας παράλληλα πως καμιά φορά οι εκβιασμοί έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

"Λογαριάζουν ότι με απειλές, εκβιασμούς, προσπάθεια δημιουργίας πανικού θα λυγίσουν τη βούληση ενός λαού να ζήσει με αξιοπρέπεια. Κάνουν λάθος", υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για "τρομοκρατία" που γίνεται "εξόφθαλμα", ενώ σημείωσε με νόημα πως οι Έλληνες είμαστε ένας λαός που αγαπά την ειρήνη, όταν όμως μας κηρύσσουν τον πόλεμο "ξέρουμε να πολεμάμε, και ξέρουμε να νικάμε".

Για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, επεσήμανε πως η Ελλάδα πραγματικά διαπραγματεύτηκε με τους δανειστές της, με αποφασιστικότητα, μεθοδικότητα και αξιοπρέπεια, όμως τελικά επικράτησαν οι ακραίες φωνές, αν και αναγνώρισε τις καλές προθέσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ανέφερε ειδικότερα πως η επιμονή να συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά το γεγονός ότι ο ΔΝΤ εδώ και μήνες δεν εκταμιεύει χρήματα, περιόρισε ασφυκτικά τη δυνατότητα για την επίτευξη ενός έντιμου συμβιβασμού.

Παραθέτοντας τις απαιτήσεις των δανειστών, σημείωσε ότι ζητήθηκε από την Ελλάδα μεταξύ άλλων να αυτοεξαιρεθεί από το ευρωπαϊκό κεκτημένο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να νομοθετήσει για ομαδικές απολύσεις και εργοδοτικό λοκ άουτ, καθώς και να εκτοξευθεί ο ΦΠΑ στον τουρισμό στο 23%, ενώ παράλληλα οι δανειστές κατέστησαν σαφές ότι δεν τους ενδιαφέρουν τα πρόσθετα έσοδα από τον έλεγχο του παράνομου πλούτου.

"Μας ζήτησαν όχι να συμφωνήσουμε, αλλά να παραδώσουμε την πολιτική μας αξιοπρέπεια", υποστήριξε.

Αναφερόμενος στις επιλογές του δημοψηφίσματος, τόνισε πως την επόμενη μέρα ενός "περήφανου όχι" η διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας θα είναι πολύ πιο ενισχυμένη, και οι δανειστές θα καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραδοθεί, ότι "δεν είναι ένα παιχνίδι που τέλειωσε".



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *